Recent elementary OS mi-a atras atenția într-un mod plăcut acesta fiind o distribuție bazată pe Ubuntu dar care nu intră în categoria: „distribuții care apar ca ciupercile după ploaie și dispar la fel de rapid”, ce nu aduc nimic nou cu excepția unor mici personalizări cum ar fi o temă mai diferită și un set de iconițe potrivite pentru tema respectivă.
Lucrul care m-a atras cel mai mult la această distribuție este decizia dezvoltatorilor canadieni de a include numai un set de aplicații de bază, dându-i utilizatorului posibilitatea instalării pachetelor de care are într-adevăr nevoie, evitându-se astfel încărcarea inutilă a sistemului, și uniformizarea aspectului aplicațiilor preinstalate.
Aplicații de bază elementary OS „Luna”:
- Midori – Navigator Internet
- Geary Mail – E-mail
- Empathy – Messenger
- Calendar – Calendar
- Noise – Player Audio
- Totem – Player Video
- Shotwell – Manager Fotografii
Procesul de instalare al distribuției, a fost lipsit de erori elementary OS suportând tabela de partiții atât de tip GPT prezentă în sistemele cu firmware UEFI cât și MBR care este folosit de vechiul BIOS, lucru total neașteptat avand în vedere ca am făcut un dual boot cu Windows 7.
Pantheon interfața grafică (Desktop Environment) a distribuției este bazat pe Gnome oferind astfel un aspect modern, diferit față de cel al Microsoft și mai apropiat de Mac OS, acesta fiind unul uniform și egal optimizat respectând astfel filozofia distribuției: „frumusețe, rapiditate și simplitate„.
Manager-ul de ferestre (Window Manager) numit „Gala”, este bazat pe „libmutter” acesta aduce un set de animații foarte frumoase care deși nu sunt foarte complexe îmi amintesc puțin de Compiz.
Cerințele de sistem
Din punct de vedere al cerințelor de sistem, elementary OS nu este foarte pretențios, iar consumul de RAM este undeva în jur de 526 MB la pornire, aplicațiile se deschid foarte rapid cu viteze comparabile dacă nu similare cu cele din Mac OS X care să nu uităm este dotat cu un SSD.
Probleme întâmpinate
Singurele probleme întâmpinate de mine au fost la instalarea utilitarului „elementary-tweaks”, iar flash-ul nu funcționa în nici unul din browsere, dar din fericire ambele probleme se pot rezolva ușor urmând următoarele instrucțiuni:
cd /etc/ sudo cp -rv apt 1apt sudo add-apt-repository ppa:elementary-os/daily sudo apt-get update sudo apt-get install libgranite2 sudo apt-get install elementary-tweaks sudo rm -rv apt sudo mv -v 1apt apt
Aceste instrucțiuni se pot copia direct în terminal, dar recomandat ar fi să le copiați și să le salvați într-un fișier cu extensia „.sh” (exemplu: flash_fix.sh) și să îl rulați din consolă folosind comanda chmod +x „nume_script.sh” && sh „nume_script.sh” .
clear && echo 'Installing Flash for Midori' && read -p 'Press Enter to continue, or abort by pressing CTRL+C' nothing && mkdir -p ~/.mozilla/plugins && wget http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/pdc/11.2.202.310/install_flash_player_11_linux.i386.tar.gz && tar -zxvf install_flash_player_11_linux.i386.tar.gz libflashplayer.so && rm install_flash_player_11_linux.i386.tar.gz && if [ $(getconf LONG_BIT) = '64' ] then mv libflashplayer.so ~/.mozilla/plugins/libflashplayer.32.so && sudo apt-get install nspluginwrapper ia32-libs else mv libflashplayer.so ~/.mozilla/plugins/libflashplayer.so && sudo apt-get install nspluginwrapper fi && nspluginwrapper -a -v -n -i
De asemenea pentru utilizatorii ce dețin laptop-uri cu tehnologia Optimus de la Nvidia, puteți instala driverele în felul următor rulând următoarele comenzi in terminal:
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates sudo apt-get update sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia linux-headers-generic
Iar pentru o viață mai îndelungată a bateriei vă recomand cu căldura tlp:
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp sudo apt-get update sudo apt-get install tlp tlp-rdw sudo tlp start
Concluzie
În concluzie vă invit să vizualizați și o scurtă prezentare făcută de dezvoltatori, dacă nu v-am convins încă de ce elementary OS merită încercat, și ca de obicei vă stau la dispoziție în secțiunea de comentarii pentru întrebări sau nelămuriri!
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
jocurile cum merg ? De ex as putea juca call of duty ghost pe asa ceva ?
Daca jocurile ocupa o buna parte din timpul tau petrecut in fata pc-ului este foarte probabil ca Linux sa nu fie cea mai buna alegere pentru tine.
Chiar si asa in trecut Linux statea mult mai rau ca in prezent la capitolul jocuri, de exemplu cei de la compania Valve si-au portat, platforma Steam si game engine-ul lor (Source) astfel fiind posibil sa joci jocuri precum seria Portal, Dota 2 si orice alt joc facut prin Source engine.
Daca totusi doresti sa faci pasul asta iti recomand site-ul WineHQ (www.winehq.org) care este o baza de date ce contine informatii despre cat de bine merg jocurile din Windows pe Linux prin Wine. Din cate am vazut call of duty ghost nu merge emulat prin Wine (nu toate jocurile merg, iar cele care merg pot suferi scaderi de performanta si nu numai).
Pentru o experienta Mac OS si mai fidela incearca http://pearlinux.fr/
Chiar ieri ma am auzit prima data despre elementary si ma uitam la review-uri si nu prea gasim, si acum sa gasesc in romana. Bravo!
