Android 4.0 Ice Cream Sandwich – analiza completă a noului sistem de operare pentru mobile
11 În această dimineață, Google, prin intermediul echipei Android, a lansat noua generație a sistemului de operare Android, tehnologie ce a ajuns la versiunea 4.0 și este cunoscută și sub pseudonimul Ice Cream Sandwich. Android 4.0 adună în același loc lucrurile ce oamenii le apreciază cel mai mult – multitasking simplu, notificări clare, ecrane customizabile, widgeturi alături de o interactivitate puternică și noi modalități de comunicare și sharing.
Acest articol încearcă să vă ofere detalii cu privire la noul OS în speranța că vă va satisface aproape toate curiozitățile.
O interfață rafinată și evoluată
Android 4.0 a avut printre ținte scoaterea la suprafață a puterii Android, acțiunile obișnuite devenind mai vizibile, permițându-le utilizatorilor să navigheze mult mai ușor prin gesturi. Animațiile par a fi rafinate iar feedback-ul oferit de sistem provoaca interacțiunea. Ecranele au fost îmbunătățite și au rezoluții mult mai bune ce le sporesc claritatea.
Cele trei butoane virtuale a barei de sistem permit navigarea rapidă către comenzile cel mai des folosite – Back, Home și Recent Apps. Această bară de sistem este în continuare prezentă în toate aplicațiile, dar poate fi ascunsă dacă se dorește o experiență full-screen.
Multitasking
Multitaskingul, un cuvânt cheie în sistemul de operare Android a fost îmbunătățit. Butonul Recent Apps amintit mai devreme permite mutarea de pe o aplicație pe alta direct din bara de sistem, fiecare aplicație fiind caracterizată printr-un thumbnail definit de dezvoltatori.
Notificările îți permit în continuare să păstrezi contactul permanent cu mesajele primite, melodiile ce sunt ascultate, posibilitatea de vedea update-urile aplicațiilor în timp real etc. Pe ecranele mici, notificațiile sunt în partea de sus a ecranului în vreme ce pe ecranele mari acestea apar în bara de sistem.
Foldere pe ecrane
Noul sistem de foldere de pe ecrane oferă utilizatorilor posibilitatea de a grupa aplicațiile și shortcut-urile într-o manieră mai logică, întregul proces realizându-se pe principiu drag & drop. Ai posibilitatea de afla informații despre aplicații, de a le șterge sau de a le lansa. Pe ecranele mici, există un o secțiune de favorite unde utilizatorii pot pune aplicații, foldere și alte obiecte prioritare pentru a le accesa de pe orice ecran.
Widgeturi ce pot fi redimensionate
Ecranele din Android 4.0 sunt construite pentru a fi extrem de customizabile. Utilizatorii pot integra conținutul unor aplicații live direct cu ajutorul widgeturilor interactive. Widgeturile îți oferă posibilitatea de a verifica emailul, navigarea prin calendare, ascultarea unor melodii, validarea streamurilor sociale. Pe lângă asta, widgeturile pot fi redimensionate pentru a ocupa mai puțin spațiu sau pentru a pune la dispoziție mai mult conținut.
Ecranul de deblocare poate face mai multe acum. Din acea interfață utilizatorul poate sări direct la cameră pentru o fotografie sau poate vedea notificările. Când ascultăm muzică, utilizatorii pot administra melodiile sau chiar vedea albumele.
Răspuns rapid pentru apelurile telefonice
Când suntem apelați de cineva, utilizatorul poate răspunde cu un mesaj text, fără a fi necesară deblocarea telefonului sau răspunderea la apel. Pe ecranul de apeluri, utilizatorul poate alege un mesaj predefinit dintr-o listă de mesaje text, urmată de încheierea apelului. Utilizatorii pot să-și construiască și să administreze propriile mesaje din Setări.
Swipe pentru a respinge notificările
Administrarea notificărilor, a aplicațiilor recente și a taburilor din browsere a devenit mai ușoară odată cu introducerea în Android 4.0 sistemului de respingere printr-un simplu swipe cu un deget.
Controlează datele din rețea
Cu toții știm de limitările pe care le primim din partea providerilor de servicii de internet mobile. Aceste limitări sunt ucigătoare pentru telefoanele inteligente care sunt consumatori declarați ai benzii de internet pentru conținut streaming, sincronizări, descărcarea unor aplicații etc. Android 4.0 implementează un serviciu pentru a controla mai ușor cantitatea de date transferată.
Communication & sharing
Un aspect ce a fost luat în considerare foarte serios de Google este sharingul, completat de socializare & comunicare. În interiorul sistemului, utilizatorii și profilele din diverse grupuri sociale și contacte sunt legate între ele pentru accesibilitate mai ușoară. Printre informațiile puse la dispoziție de People & Profiles se regăsesc o fotografie de profil mai mare, numere de telefon, adrese și conturi, update-uri etc.
Îmbunătățiri ale camerei
Aplicația camerei include noi facilități. Pe lângă faptul că imediat după capturare se pot împărtăși cu prietenii rapid și simplu, noua versiune a aplicației dispune de integrarea focusului continuu, imagini precise, viteza de shot-to-shot redusă permite realizarea unor capturi clare, detecția automată a fețelor umane completate de auto-focus. Mai mult, s-a integrat și un mod panoramic de tip single-motion.
