Cum sa verifici timpul de incarcare ale website-ului tau?
14Cu totii stim cat de enervant este sa asteptam prea mult ca un website sa se incarce. Unele studii ar afirma chiar ca 75% din oamenii care viziteaza website-uri ce se incarca in mai mult de 4-5 secunde nu vor mai reveni pe respectivul. Cred ca cea mai buna metoda de a verifica timpul de incarcare al website-ului tau este folosirea mai multor locatii ce cuprind toata nisa in care activeaza. De asemenea, verificarea se poate face manual folosind diferite extensii, gen Firebug pentru Mozilla Firefox care ne vor spune timpul de incarcare al paginii dar doar din locatia actuala. Aceasta metoda ar necesita prezenta dumneavoastra in mai multe locatii ale lumii.
Exista aplicatii care ne vor usura acest proces, rezumandu-ne la doar cateva clickuri. Mai jos aveti cateva din aplicatiile bune pentru astfel de operatiuni si care le recomand.
Pingdom Tools
Pingdom este un serviciu destul de popular in monitorizarea performantelor legate de uptime-ul websiteurilor si serverelor. Pe langa asta, exista si un serviciu gratuit de masurare a timpului de incarcare al unei pagini. Pingdom Uptime va incarca toate resursele unei pagini( HTML, CSS, Javascript, RSS, Flash, frames/iframes) si va afisa timpul de incarcare al fiecarui element. Ofera statistici suficient de complexe pentru a va putea face o idee clara asupra resurselor ce mananca cel mai mult timp.
Webslug Loading Time Test
Webslug masoara timpul de incarcare al unei pagini, asa cum utilizatorii o simt pe propria piele. Unul din avantaje este ca sistemul are o optiune in care pot fi introduse doua website-uri pentru a putea fi comparate in paralel. Foarte usor de utilizat.
Internet Supervision Webserver Monitoring Tool
Internet Supervision este o aplicatie care ne permite verificarea starii website-ului din mai multe puncte ale lumii (simultan). Este foarte utila aplicatia daca dorim sa vedem starea website-ului din mai multe locatii, respectiv cum va reactiona acesta in cazul in care utilizatorii provin din acestea.
OctaGate Site Timer
OctaGate este o aplicatie foarte asemanatoare cu cea de la Pingdom Tools.
Website Speed Check
Website Speed Check este o aplicatie foarte asemanatoare cu cea de la Pingdom Tools, dar se diferentiaza de aceasta oferind informatii cu privire la timpul mediu de incarcare pe diferite conexiuni la internet. Aceasta informatie poate fi utila in diverse cazuri.
Website Optimization – Web Page analyzer
Website Optimization este o aplicatie utila pentru ca ofera cateva din cele mai bune practici si trenduri pentru a imbunatati timpul de incarcare al unei pagini.
Uptrends Web Page test tool
Uptrends este o aplicatie foarte asemanatoare cu cea de la Pingdom Tools, doar ca se diferentiaza prin faptul ca ofera posibilitatea de a alege locatia de unde se face testul.
WebWait
Webwait, o aplicatie simpluta care ne ofera posibilitatea de a face o medie a unui numar de apelari specificat catre un website.
Site-Perf.com
Site Perf, O aplicatie foarte interesanta, cu o precizie extrem de buna. Aplicatie ne permite sa alegem noi numarul de cereri, serverul prin care sa se faca verificarea, protocolul etc. Rezultatele sunt mult mai precise ca la Pingdom Tools.
Sper ca aceste aplicatii sa va fie utile si sa aveti o reactie prompta in cazul in care timpul de incarcare este prea mare fiind ca Google ia in calcul si acest aspect la indexarea rezultatelor.
