• Acasă
  • Despre noi
  • Autori
  • Mărturii
  • Arhivă
  • Trimite Articol
  • Contact

WORLDIT

Lumea în 1 și 0.

  • Știri
    • Tehnologie
    • Tehnologie mobilă
    • Securitate
    • Developers
    • Știință
    • Benzi desenate
    • Jocuri
    • Intern
  • Tehnic
    • Browser
    • C#
    • C/C++
    • Challenge
    • HTML/CSS
    • Javascript, Ajax, jQuery
    • Open Source
    • PHP
    • Python
    • Securitate IT
    • Socializare
    • WordPress
    • Altele
  • Recenzii
  • Interviuri
  • Evenimente

12 idei referitoare la tendintele din 2011 ale web developmentului

10
  • Publicat de Andrei Avădănei
  • în Altele · Tehnic
  • — 28 dec., 2010 at 12:38 pm

Continuam seria retrospectivelor, de aceasta data venind cu o analiza a trendurilor din 2010 ce este transpusa in viitorul 2011. Ideile de mai jos se bazeaza pe observatiile anului care se termina, asa ca orice idee ce ar putea reprezenta o completare buna este bine venita.

Numarul developerilor ce vor migra catre medii de dezvoltare specializate pentru telefonia mobila va creste.

Cred unul din cele mai comune obiecte din viata noastra este telefonul mobil, dar mai nou trendul continua cu telefonul mobil inteligent. Intr-un an jumatate, interesul pentru telefoanele mobile inteligente a crescut foarte mult. Sistemele de operare ne pun la dispozitie diverse medii de dezvoltare pentru a crea aplicatii pentru acestea. O data cu cresterea cererii, au crescut si numarul dezvoltatorilor pe tehnologie mobila. Cum ascensiunea continua sa fie prezenta, anul 2011 nu va reprezenta un declin.

Tehnologiile cloud capata amploare

Daca la mijlocul lui 2009, cloud computing era un termen cu care nici eu nu eram foarte bine familiar si cu atat mai mult eram si putin sceptic, acum la finalul lui 2010 acesta a devenit foarte popular printe dezvoltatori. Anul acesta ne-am bucurat de foarte multe tehnologii noi care imbratiseaza aceasta tehnologie, si abia suntem la inceput. Tehnologiile cloud sunt inca tinere, dar consider ca anul 2011 le va scoate in fata.

Aplicatiile de tipul WYSIWYG isi continua ascensiunea si cresc complexitatea

Poate unul din cele mai importante aspecte pentru cucerirea dezvoltatorilor industriali il reprezinta dezvoltarea aplicatiilor care sa poata multumi un numar cat mai mare dintre acestia. Tehnologiile de tipul WYSIWYG isi vor continua ascensiunea si ma astept sa vedem si primele unelte de acest gen care vor imbratisa tehnologiile web cum tehnologiile soft au fost cucerite de Visual Studio sau Delphi. In acest sens puteti arunca o privire peste aplicatia Online Visual PHP IDE, aplicatie in constructie (astept feedback pe forum).

Aplicatiile third-party isi vor mentine ascensiunea

Aplicatiile third-party nu au cum sa lipseasca. Traim intr-un mediu in care noi, ca developeri, nu putem intelege absolut toate nevoile pietei noastre. Pentru asta sunt puse la dispozitie numeroasele API-urile care fac dintr-o aplicatie simpla, una cu mult mai multe facilitati, cu mult mai multe unelte cu care poti lucra, cu mult mai complexa. Acest lucru nu cred ca va mai disparea curand, tinand cont ca traim intr-un mediu social si democratic (cel putin ne place sa credem). Asta inseamna ca avem dreptul la pareri impartite, ce pot fi rezolvate doar de oameni specializati pentru fiecare problema in parte – dezvoltatorii third-party. Singura teama este sa nu se ajunga la monopolizarea acestor API-uri de companiile mari, disparand interesul celor mici. Acest lucru s-a intamplat in cazul Twitter o data cu schimbarea API-ului ce a creat o valva mare.

Tehnologiile NoSQL vor continua sa atraga atentia

Nici worldit.info nu a ezitat sa imbratiseze cateva discutii referitoare la tehnologiile NoSQL. Alternativele la bazele de date relationale trebuie sa existe pentru ca acestea nu se pot comporta eficient in orice situatie.

Ruby continua ascensiunea

Desi multa lume spune ca anul 2009 a fost anul lui Ruby, tind sa cred ca abia acum e perioada in care vom avea nevoie cel mai mult de el. Nu sunt specialist, asa ca ar trebui sa vorbeasca cei mai in cunostinta de cauza ca mine despre aceasta preconizare a mea.

