Redaxscript – o alternativa lite pentru WordPress
14Probabil multi dintre voi v-ati gandit la o alternativa WordPress pentru blogul dumneavoastra. Va recomand cu mare caldura Redaxscript. Desi nu este foarte cunoscut, Redaxscript este promitator. Ajuns la versiunea 0.3.0, se lauda cu:
• Creare de continut extrem de rapid
• Wizard de instalare pentru incepatori
• Este valid XHTML 1.0 strict, CSS 2.1 si RSS 2.0
• Search engine friendly
• Suport template cross-browser unic
• Sistem bazat pe module cu puncte de hooking
• Permisiuni avansate pentru utilizatori si grupuri
• Include ultima versiune de jQuery
• Editor WYSIWYG
• Sub-Categorii
• Suport pentru multiple limbi si templateuri
• Optiuni de setare extinse
Scriptul este gratuit, simplu si customizabil. Cerintele ce trebuie indeplinite pentru a rula Redaxscript sunt urmatoarele:
• Apache sau Microsoft IIS
• Baza de date MySQL 5.0
• PHP 4.3.0 sau mai mare
Cerinte optionale:
• mod_rewrite si mod_deflate pentru Apache
• Permisiuni pentru .htaccess
Interviu cu Henry Ruhs, dezvoltatorul Redaxscript
Inainte de toate, cine esti si cu ce te ocupi?
Ma numesc Henry Ruhs, am 28 de ani, sunt din Germania si sunt dezvoltatorul principal Redaxscript. Initial, am invatat design media pentru materiale neprintabile.
Lucrezi in domeniu? Poti sa ne spui unde?
Dupa doi ani de lucru ca freelancer, am fost angajat ca Front-End Developer la Unister Holding. Portalul de care echipa mea are grija are in jur de 2.5 milioane de vizitatori unici pe luna.
De ce te-ai hotarat sa iti codezi propriul script?
De fapt nu am avut de gand sa il codez. In 2008 am inceput sa modez sNews 1.6, proiectul original creat de Luka Cvrk. Cateva luni au trecut si a trebuit sa realizez ca am pierdut originalul si am abandonat proiectul.
De ce l-ai numit Redaxscript?
Redax provine de la un cuvant german care poate fi tradus prin „editare”. Dupa ce mi-am numit afacerea Redaxmedia, era evident sa-i numesc produsul Redaxscript.
Ce caracteristici ale scriptului le consideri ca cele mai importante?
Cu siguranta noul sistem de module (bazat pe puncte de hooking), face CMS-ul foarte extensibil.
De ce as alege Redaxscript si nu WordPress sau o platforma similara?
Webmasterii trebuie sa nu mai foloseasca CMS-uri greoaie pentru siteurile lor. Sunt sute de tutoriale despre cum sa faci WordPress, Joomla sau Drupal mai rapide. Rezultatele ultimului benchmark xdebug au fost foarte bune: Redaxscript este de 10 ori mai repid ca WordPress.
Este Redaxscript usor de instalat si utilizat?
Da. Dispune de un wizard pentru instalarea bazei de date. Poti incerca demo-ul si testa administrarea pe demo.redaxscript.com/login folosind „editor” ca username si parola.
Ce planuri de viitor ai? Ce caracteristici noi o sa introduci?
Nucleul Redaxscript va ramane acelasi iar noile caracteristici vor fi externalizate in module. Versiunea 0.4 va include un nou GUI, pentru a atrage mai multi utilizatori imbunatatind uzabilitatea.
Daca doriti sa ajutati Redaxscript, o puteti face. In caz ca sunteti designer, puteti crea templateuri, iar daca sunteti developer puteti crea module. Puteti descarca Redaxscript (cat si alte module disponibile) de aici.
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Oare pe ce se bazeaza cand spune asta: „Redaxscript este de 10 ori mai repid ca WordPress”. Adica este un lucru destul de important in ziua de astazi.
In general sunt adeptul lucrurilor simple, rapide si eficiente, poate de asta folosesc Google Chrome.
A facut niste teste pe cateva sisteme, la configurari similare. Este si normal sa fie mai rapida avand in vedere ca este lightweight si nu e atat de incarcat ca WordPress. 🙂
Se bazeaza pe testele benchmark pe care le-a facut.
Din punctul meu de vedere, dupa ce m’am uitat prin codul sursa este o incercare esuata de a reface roata, cea facut neamtul acolo e doar un echo din baza de date si un sistem de events inspirat probabil de la wordpress.
Se poate observa ca codul este scris procedural si nu OOP, fiind unul din motivele vitezei acestuia. Momentan e prea devreme sa zicem daca va avea sau nu success dar cert e ca mai are foarte mult de munca momentan fiind prea lightweight.
Da, exact cum ai sugerat si tu e ultra-lightweight, dar uneori daca stam si ne gandim conteaza viteza si nu modul cum e lucrat. Se poate lucra in format MVC (mai greu evident) si procedural de exemplu, ceea ce ar insemna un plus de organizare. 🙂
Pare destul de interesant acest nou script sau cms.
Dar sunt curios, daca si cum se face transferul articolelor de pe blogspot, wordpress si wordpress self hosted.
Daca se ocupa inted de el, eu sunt de parere, ca poate avea succes.
@Cristian E o idee foarte buna. Sa speram ca domnul Popescu a fost atent si va trimite mai departe sugestia ta. 🙂
P.S : Comentariul a intrat in spam.
O sa ii transmit sugestia. Voi revenii cu raspunsul.
Nu cred in succesul celor ce incearca sa lupte contra gigantilor, in viziunea mea David si-o ia in freza de la Goliat. Ca sa ai succes trebuie sa vii cu ceva inovator nu cu ceva mai rapid, zic eu!
L-am testat si inca nu ma satur de cat de flexibil, usor si maleabil este. Si ca raspuns catre D-l Dragos … tind sa nu fiu de acord cu dvs. David… a fost si linuxul odata… si acum se scarpina cu bolovanii de virusi ai Batranului Win..”MS”-DOS la piciorul de lemn… in fine toate au un inceput… felicitari Henry Ruhs.
Sper sa fie continuat si sa fie convertite cateva (minim) pluginuri wordpress, pentru a functiona in redaxscript
Da! Deocamdata nici distributia curenta nu stie prea multe … dar daca stii ceva programare il poti remasteriza si … plughinurile de care vb s-ar putea sa nu-ti mai trebuiasca! Calea mai lenesa si mai blogeristica tot wordpresul este! E frumos se misca repede … dar… e la inceput neprietenos!
A si RedaXScript are, ca plan de viitor, sa fie compatibila cu temele WP.
Un lucru foarte bun, avand in vedere faptul ca sunt foarte multe si foarte… bune(unele) / scumpe(altele).
[…] versiune a Redaxscript tocmai a fost lansată. O mulțime de îmbunătățiri i-au fost aduse, printre care și noul […]