Trendurile web designului in 2012
3Previziunile sunt interesante, multe sunt inconsistene, dar de multe ori, dacă sunt făcute cu cap pot da idei oamenilor ce încă nu au simțit trendul din următoarele luni. De aceea eu vă recomand să aruncați o privire peste trendurile ce ar putea să se mențină în 2012 în materie de web design și de care vă recomand să țineți cont ca și developer dar ca și client.
1. Headere/Logouri supradimensionate
Pentru a lăsa o impresie de neuitat unui vizitator, în 2012 trebuie să avem un logo foarte mare pe un header la fel de mare. Aceste headere pot ocupa întreg ecranul, dar cu o condiție – vizitatorii să nu fie nevoiți să apese ceva, doar să deruleze pagina în jos.
Ideea principală: Headere uriașe care impresionează vizitatorii.
2. Schițe / Făcute de mână
Designul desenat de mână nu este tocmai nou în acest domeniu, dar cu toții știm că încă este la marginea web designului. Mulți designeri admiră stilul și îl aprobă dar nu sunt capabili să îl introducă în propriile creații pentru că au o atitudine de genul „Eu nu pot să desenez în realitate”. Dacă ne uităm la cele mai populare siteuri cu acest tip de interfață, observăm că aceste schițe nu sunt opere de arte care se îndreaptă către un muzeu. Din contră, sunt mâzgălite, neproportionate, copilărești dar aduc o atmosferă plăcută interacțiunii personale.
Ideea principală: Schițele devin o parte din designul corporativ.
3.Fonturi Slab
Aceste fonturi sunt relativ noi, deși ele există de cel puțin 200 de ani. Pentru a avea o definiție vizuală a acestor fonturi, ganditi-va la un poster din Vestul Sălbatic gen „Wanted”. Acele litere îngroșate fac parte din fonturile Slab. Aceste fonturi, combinate cu trendul headerelor uriașe cer vizitatorului să ia la cunoștință mesajul siteului.
Ideea principală: Fonturile Slab sunt folosite pentru a exprima impunător cine ești.
4. Tipografie
Tipografia este unul dintre cele mai dificile stiluri de abordat, acesta fiind și motivul pentru care va rămâne popular și în 2012. Fonturile sunt destinate explorării, sucite și adaptate scopului. Cu mult noroc și un aranjament potrivit, un website ce folosește acest stil ca element principal poate fi mai interesant pentru un cititor decât să fie bombadata cu tone de poze.
Ideea principală: Tipografia este încă la început dar potențialul este mare.
5. Layout cu o singură pagină
În 2012 acest trend va impresiona prin designul minimalistic cu navigare rapidă sau chiar inexistentă. Gândiți-vă la acest tip de website ca la o carte de vizită. Ideea acestui layout este să ofere utilizatorului informațiile de care are nevoie cât mai rapid.
Ideea principală: Trendul siteurilor cu o singură pagină va fi destinat profilelor personale.
6. Imagini uriașe
Acest trend creează un impact vizual vizitatorului menit să nu fie uitat repede. Față de headerele și logurile uriașe, aceste imagini nu fac parte din brandul siteului. Din contra, acestea atrag vizitatorul în site, dacă nu prin conținut prin dimensiunile uriașe.
Ideea principală: Imaginile uriașe sunt folosite ca metodă pentru a atrage utilizatorul.
7. Schimbarea perspectivei
Titlul spune totul, în 2012 se așteaptă o schimbare în domeniul perspectivei către o interfață mai realistică.
Ideea principală: În acest an ne vom juca cu diferite perspective.
8. Designuri interactive/ intuitive.
Flashul a văzut și zile mai bune. Într-un timp nu puteai să vizitezi un site fără să fii nevoit să te joci cu interfața enervantă făcută în Flash. În prezent, Flashul a fost înlocuit cu jQuery care își face treaba destul de bine în acest domeniu. Acest trend este din ce în ce mai folosit, mai ales că utilizatorul cere o interfață cât mai intuitivă.
Ideea principală: Interfețele interactive se întorc.