Aplicatiile Open Source continua ascensiunea

Aplicatiile Open Source sunt inima scrisa a dezvoltarii web. Fara ele, noi, dezvoltatorii obisnuiti nu am putea invata noile tehnologii, nu am putea vedea cum se trateaza o problema la nivel mare samd. Consider ca aplicatiile Open Source vor continua ascensiunea dar nu pe site-uri precum SourceForge ci pe retele sociale gen Git-hub.

Node.js va fi poate noul „Ruby on Rails” al dezvoltarii web

Desi nu am discutat despre acest subiect (am mentionat despre node.js la Comet Push), node.js este o componenta a noului web care nu trebuie omisa si care demonstreaza pe zi ce trece ca este o unealta care ar putea reprezenta viitorul web. Combinand V8 cu putin cod pe partea de client, alaturi de structuri NoSQL poti face minuni.

Rolul dezvoltarii aplicatiilor arhitecturale

O data cu cresterea complexitatii s-a vazut si o tendinta de specializare a dezvoltatorilor (in special back-end). Anul acesta am incercat si noi sa incurajam cat mai mult trecerea la dezvoltarea ahitecturala a proiectelor si chiar am sustinut o prezentare la OpenIT + discutii cu foarte multe persoane in acest sens.

Tehnologiile client side vor deveni foarte importante

Daca privim ideile enuntate mai sus realizam ca acest punct nu mai are nevoie de explicatii. Tendinta noilor tehnologii fac din client side o zona foarte complexa de dezvoltare. Acest lucru a fost demonstrat deja prin diversele proiecte HTML 5/CSS 3 lansate in 2010.

PHP va continua sa piarda

Chiar daca este unul din cele mai populare limbaje de programare, acesta incepe sa-si arate limitele. Traim in era vitezei, era pe care PHP-ul nu o poate intelege.

Bun venit Web 3.0

Cred ca anul 2011 va incerca sa dea nastere noului si asteptatului web 3.0. Ne apropiem de varful icebergului in cazul web 2.0 asa ca vad toate motivele sa apara noile trenduri. Unele aplicatii incearca timid sa aduca inovatii in acest sens dar mai este de lucru.

Anul 2010 a fost unul foarte bun pentru dezvoltatori dar consider ca 2011 va fi unul cu muult mai bun. Voi ce spuneti? 🙂

Etichete: cloud computingcomet pushhtml 5node.jsnosqltehnologia mobilatendintele web developmentuluithird-party developersweb development

— Andrei Avădănei a scris 1246 articole

Andrei scrie pe worldit.info din vara lui 2011. Este fondatorul Asociatiei Centrul de Cercetare in Securitate Informatica din Romania - CCSIR si coordoneaza DefCamp, cea mai importanta conferinta de securitate informatica & hacking din Europa Centrala si de Est. Andrei ofera in cadrul Bit Sentinel servicii de securitate informatica, penetration testing, security management, recuperarea de pe urma unui atac cibernetic, training-uri si workshop-uri.

  • Articolul anterior Sondaj – Care e cel mai important aspect al unui proiect web?
  • Articolul următor Peste 20 de articole din 2010 ce merita citite de un programator web

10 Comentarii

  1. razvan spune:
    decembrie 28, 2010 la 1:47 pm

    bun articolul , felicitari:)

    „PHP va continua sa piarda” si care crezi ca sunt limbajele ce vor incepe sa castige popularitate? 😕

  2. Andrei Avadanei spune:
    decembrie 28, 2010 la 2:03 pm

    Python, Perl, Ruby 🙂

  3. Bulent Duagi spune:
    decembrie 28, 2010 la 5:22 pm

    http://mashable.com/2010/12/27/web-development-predictions/

  4. Andrei Avadanei spune:
    decembrie 28, 2010 la 5:51 pm

    @Bulent Duagi Welcome.

    Hmm, ce mi s-a parut interesant la mashable e ca ei considera aplicatiile third-party un trend ce se va stinge in 2011. 🙂

  5. necenzurat spune:
    decembrie 28, 2010 la 7:15 pm

    da, previziunile sunt interesante cand te uiti peste multi ani la ele (vezi aici)
    anyway, imi place faza cu php e in scadere… nu e vina php-ului daca programatorii indieni/chinezi nu stiu cum sa il optimizeze, take a look at facebook, optimizat merge si chiar e saitu nr 2 din cel mai accesat…

    php-ul e ok, e constant (take a look here)

  6. creeps spune:
    decembrie 29, 2010 la 10:31 pm

    Nu stiu daca PHP-ul va pierde ceva prea curand. Am folosit si Python, insa faptul ca exista doua versiuni dezvoltate paralel da nastere la o serie de incompatibilitati foarte tampite. Ruby n-am folosit, insa Perl… nu, chiar nu cred c-o sa castige Perl mai mult de 1%.

