O singura aplicatie, cinci ecrane!
3In ultima vreme un subiect sensibil pentru toata lumea sunt tehnologiile HTML 5 si Flash. Pentru cei care nu stiu, Flash este un produs marca Adobe ce e utilizat in dezvoltarea appleturilor Flash ce sunt disponibile in cadrul unora dintre paginile web. Scopul acestei tehnologii este imbunatatirea dinamismului si a interactiunii cu utilizatorul in aplicatiile web. Daca aceasta tehnologie pierde teren in favoarea noilor inovatii din domeniul web, o alta resursa a capatat amploare si a atras atentia publicului – Adobe Air.
Adobe Integrated Runtime (Air) a este un mediu special creat pentru developeri, ce foloseste ca tehnologii de dezvoltare Adobe Flash, Adobe Flex, HTML si Ajax, fiind publicat in anul 2008. Scopul acestei tehnologii este portabilitatea, tinta care se pare ca a fost atinsa destul de bine. Aplicatii precum TweetDeck, Quakeshakes, Finetune Desktop, DeskTube sau Adobe Media Player sunt doar cateva dintre aplicatiile care tin capetele de afis ale multor publicatii media si a website-urilor din domeniu. Dar totusi, aceste aplicatii sunt chiar atat de portabila? Christian Cantrell, product manager la Adobe, ne demonstreaza ca da. El a construit o aplicatie in AIR, care apoi a fost testata pe diverse sisteme de operare si configuratii hardware – de la telefoane inteligente, pana la masini virtuale sau iPad cu MacOS, Windows sau Linux si chiar in browser. Rezultatele le vedeti in videoclipul de mai jos.
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Sunt putin nelamurit in legatura cu niste aspecte… Daca aplicatia se bazeaza pe flash nu ar trebui sa fie disponibila pe orice dispozitiv care e in stare sa ruleze flash? Practic de ce limbaje de programare si/sau tehnologii dispui daca programezi in air?
Nu am lucrat efectiv cu aceasta tehnologie dar din ce am inteles si am vazut pe internet e un mix intre tehnologiile amintite de mine mai sus. Un tutorial de la prima cautare imi confirma asta.
Suna bine, ce sa zic. Cred ca e o ocazie buna sa ma apuc sa invat putin js, jQwery, mai ales ca in combinatie cu css3 HTML5 e genial si cam asta e viitorul web-ului cand vine vorba de front-end.