Solutia Antispam de la Bitdefender concureaza cu Akismet
4In urma cu vreo saptamana am primit un e-mail de la unul din baietii ce lucreaza la Bitdefender ca Social Media Engineer, in care mi se sugera testarea solutiei antispam dezvoltata de echipa Bitdefender.
Bitdefender Antispam Solution for WordPress este este pluginul antispam de la Bitdefender, solutie care lucreaza intr-un mod asemanator cu Akismet. Acesta foloseste un server principal ce analizeaza si catalogheaza un comentariu ca fiind spam sau valid, folosind diverse filtre ce ofera o pondere comentariului. In functie de aceasta pondere mesajul este catalogat ca spam sau legitim. Pentru a testa pluginul am dezactivat toate solutiile antispam ce le foloseam si am rulat timp de o saptamana pluginul acesta.
Rezultate
Desi la inceput am luat-o doar ca „inca un plugin”, am decis ca ar fi bine sa-l incerc (in fond nu aveam de pierdut aproape nimic). Rezultatele au fost surprinzatoare, pluginul avand o rata de detectie absoluta(100%), toate comentariile fiind analizate in cel mai eficient mod posibil, nedeclansand alerte de tip false-positive.
Interfata
Desi rata de detectie este un cel mai important aspect al unui plugin antispam, un alt aspect extrem de important este interfata. Din pacate, aceasta lasa de dorit; modul in care pluginul interactioneaza cu administratorul este greoi si neatragator. Mi-a luat aproape 5 minute sa gasesc setarile/statisticile pluginului, Settings nefiind cea mai populara sectiune unde extensiile WordPress isi injecteaza sub-meniul.
Configurare
Configurarea acestui plugin este foarte lejera, cheia „de activare” fiind o adresa de e-mail. Mai este necesara stabilirea limbii in care este scris blogul, informatie care probabil are o influenta majora in serverul central, ajutand la stabilirea comentariilor ce sunt de tip spam.
Pentru dezvoltatorii de la Bitdefender
Recomand actualizarea interfetei si adaugarea unor noi facilitati, precum analiza pe zile, saptamani, luni si de ce nu ani a mesajelor de tip spam in raport cu cele legitime. De asemenea, o idee buna pentru a stabili daca un comentariu este sau nu spam ar fi si scanarea linkurilor incluse in comentarii : daca acestea sunt virusate comentariile sa intre cel putin in moderare. (acest sfat este unul personal si nu stiu daca facilitatea este sau nu deja inclusa in filtre).
Avertismentele ce le ofera pluginul sunt destul de tehnice si necesita cunoasterea „limbajului” de spamming, ceea ce nu este ok. De asemenea, o alta idee ar fi si renuntarea la acele prefixe ce sunt adaugate in mesajele trimise in spam. Recomand si traducerea pluginului in mai multe limbi, mai ales ca la configurarea pluginului suntem intrebati si de acest aspect. O chestie ce nu mi-a placut este lipsa butoanelor ce ne ajuta sa revenim la pagina principala a configurarii, fiind aspectul cel mai deranjant.
Concluzie
Desi unele persoane au afirmat ca au fost si mici probleme privind rata detectiei (mici scapari), eu nu am avut nici una. Am renuntat temporar la folosirea pluginului Akismet si voi continua pe aceasta decizie pana in momentul in care numarul scaparilor va fi mare. Un alt aspect ce m-a motivat sa continui pe aceasta solutie este faptul ca pluginul Bitdefender Antispam Solution for WordPress este cea mai avansata solutie antispam dezvoltata de romani, avand potentialul de a invata si concura chiar si cu cunoscutul Akismet.
Felicitari Bitdefender! 🙂
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Nu stiu, dar eu nu am avut niciodata incredere in Akismet. Poate pentru ca pe atunci cand il foloseam eram pur si simplu invadat cu mesaje stupide si enervante, asa ca mi-am pierdut increderea in el si mi-am dezvoltat singur ce am putut.
Vad ca pluginul celor de la BitDefender are potential, o sa-l incerc.
Fitty cu ce plugin te lauzi? 🙂 M-ai facut curios. :)))
Eu nu as lasa datele comentatorilor blogului meu sa fie centralizate de o companie antivirus. Ma rog, e si nisa mai sensibila 🙂
Daca o privim in acest mod ai si tu foarte mare dreptate. Sincer sa fiu daca ar fi sa aleg intre o solutie antivirus si Akismet la acest capitol tind sa cred ca Akismet ar pica mai rapid unor presiuni externe decat primii in cauza.
Legat de presiuni interne, situatia cred ca va fi invers, cei de la AV ar fi mai interesati sa se joace cu informatiile noastre. 🙂