Youtube Instant si povestea din spatele lui
7Va mai amintiti de mica povestea ce a atras atentia mass-mediei la nivel global in urma cu cateva saptamani? Era o intrebare destul de simpla – Cum poti fi angajat de Youtube in cateva minute? dar cu un raspuns extrem de complex.
Am decis sa revin si sa atrag atentia asupra subiectului respectiv, analizandu-l putin mai in perspectiva pentru a vedea care ne sunt sansele de a avea rezultate similare cu respectivii.
Introducere – ce a fost, ce a ajuns si ce este?
In perioada 10-11 septembrie, Google a venit cu o noua imbunatatire asupra motorului de cautare – Google Instant. Acest subiect a atras atentia redactorilor worldit.info pentru ca unele surse spuneau ca va fi o imbunatatire remarcabila a timpului cumulata. A doua zi, o stire bomba a trecut direct in viral si povestea cum un tanar de la Stanford a lansat o aplicatie asemanatoare, in forma bruta, dar pentru Youtube. Asa luase nastere Youtube Instant.
Tanarul spune ca el a facut un pariu cu un prieten, spunandu-i ca va termina aplicatia intr-o ora. Din pacate, a pierdut pariul. A pus la punct aplicatia, a lansat-o pe internet si a schimbat statusul pe Facebook. In momentul respectiv avea aproape 700 de prieteni.
Baiatul s-a trezit a doua zi cu un trafic ce depasea tot ce a avut inainte (cumulat), cu articole pe prima pagina la cele mai mari website-uri de new-media din lume. La scurt timp dupa asta a aparut si oferta lui Chad Hurley, CEO Youtube.
Rezultate?
Pe langa asta s-a bucurat de zeci si sute de articole in multe tari de pe tot globul, de o audienta instanta. A atins 1 milion de vizitatori in 10 zile, 28.000 Likes, 20.000 Tweets, si 14.000 stumbles! A acceptat postul oferit de cei de la Youtube, continuandu-si totusi studiile la Stanford. Are pagina pe Wikipedia si lista poate continua. A creat o noua interfata, mult mai user friendly decat lansarea bruta ce i-a adus succesul.
Totusi, care sunt sansele ca oricare dintre noi sa se bucure de succesul tanarului de la Stanford?
Intrebarea aceasta este una extrem de sensibila si dificil de digerat pentru ca necesita niste analize subiective(in mare). Pe langa asta nu trebuie sa uitam ca orice se intampla pe planeta asta trebuie sa aibe si un gram de noroc. Totusi, eu mi-am permis, atat pe cat se poate sa analizez si partea goala a paharului, incercand sa fac asta intr-un mod cat mai obiectiv.
Concluzia este ca tanarul s-a bucurat de acest succes instant din cateva motive :
• Era software engineer in internship la Facebook. Mai mult ca sigur tanarul, printre cei doar 700 de prieteni pe Facebook, avea si cativa oameni influenti de la Facebook.
• Invata la Stanford. Am citit chiar si comentarii pe blogul sau (la care nu s-a raspuns, evident) in care oamenii il intrebau daca locul unde invata nu a avut si el un important impact in acest rezultat.
• Se afla in SUA, tara tuturor posibilitatilor.
Voi ce credeti de succesul tanarului? Suntem noi carcotasi si s-a bucurat din intamplare de aceste rezultate sau au exista cateva variabile aparent nesemnificative care au ajutat ca norocul sa si-l faca singur? Toate informatiile de mai sus au fost preluate din comunicatele de presa ce le-a oferit pe website-ul sau.
Daca acest articol contine o greseala, selecteaza cuvintele sau fraza gresita si tasteaza combinatia de taste Shift + Enter sau apasa click aici pentru a o raporta. Multumim!
Eu unul sunt de parere ca daca am realiza si noi romanii o aplicatie asemanatoare putem ajunge undeva in staff-ul YouTube sau Google. Trebuie doar sa fim optimisti si sa incercam sa promovam prin diferite metode acea aplicatie pentru a atrage ochii tuturor.
Da, asa este, dar atunci de ce nu prea avem cu ce ne lauda la capitolul startupuri internationale. Uite o poveste romaneasca. 🙂
Tipul asta avea proiectul de dinainte facut, imi e greu sa cred ca a facut totul intro ora, oricat de geniu si inginer in software este e putin probabil. Sunt sceptic cu astfel de lucruri, oricum pana sa ma gandesc la inteligenta sa ma gandesc la o campanie de pr care bate de departe orice inteligenta, si cam tot de pe acest pamant. Am pareri contradictorii in cap, si acum ma gandesc, doar la un lucru o campanie agresiva a google de a lansa cautarea instantanee.
Asta e interesant. La asta nu m-am gandit. Referitor la primele fraze, ai citit gresit. El a facut un pariu cu un prieten ca va face acest sistem intr-o ora, doar ca a pierdut pariul. Tema actuala, intradevar nu se face intr-o ora si nici intr-o zi. Insa cand a fost lansata, aplicatia avea doar o casuta de cautare si un videoclip, iar cand m-am uitat peste cod nu avea mai mult de 300-400 de linii.
Asta nu mi-ar lua mie mai mult de 2-3 ore, deci probabil si el a lucrat cam tot in atata timp. 🙂
Super tare mi s’a parut idea tanarului, a reusit sa capteze atentia gigantului, respect.
hai sa speculam! ….sau mai bine hai sa ne vedem de treburile noastre si sa lasam scenariile deoparte.
Daca povestea e adevarata, bravo lui! Daca nu, atunci bravo celor ce au creat strategia de marketing!
Oricum ar fi, avem youtube instant!
Nu neaparat, ideea din spatele articolului ar fi sa ne dam seama ca nu se merita (inca, si probabil multi ani de acum in colo) sa stam in Romania daca dorim sa facem chestii care sa prinda la public. 🙂