9. Modal Boxes
Modal boxes este un trend care va prinde aripi în 2012. Este ca un popup dar puțin mai sofisticat, dar care arată mai bine și oferă utilizatorului o funcție mai rapid și mai simplu. Este preferat de designeri pentru a spori utilizabilitatea.
Ideea principală: Modal boxes vor apărea pe ecranele noastre și în 2012.
10. Minimalism
Uitați de vechile siteuri minimalistice. Acest trend în 2012 va primi o altă abordare. Va conține în continuare mult spațiu alb dar cu fonturi îngroșate și scheme de culoare impresionante.
Ideea principală: Minimialismul se va aventura în tipologie.
11. Footer Supradimensionat
Acest trend poate fi peste tot deja, dar în 2012 le vom găsi și mai exagerate. Footerele de mâine vor face parte din integritatea designului. Acestea vor conține informații mai puțin importante cum ar fi updateurile de la diferite rețele sociale și linkuri utile.
Ideea principală: Footerele supra-dimensionate vor conține mai puține date importante, dar mai multe date personale.
12. Retro
Acest trend este admirat de comunitățile de design, dar poate fi destul de greu de implementat. Cheia acestui stil este inspirația. În 2012 acest stil va întâlni o expansiune destul de mare.
Ideea principală: Stilul Retro este nou.
13. Intro Boxes
aHi, my name is…” va atinge un nou stadiu dat fiind faptul că designerii au început să înțeleagă frumusețea și simplitatea de a te introduce vizitatorului tău. Dacă te chinui să faci o pagină „Despre tine” un intro box ar fi cea mai bună alegere. În 2012 intro boxurile își vor extinde granițele. În locul plictisitorului salut, designerii caută noi metode de a te introduce. Poziția în pagină nu mai este stabilă, probabilitatea de a vedea acest stil cu intro boxuri și în centru paginii este foarte mare.
Ideea principală: Noi modalități de a spune „Salut”.
14. Layouturi de revistă
Din ce în ce mai multă lume migrează din comfortul traditonal al informație tipărite în informația online, designerii încearcă să le facă o tranziție destul de ușoară. Acest stil vrea să aducă cât mai multe informații pe pagina principală și să le organizeze în așa fel încât utilizatorul să găsească informația ușor și să fie împins să exploreze siteul.
Ideea principală: Layouturile de revistă vor fi folosite pentru siteurile de informații, bloguri și așa mai departe.
Via.
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Sursa se cam inseala, site-ul respectiv pare cam pocnitoare. In anii trecuti majoritatea publicatiilor de web design au inceput sa scrie ce trendui au „observat” ei pentru noul an asa ca s-au impus pentru ca articolele respective au avut foarte multa vizibilitate. Anul asta nu am mai citit nici o lista trendy si nici nu am vazut, probabil din cauza ca astfel de liste cu „guidelines” nu sunt deloc bune nici pentru designer, nici pentru client.
Daca omul vine la mine si vrea un website cu header mare si imagini mari dar el are un magazin online, eu il bat… Daca nevasta-sa a vazut pe un blog ca se poarta X trend nu e ok sa il toci pe designer pentru ca in final vei avea o mare porcarie acolo. Pe de cealalta parte orice dizainer stie ca „form follows function” deci automat te bazezi pe un wireframe inainte sa faci designul, fara lucruri de care nu ai nevoie si bine-inteles pretat pe genul tau de client. Din lista asta cu trenduri 4-5 erau si anul trecut plus altele care nu sunt chiar trenduri si oameni care s-au mai trezit la realitate.
Pe lista nu este de exemplu nici o referinta la layout-urile dinamice, alea responsive de vedem toata ziua tweet-uri cu ele. Nu zic ca sunt bune, dar alea sunt mai trendi acum decat toata lista sincer. Nimic de HTML5 cu care a inceput in final sa se joace toata lumea, jocuri html5 canvas etc.
Ideea e tot timpul sa fii atent cat de buna e sursa. Am sa scriu si eu un articol, succes in continuare cu site-ul
„Din lista asta cu trenduri 4-5 erau si anul trecut …”
Nope, TOATE erau si trenduri in 2010: http://webdesignledger.com/tips/web-design-trends-for-2010
Poate articolul acesta era mai bun http://webdesignledger.com/tips/web-design-trends-in-2012