.campion – Concurs de pregatire de performanta in informatica
10Pe 1 Noiembrie 2009, incepe o noua runda a binecunoscutului Concurs de programare,de pregatire de performanta in informatica online .campion . Proiectul .Campion desfasurat sub auspiciile Centrului de Excelenta SIVECO – initiat de SIVECO Romania in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, este un program de pregatire de performanta in informatica, sustinut de profesori de prestigiu.
Competitia finantata de SIVECO Romania a fost initiata si este coordonata de Emanuela Cerchez si Marinel Serban, profesori la Liceul de Informatica “Grigore Moisil†Iasi. Din echipa .Campion 2009-2010 fac parte si profesori din intreaga tara care propun probleme cu un inalt grad de dificultate pentru rundele de concurs dar si studenti, fosti laureati ai concursului sau al olimpiadelor internationale care ii sprijina pe elevi in pregatirea continua pentru obtinerea de performante.
Acest concurs este unul din cele mai recomandate concursuri , pe langa Algoritmiada organizata pe Infoarena, pentru a ramane „activ” pana se apropie Olimpiada Nationala de Informatica. Problemele , cu un nivel ridicat de dificultate, pun probleme tuturor tinerilor in dese randuri.
Anul trecut, organizatorii acestui concurs s-au bucurat de 2.000 de elevi ce s-au inscris voluntar la .campion 2009.Dupa cele 12 runde in care au alternat etapele de pregatire cu concursurile online, au fost desemnati finalistii .campion 2009, care s-au intalnit recent la Bran pentru ultima runda a competitiei.
Scurt istoric
Concursul are la baza Centrul Pentru Tineri Capabili din Iasi , infiintat in mai 2001 unde avea loc o versiune locala a acestui viitor proiect :
La informatica am pornit cu 3 grupe de elevi (9, 10 si 11-12). In fiecare sambata dimineata aveam doua ore de curs, urmate de o sesiune de rezolvari de probleme – doua probleme propuse spre rezolvare, pe care le evaluam, apoi in saptamana urmatoare le discutam cu elevii. Practic, o versiune locala, in miniatura, a unui proiect ce urma sa se nasca: .campion.
O buna perioada concursul a reprezentat o colaborare cu Fundatia Umanista „Dan Voiculescu”, iar in 2003, in urma unui concurs ce nu a s-a terminat cu nici o tabara( desi a fost considerat un succes) , a fost reluata aceasta initiativa cu ajutorul celor de la SIVECO Romania.Din toamna anului 2005, acest concurs a devenit international si continua sa pregateasca in fiecare an sute de elevi.
Daca aveti de gand sa participati la concursuri si olimpiade de informatica ce au ca tema rezolvarea problemelor sau pur si simplu doriti sa va antrenati pentru a nu va pierde calitatile deja dobandite nu trebuie sa ratati acest concurs.Grabiti-va ca acest concurs incepe pe 1 Noiembrie,adica in 3-4 zile.
.campion
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Regret din ce in ce mai mult ca am avut o profa de info incapabila in liceu…
Tu crezi ca profesorul de informatica are vreun impact asupra cunostintelor mele spre exemplu sau a 90% din situatiile in care elevii sunt straluciti si ajung la nationala? 😀
Puteai gasi pe altcineva daca iti placea informatica. 😀 BTW, I love it so I work with a programmer now !
Nu e vorba de asta Andrei, e vorba de faptul ca nici macar nu ducea elevi la olimpiade, sa nu mai zic de faptul ca nu stia informatica (a fost scandal ca a crezut ca a intrat cineva pe server cand a gasit fisiere care nu sunt ale ei in shared…). La atestat nici nu a stiut sa ma ajute, pentru ca nu facea parte din programa ce am facut, iar la info, in liceu, aveam medii intre 6 si 7, la bac am luat 9,10 si acum lucrez ca programator si eu, full time si freelancer.
Am vrut sa merg la olimpiade, concursuri, dar profa nu stia ca recursivitatea inseamna o functie care se apeleaza singura, nu stia decat exemplul din carte si nu avea habar de restul. I rest my case, interes a fost din partea elevilor, dar nu poti sa te duci „de unul singur” la olimpiade.
Hmm, in mare ai dreptate. E bine ca ti-ai atins scopul si ca acum ai parte de ceea ce ti-ai dorit, insa poti inca sa te antrenezi in algoritmica daca asta te intereseaza cu astfel de concursuri.Chiar daca nu vei avea sansa sa participi la etapa finala datorita varstei, nu te opreste nimeni sa participi pe infoarena/campion la concursurile organizate pe ambele site-uri , cum nu te opreste nimeni nici sa participi la rezolvarea sutelor de probleme ce sunt puse la dispozitie spre rezolvare online.Probabil, in cazul tau timpul este o problema, insa banuiesc ca vreo 2-3 ore pe saptamana iti poti gasi pentru a invata lucruri noi. 😀
Ideea e ca nu profesorul este cel care te invaÈ›a „grosul” cunostinÈ›elor. Noi avem o profa care pe langa ca habar nu are informatica, nici nu ma lasa sa lucrez ce vreau eu, ca imi zice ca ma uit la prostii si nu imi da drumul la net. Asta este, incompetenÈ›a in È›ara noastra e la mare cautare. Totusi, bine ca exista site-uri de pregatire ca Infoarena, Campion, Usaco (btw, sambata a fost runda de calificare, am vrut sa anunÈ›, dar am uitat :-„), si altele, locuri unde se pune preÈ› pe performanÈ›a.
Eu sunt de parere ca daca ai un profesor bun, cel putin isi pune bazele. Apoi poti sa continui de unul singur sau sa lucrezi cu altcineva mai bun.
@Claudiu, participa si tu la .campion, vezi ca au si o arhiva educationala (i love it). Infoarena este un site f bun de asemenea.
Daca nu te ajuta in munca de zi cu zi, pastreaza algoritmica drept hobby.
Eu unul prefer arhiva infoarena, pentru ca sunt mai multe probleme, si infoarena este o comunitate formata din tineri, elevi sau studenți, oricine care se implica avand sansa de a se afirma, ceea ce este doarte motivant.
Infoarena este bun intr-adevar. Dar arhiva de la .campion are probleme pentru toate varstele, mie-mi place mai mult 🙂 .
Dar gusturile nu se discuta, probleme sa fie! 😀
Exact, plusul de la campion este organizarea pe grupe si niveluri si a problemelor si a concursurilor(nu zic ca pe infoarena acest aspect nu este luat in considerare).