De ce reportajul „In cautarea celui mai periculos oras de pe Internet – Hackerville” este un esec?
2Te-ai intrebat vreodata cum Romania dar mai ales Hackerville (Rm. Valcea) este perceput in afara de catre oamenii simpli? Cine sunt cei mai priceputi hackeri din Romania? Cati dintre ei au fost angajati dupa ce au fost prinsi?
Toate aceste intrebari au primit, in timp, raspunsuri atat din partea institutiilor publice cat si din partea diverselor entitati locale sau internationale.
1. Cum este perceputa Romania si in special Hackerville in strainatate?
Rm. Valcea sau Hackerville a fost promovat intens in afara ca fiind capitala Romaniei pentru hacking. De aici, daca vei discuta vreodata cu o persoana din domeniul IT, imediat va face legatura cu acest mediu salbatic, dar propice pentru hackeri.
Realitatea este ca in Rm. Valcea exista multi oameni ce se ocupa de criminalitate cibernetica, prin manipularea oamenilor. Sunt simpli hoti, dar folosesc tehnici moderne – Internetul. Dar nu sunt mai multi, sau mai speciali decat in alte orase ale Romaniei.
2. Care sunt cei mai priceputi hackeri din Romania?
Se reitereaza si vehiculeaza in ultimii ani trei nume: Tinkode, Guccifer si Iceman. Cu siguranta sunt cei mai populari romani care au desfasurat activitati ilegale pe Internet si au fost prinsi.
Tehnic vorbind, Iceman a obtinut acces neautorizat in ceva servere uitate de lume la inceputul anilor 2000, Guccifer a reusit sa reseteze parole ale unor casute de email iar Tinkode a accesat neautorizat diverse site-uri mari, exploatand in general vulnerabilitati de tip SQL Injection si laudandu-se cu descoperirile pe blogul sau. Sunt chiar cei mai priceputi?
Trebuie tinut cont de faptul ca prin a „sparge” un site, in general, acestia obtineau acces la un subdomeniu uitat de compania/institutia avuta in vizor, un loc in care nu erau informatii neaparat interesante.
Reportajul „In cautarea celui mai periculos oras de pe Internet – Hackerville” – un esec
De-a lungul timpului au fost numeroase reportaje pe aceasta tema, reportajul facut de ProTV prin 2013 fiind unul din cele mai aproape de realitate in raport cu nivelul explicatiilor date pe intelesul publicului. Totusi, cei de la Norton au considerat ca nu este suficient si au venit cu versiunea lor, dupa ani de zile in care statisticile arata clar ca in Rm. Valcea exista foarte mult hoti cibernetici, insa nu exista o diferenta semnificativa fata de alte orase ale tarii.
Personal, cred ca acest „documentar” este de departe, cel mai nereusit, neprofesionist si subiectiv material realizata in ultima vreme si aduce o reputatie si mai proasta adevaratei realitati din Romania. Le voi lua pe rand, in ordinea in care apar:
- Ce cauta imagini cu Ceausescu la inceputul acestui material?
- Ce legatura are Biserica intr-un reportaj legat de Hacking?
- Care este legatura intre Hackerville, Hacking si Ceausescu? Ce cauta Nicolae Stanciulescu in acest material? Nu spune nimic, e irelevant.
- De ce in jumatate din cadrele luate cu vorbitorii din acest material se fumeaza? Care e legatura cu hackingul, cu criminalitatea cibernetica? Par mai periculosi? 🙂
- Inteleg ca unii dintre vorbitori nu stiu sa vorbeasca ok in limba engleza, dar de ce asistam la interventii in limba romana urmate de traduceri in engleza in acelasi cadru?
- Unde este impartialitatea materialului? Unde este latura cealalta a oricarei analize jurnalistice? De ce vedem reactii doar din partea unui reprezentant al Politiei, anonim, si nici o opinie a altor companii sau ONG-uri din tara? Asta e tot ce poate oferi Romania?
Trebuie sa remarc faptul ca majoritatea celor care au fost arestati si prezentati in acest material au ajuns in situatia aceasta tocmai pentru ca s-au laudat, au simtit nevoia de apreciere din partea celorlalti.
Se pare ca in continuare folosesc canalele ce le au la dispozitie (mai nou TV/Reportaje) pentru a hrani ego-ul personal. Din pacate, acest gen de material, nu doar ca le aduce o imagine negativa lor sau companiilor pe care le reprezinta, insa transmit o poveste falsa, exagerata si incompleta in afara granitelor despre tara in care traim.
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
The quiter you are, the more you are able to hear… Un hacker adevarat nu este un hot ci un inginer IT.
se cheama „advertorial video” ce a facut Symantec acolo.
si e unul lame. dar vinde. pentru acelasi motiv pentru care acesti „hackeri” reuseau sa fraiereasca aceeasi americani.