Voi ce folositi pentru a verifica timpul de incare al website-urilor voastre? Care sunt timpii pe care merg proiectele voastre? 🙂
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Multumesc, chiar e util. Am verificat si pentru blogul meu si am observat ca e putin cam mare timpul de incarcare. Ar fi interesant sa postezi un articol in care sa dai si cateva solutii pentru a scadea timpul de incarcare a site-urilor 🙂
Salut Marius. Toate se fac la timpul lor, insa sper ca in cel mai scurt timp sa imi rezerv cateva ore pentru acest subiect cu care m-am luptat si ma lupt de cateva saptamani.
Y!Slow in combinaÈ›ie cu Firebug are tot ce-È›i trebuie pentru a masura viteza teoretica si a o imbunataÈ›i. Chiar de pe scaunul de la birou 🙂
Pentru timpul de incarcare, mi se pare ca era si un plug-in pt. Firefox. FasterFox parca sau ceva in genul asta 🙂 . Oricum, sunt foarte interesante si aplicatiile propuse de tine, am sa incerc cateva 🙂
Nu contest, Firebug are oricum implementata o chestie de aceasta. Problema care am tratat-o aici e alta : analiza din mai multe locuri. Ce ai tu acasa nu e intotdeauna relevant din diverse motive : esti aproape de server, ai internet foarte rapid, ai internet foarte lent, esti limitat de provider etc. 🙂
[…] in aceasta privinta. La voi cum merg site-urile?:) Testul a fost facut cu http://webwait.com/ (via worldit.info). Google pune accent pe viteza de […]
Nu, ia-È›i Y!Slow. E un fel de add-on la Firebug (adica are nevoie de Firebug). Dupa cum am mai spus, masoara viteza teoretic, in funcÈ›ie de numarul de request-uri, de CDN, de headere, de compresie, etc. Uite, pagina asta, de exemplu, a luat D (61/100). Iar paginile care score-eaza A (Yahoo!-ul, ca de aici vine Y!-ul din nume :), are majoritatea paginilor cu A, iar la cate elemente au paginile alea, chiar pare sa funcÈ›ioneze 🙂 ). Nu contest utilitatea metodelor din post, ziceam doar ca dupa ce vezi ca se incarca incet, poÈ›i folosi Y!Slow-ul sa vezi de ce se incarca incet.
Legat de optimizarea site-ului, sunt mai multe metode si complexe. Trebuiesc incercate toate. Se tine cont si de tema, server, DC, codare, widgeturi etc:).
Bravo pentru articol… spre exemplu eu, cand mi-am mutat blogul (cand te mananca in fund, asta patesti), am dat de un webhosting nu tocmai bun care imi ofera timpi foarte mari pentru accesul fisierelor.. si cum wp are mii de fisiere, mi se incarca blogul in zeci de mii de ani… desi sincer sa fiu, am cam tras de toate prin el numa sa mearga cat de cat… ca sa nu mai zic ca am pierdut cititori cu nemiluita (inainte aveam 200-300 unici, acum e sarbatoare cand trec de 70)
[…] Email. De asemenea ne poti urmari si pe Twitter. Recent am prezentat cateva din site-urile cu care iti poti verifica performantele website-ului tau, dar din pacate acestea nu prea ne ajuta si la imbunatatirea acestora. Articolul acesta va veni ca […]
foarte util acest post pentru a ne da seama de acele lucruri care ne fac site-urile sa mearga greu.
Mi s-a parut interesant http://whichloadsfaster.com/. Este foarte simplu, pagina nu are reclame aiurea si poti face comparatie intre 2 site-uri.
Este adevarat ca nu are optiunile avansate ale altor solutii, insa este bun pentru a-ti face o prima idee despre cum iti merge site-ul.
foarte interesant articolul. multumesc pentru aceste siteuri chiar aveam nevoie sa verific viteza blogului meu 😉
De PageSpeed Insights a celor de la Google vad ca nu ai spus nimic, mi se pare interesanta mai ales ca iti ofera informatii referitoare la ce ai putea sa faci pentru ati imbunatati viteza de incarcare a pagini web