Printre noile îmbunătățiri ale galeriei se număra redesenarea acesteia, imbunatatiriea widgetului pentru albume, efecte live în transformarea videoclipurilor. De asemenea avem în sfârșit hardware snapshot integrat native de Android.
Experiența Cloud-Connected
Încă de la început, Android a fost cloud-connected, permițând utilizatorilor să navigheze pe web și să sincronizeze fotografii, aplicații, jocuri, căsuțe de email și contacte oriunde ar fi și pe orice device Android ar s-ar afla. S-ar părea că Android 4.0 continuă seria de îmbunătățiri la acest capitol. Printre noile funcționalități ale browserului nativ se număra sincronizarea cu Google Chrome Bookmarks. A fost definită mai bine varianta de „offline reading” ce permite citirea unei pagini chiar și atunci când suntem deconectați de la internet, printr-o copie a site-ului dorit. De asemenea, viteza de randare a paginilor a fost vizibil îmbunătățit
Inovații
Google are în sânge inovarea. Android 4.0 nu scapă de această „problemă”. Noua versiune Android vine cu trei inovații la capitolul information sharing. așa cum reiese și din graficele de mai jos. Și sistemul de Gmail s-a bucurat de câteva îmbunătățiri la capitolul usability, dar nimic notabil.
Inovații
Google are în sânge inovarea. Android 4.0 nu scapă de această „problemă”. Noua versiune Android vine cu trei inovații la capitolul information sharing. Mai multe detalii despre ele aici.
1. Android Beam for NFC-based sharing
2. Face Unlock
3. Wi-Fi Direct and Bluetooth HDP
Nou pentru dezvoltatori
– un framework UI unificat pentru telefoane și tablete
– la capitolul comunicare și sharing avem : Social API, Calendar API, Visual Voicemail API, Android Beam, Modular Sharing Widget
– la capitolul media ne bucurăm de low level streaming multimedia, capicatatea de a transforma fotografiile și videoclipurile, noi codecuri și containere media
– conectivitatea se bucură de Wi-Fi Direct și Bluetooth Health Device Profile (HDP)
– VPN Client API
– etc
Cine suportă noul Android 4.0?
In acest moment doar noul telefon de la Samsung – Galaxy Nexus. Printre cele mai importante specificații ale noului telefon :
Sistem de operare: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Grosime: 9mm
Ecran: 4.65-inchi 1280 x 720-pixel Super AMOLED HD cu sticlă curbată
Procesor: TI OMAP 4460 dual-core Cortex A9 cu frecvenţa de 1.2GHz
RAM: 1GB
Stocare: 32GB
Cameră: 5-megapixeli pe spate, 1.3-megapixeli pe faţă
Video: 1080p
Reţea: LTE/HSPA
Wi-Fi: a/b/g/n
NFC
1,750 mAh battery


Acest articol reprezintă o introducere a tot ce ține de noul sistem de operare Android 4.0. Mai multe detalii veți descoperi pe blogul oficial.
multumesc pentru acest articol ..
Multumim pentru noutati. Speram ca Android 4.0 sa fie disponibil in curand cel putin pe telefoanele high-end de tip Samsung Galaxy S II, hTC Sensation, LG Optimus 2X etc.
Nu stiu daca va fi disponibil pe ele fiindca are cateva feature-uri integrate ce au nevoie de hardware pentru a functiona. Totusi, cu unele functionalitati lipsa sunt sigur ca vor aparea versiuni pentru foarte multe telefoane. 🙂
Oricum goolge a facut o treaba foarte faina si sar putea sa defineasca maximul pentru telefoane si tablete(find pentru urmatori 20-30 de ani) un lucru care cu greu se vor mai aduce imbunatatiri majore. Si combinarea dintre o tableta si o tastatura(premiul oferit de GreptIt ) cu asemenea soft poate va inlocui chiar si laptopul.
Inca lipsesc din acest sitem cateva lucruri foarte importante fara de care nu se va putea face trecerea de la laptop la tableta in totalitate si anume programele si jocurile sa devina din ce in ce mai complexe (apropiate de cel de pe un laptop sau chiar mai bune) si sa existe programe de programare pe el .
Atunci sar putea ca omenirea sa treaca la o noua treapta de varf in informatica.
Oricum fata de ceilalte sisteme vechi a adus un lucru foarte bun si anume usurinta de a instala noi lucruri pe el si din acest motiv a avut un plus de la inceput.
Tu ai un asemenea telefon(curiozitate) ?
Nu am un „asemenea” telefon pentru ca abia a fost anuntat. Pana ajunge in Romania mai dureaza putin. Oricum vreau sa-mi iau o jucarie de asta si sa-mi inlocuiesc vechiul HTC Desire. 🙂
Eu ma refeream dacă ai un telefon cu sistemul android.Oricum fain articol
Da, raspunsul e da. Imi place tehnologia. 🙂
Ca tot ai specificat de Desire, ce ROM ai instalat pe el? 😀
Am Android 2.3.3 cu CyanogenMod 7.0.0 RC3 parca. 🙂
Buna ziua!
Va rog frumos daca se poate si aveti amabilitatea de a-mi explica inmultirea chinezeasca ?
Cu stima,
Paul
Buna ziua,
V-as explica cu placere daca ati avea amabilitatea de a nu face offtopic. Pana atunci Google IT!
Cu stima,
Andrei!