Prima reţea de socializare anonimă P2P – Anon+
5
La începutul acestei săptămâni, Google a banat paginile grupului de hackeri Anonymous din reţeaua lor de socializare, Google+. Deranjaţi de cenzură, un grup de hackeri, progamatori şi activişti underground au decis să creeze prima reţea de socializare care are ca scop anonimitatea.
Încă la început (versiunea 0.8 alfa, pentru a fi exact), reţeaua este numită Anon+, dar numele nu este permanent, susţine „Higochoa”, liderul echipei de progamatori. Contrar altor rapoarte despre Anon+, proiectul nu este construit de membrii grupului Anonymous, afirmă Higochoa, cel puţin nu la capacitatea maximă. Echipa dezvoltatorilor Anon+ are legături cu Anonymous, dar s-au distanţat pentru că au început să fie atacaţi de cei care nu acceptau grupul. Deasemnea, echipa Anon+ încearcă să se indeparteze de aspectele negative ale colectivului hacktivist.
“We just didn’t want everyone to think we are a bunch of hackers sitting around trying to change the world,” spune el “We are actually going to do it.”
Principiul după care se ghidează reţeaua este de a da oamenilor ceea ce majoritatea corporaţiilor au luat, controlul.
“Anon+ will allow people to get both educated freely, and allow them to voice their opinion without having fear of any org or gov.” zice Higochoa.
Ca orice reţea socială, Anon+ va permite utilizatorilor să creeze un profil, să adauge prieteni şi să comunice cu ceilalţi. Higochoa spune ca membrii vor avea controlul total asupra cercurilor de prieteni (este greu de crezut că vor folosi cuvântul „cercuri” oficial, pentru că Google+ deja a optat pentru acesta). Un aspect asemănător cu Facebook-ul este că doar persoanele din cercurile utilizatorului vor avea posibilitatea de a vedea posturile şi de a avea alte activităţi pe reţea. Acesta mai afirmă că este foarte probabil ca Anon+ să atragă destul de mulţi hackeri şi membri Anonymous doar pentru tehnologia pe care o vor furniza, dar, acest serviciu este destinat folosirii de către o audienţa largă, aşadar oricine se poate înregistra.
Încă un aspect diferit de reţele tradiţionale, desigur, este că Anon+ este cu totul anonimă, aşadar membrii nu vor folosi numele reale, un aspect care este interzis şi de Facebook şi de Google+ pentru măsuri legale.
“It is also secure and without a central server, so it can’t be stopped once it’s started,” afirma Higochoa.„This ensures that control stays in the hands of the people. That alone is pretty different from other social networks.”
Lipsa serverului central obligă utilizatorii Anon+ să descarce o aplicaţie pentru a folosi reţeaua, ce va folosi cel puţin parţial tehnologia peer-to-peer. Acest tip de sistem va servi ca mecanismul cheie de securitate. Deasemenea, reţeaua va fi diferenţiată prin posibilitatea utilizatorilor de a avea control mai mare asupra discuţiilor cum ar fi posibilitatea de a avea discuţii paralele pe acelaşi post.
Scopul reţelei, spune Higochoa, este de a da utilizatorul uneltele de a-şi face vocea auzită peste mase. Acesta refuză însă să dea detalii despre uneltele ce vor servi acestui scop. În adiţia activismului online, Higochoa plănuieşte să lase utilizatorii să creeze proteste offline fără riscul cenzurii sau al altor metode politice de a le împiedica.
“Your circle of friends will not only be the only ones that see your posts, but the only ones who ever handle any of your data, so there isn’t one place to get hacked,” afirma Higochoa. “If you get your Anon+ account hacked, it was you or one of your friends.”
Higocha susţine că orice cont va fi pratic „un-hackable”, făcând imposibile incercarile autorităţilor de a dezvălui adevărata identitate a utilizatorilor.
Evident, echipa mai are mult de lucru până când Anon+ va fi pregătită să primească utilizatori. Higochoa afirmă ca lansarea oficială va fi mai devreme decât ne asteptăm, dar nu a putut oferi o dată exactă.
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
De cum am citit primele randuri am vrut sa imi fac cont pe Anon+, dar la sfarsit am aflat ca inca nu se poate 😐 Voi avea rabdare sa il termine 😀 Oricum, conceptul este unul interesant si chiar as vrea ca anon+ sa aibe mai multi utilizatori decat google+ sau facebook, cu toate ca asa este imposibil.
De parca un user cand intra pe o retea de socializare se gandeste la cum poza lui este deja pe birourile serviciilor de securitate. Hai sa fim seriosi…
Tu n-ai vazut ce batalie e pe comunitatile underground de la noi si cum se zbat respectivii pentru a afla niste identitati care misuna pe sub mustatile lor? :-))
e discutabila chestia…
uite, poza lui Alex Paunoiu (sau Paunoiu Alex conform „catalogului” de aicea) a „transpirat” deja pe situri nemernice :
http://www.grimmemennesker.dk/ugly-people-566.htm
cred ca e o conspiratie ! musai ! 🙂
@happyday
Esti teroare 😆