  7. George D spune:
    decembrie 30, 2010 la 1:53 pm

    Un articol foarte bun.
    Si eu sunt de acord cu declinul lui PHP. Si legat de viteza, linkul de mai jos spune destule:
    http://hentenaar.com/serendipity/index.php?/archives/27-Benchmark-PHP-vs.-Python-vs.-Perl-vs.-Ruby.html

    p.s. Ar fi interesant sa apara si pe acest blog, articole in genul celui de mai sus(de pe hentenaar.com) ;)) Care sa spuna avantajele si dezavantajele unui astfel de limbaj in comparatie cu altul, dar si conparatii de exemplu php+zend vs python+django ;))

    • Andrei Avadanei spune:
      decembrie 30, 2010 la 2:17 pm

      Salutari George,

      Toate la timpul lor prietene. 🙂

  8. Imbunatateste viteza codului PHP folosind eAccelerator | WorldIT spune:
    ianuarie 3, 2011 la 12:56 pm

    […] php, PHP, tutorial php Recent am publicat un articol in care imi exprim parerea cu privire la tendintele din acest an. In acea discutie opiniile au fost impartite cu privire la evolutia limbajului de […]

  9. Sergiu Tot spune:
    ianuarie 3, 2011 la 2:29 pm

    Referitor la PHP exista intr-adevar o nemultumire generala, dar utilizarea nu va scadea decat poate intr-un procent nesemnificativ. Cand vine vorba de limbaje de programare e foarte importanta cantitatea proiectelor, nu doar calitatea. Chiar daca vor fi cateva siteuri mari care vor cauta alternative, popularitatea limbajului va ramane datorita numarului mare de programatori si de proiecte mici care nu pot fi gazduite altundeva decat intr-un mediu shared, iar in momentul de fata PHP este limbajul care poate fi gestionat cel mai usor din punct de vedere al consumului de resurse si al securitatii intr-un mediu shared hosting.

    PHP va fi detronat atunci cand unul din limbajele mentionate (sau un altul) va oferi posibilitatea administratorului sa impuna restrictii la nivel de server care sa nu poata fi modificate de utilizator sau de aplicatia acestuia – ex. chroot, limita de memorie, limita de executie, dezactivarea functiilor etc.


  • Facebook

    WorldIT.info
  • Ultimele Atacuri Cibernetice din Romania – RO Hacked

    [wp_rss_retriever url="https://rohacked.bit-sentinel.com/feed/" excerpt="none" items="5" read_more="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="0"] RO Hacked este registrul atacurilor cibernetice din România.
  • Caută

  • Articole Recomandate

    • Recent Posts
    • Tags
    • Număr record de participanți la DefCamp 2015, cel mai important eveniment dedicat securității cibernetice din Europe Centrala si de Estdecembrie 2, 2015
    • La DefCamp 2015 vei afla prin ce tehnici pot fi evitate măsurile de securitate ale sistemelor informatice criticeoctombrie 16, 2015
    • Ultima sansa sa rezervi bilete de tip Early Bird la DefCamp 2015septembrie 1, 2015
    • 15 sfaturi despre cum poti deveni un programator bun venite de la specialisti romaniaugust 4, 2015
    • algoritmica Android antivirus Apple Avadanei Andrei benzi desenate BitDefender blog browser C++ Chrome concurs eveniment Facebook Firefox Google google chrome hacking html5 infografic informatica internet Internet Explorer IT javascript linux Microsoft Mozilla Firefox online PHP programare retea sociala review Romania securitate Tehnologie Twitter web Windows Windows 7 Wordpress WorldIT worldit.info Yahoo! YouTube
  • februarie 2021
    L Ma Mi J V S D
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    « dec.    
  • Link-uri Sponsorizate

    • laptop second hand

    • Calculatoare Second Hand

    • cod voucher pc garage

  • Home
  • Tehnic
  • Altele
  • 12 idei referitoare la tendintele din 2011 ale web developmentului
  • Important

    • Bit Sentinel
    • Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România
    • DefCamp
  • Prieteni

    • BetiT.ro
    • bijuterii handmade
    • Computerica | Resurse gratuite PC
    • Descopera.org
    • Gadgeturi si IT – Giz.ro
  • Prieteni

    • PC – Config
    • RO Hacked
    • Stiri IT

Copyright © 2009-2014 WORLDIT. Toate drepturile Rezervate.
Termeni și condiții | Contact | Licența Creative Commons