Tu il recomanzi ca si un sistem de folosit zi de zi, sau doar pentru teste? In sensul ca vad ca are deja probleme cu flash-ul si multe distributii numai au problema asta, ci alte probleme. Adica ma gandesc, daca o problema evidenta ca aceasta, care sigur trebuia sa fie rezolvata, oare cate alte probleme mai are?
„dispar la fel de rapid”
Cine sustine/sponsorizeaza? Adica oamenii care lucreaza la asta trebuie sa si traiasca din ceva, si majoritatea distributiilor care au ajuns mari au fost/sunt sponsorizate de companii.
Adica poti avea incredere ca peste 1 an se va mai continua dezvoltarea la acest proiect?
Tu de exemplu ce os folosesti?
Folosesc elementary OS de ceva vreme si nu am gasit nimic care sa ma impiedice sa ti-l recomand ca sistem de operare folosit zi de zi.
Daca te gandesti sa faci pasul acesta iti recomand sa arunci un ochi si pe articolul urmator disponibil in engleza: http://www.elementaryupdate.com/2013/08/top-things-to-do-after-installing-luna.html
Flash-ul a fost dintotdeauna un subiect sensibil cand vine vorba de Linux, nu este nici prima nici ultima distributie care a avut probleme de genul, chiar si asa nu ma impiedica cu nimic sa o recomand prin simplul fapt ca problema se poate rezolva foarte usor ruland acel script, lucru care nu dureaza mai mult de 1 minut.
Aici tin sa te contrazic, sunt distributii care nu au in spate companii mari, si care sunt sponsorizate de catre comunitate.
Sabayon este exemplul perfect de distributie care se mentine cu ajutorul donatiilor comunitatii.
Da, cei de la elementary OS nu sunt de foarte multa vreme in ecosistemul Linux dar te asigur ca proiectul lor o va lua in oricare alta directie in afara de cea a stoparii lui.
Distributia pe care o folosesc in momentul de fata este elementary OS (ultimele doua capturi de ecran sunt ale mele).
Si sincer sa fiu nu cred ca voi mai migra, catre alta distributie prin simplul fapt ca cei de la eOS au reusit sa faca un sistem de operare potrivit mie din toate punctele de vedere.
Dar desigur gusturile nu se discuta 😛 .
Din ce am experimentat, cel mai ok sistem de operare mi se pare Mac OS X, Windows de multe ori facea figuri (BSOD, svchost o lua razna, trebuia sa setez memoria virtuala la 1/5 din memoria de lucuru manual sa mearga decent) , distributiile Linux sunt destul de ok pentru programare, dar pe partea video (editare video, randare grafica, aplicatii CAD, jocuri ) este sarac. Plus lipsa unor aplicatii vitale. Mac OS X merge foarte bine, cum s-a specificat mai sus dotarea cu un SSD ajuta enorm de mult la viteza de citire/scriere , aplicatiile merg foarte bine, ai si aplicati si jocuri, un mare plus partea de grafica singurul minus fiind pretul ( nu isi permite oricine sa dea 1000+ $ pentru un laptop)
Eu l-am instalat pe laptop (dell xps 15z) si am o problema foarte ciudata, in timpul instalarii au mers si tastatura si touchpad-ul dar dupa instalare nu mai functioneaza.
Daca pun tastatura/mouse extern merg fara probleme.
Din pacate nu am gasit nici o solutie prin google…. daca aveti ceva sugestii sau ati mai intalnit problema as aprecia un reply.
Tastatura laptop-ului functioneaza inainte de boot? (in meniul de la grub) daca da, apasa pe e ca sa editezi parametrii de bootare a kernel-ului si adauga la sfarsitul liniei care incepe cu ‘linux’, „acpi=noirq” fara ghilimele. dupa ce ai adaugat apasa ctrl+x sau f10 ca sa bootezi.
E cam veche discutia, insa imi incerc norocul…am dat de elementaryOS cam de un an, dar de fiecare dara a trebuit sa renunt la el din cauza flash-ului…din cauza faptului ca in fullscreen in browser nu pot tasta (la windows aparea un mesaj enervant daca permit folosirea tastaturii in modul fullscreen…acuma imi doresc acel mesaj enervan si aici), dar sunt multe alte cauze, cea mai importanta fiind ca nu reusesc sa scriu cu diacritice…am incercat sa descarc/sa setez pe la „language/input methods” ,dar nimic….Multe chestii le face windows-ul pe care linux-ul nu le va face fara sa faci diverse artificii pe care numai specialistii le cunosc, asa ca eu, un simplu utilizator, m-am intors mereu la windows…greoi cum este, mereu dadeam de o chestie pe care nu o pot face in linux, si astfel ajungeam la restart, ca sa bootez in windows… Exista totusi vreo solutie pentru a scrie cu diacritice, ca mi se bare banal…sunt sigur ca exista dar n-o gasec…ori trebuie facut vreun „artificiu”…ori e varza 🙂
Acum flash-ul se poate instala foarte usor folosind tutorialul de aici: webupd8.org/2014/05/install-fresh-player-plugin-in-ubuntu.html cat despre diacritice nu am avut niciodata probleme cu ele. Poti schimba layout-ul in ubuntu folosind: pentruprieteni.com/practic/293-prioritati-dupa-instalarea-ubuntu-15-04-vivid-vervet
Sincer simt ca daca ai fi cautat pe google mai mult problema ta ai fi gasit un raspuns. Asa e la inceput pana te obisnuiesti trebuie sa cauti fiindca sigur a mai intampinat cineva problema ta. Si asa vei invata si vei putea la randul tau sa le arati si altora.