Cloud Computing – intram cu totii in nori sau norii sunt imprastiati de vant?
13Imaginati-va o lume in care calculatorul pe care il cumparati poate rezista 10-15 ani, ba mai mult , nu trebuie imbunatatit niciodata.
Cum poate fi posibi? Prind ideea de “cloud computing†. Acest concept consta in conectarea calculatorului la un server dotat cu computere ultraperformante care proceseaza informatia in locul calculatorului personal.
Desi ideea a aparut inca din anii ’60 cand John McCarthy considera ca “intro buna zi computerul ar putea fi organizat ca un serviciu public.†,conditiile necesare punerii in practica a unui proiect ca acesta au fost indeplinite abia mai tarziu, incepand cu anii ’90 cand conexiunile la internet au inceput sa evolueze .
Primul pas a fost facut de Sales Force in 1999 .Aceasta a fost prima companie care a “livrat†aplicatii printr-o simpla pagina web.Gheata a fost sparta.
Urmatorul pas a fost facut de Amazon , prin proiectul denumit Elastic Compute Cloud (EC2) ce introducea posibilitatea de a “cumpara†capacitate de procesare de la serverele Amazon .
Notiunea de “cloud computing†cuprinde mai multe domenii precum “software as a serviceâ€(saas) sau “hardware as a serviceâ€(haas), sa privim mai indeaproape.
SaaS reprezinta, de fapt, accesarea si utilizarea unor aplicatii direct prin internet, ne mai fiind necesara instalarea pe propriul pc. In mare parte acest serviciu este facilitate de revolutia web 2.0 care creeaza interactiunea intre client si server, astfel luand nastere aplicatii precum Google Apps sau Zoho.com . Acestea pot inlocui cu success suita de programe Microsoft Office , oferind posibilitatea crearii si editarii documentelor, foilor de calcul ,prezentarilor etc. Pe langa faptul ca utilizatorii nu mai sunt obligati sa cumpere produsele software pentru a-si indeplini obiectivele, avantajul major este posibilitatea de interactiune si de colaborare cu o echipa. Daca nu sunteti multumiti de aceste variante si inca nu vreti sa renuntati la Microsoft Office , puteti incerca www.itfarm.co.uk care va asigura accesul la un desktop pe care programul dorit este instalat .
HaaS se refera la cumpararea capacitatii de procesare prin internet. La acest capitol , cel mai bun exemplu este proiectul celor de la Amazon, EC2, care va ofera posibilitatea de a procura capacitate de calcul, spatiu de stocare si cantitate de transfer.Si acest sistem prezinta numeroase avantaje: de exemplu , Amazon accentueaza elasticitatea produsului lor .Ce inseamna asta? Upgrade-ul sau downgrade-ul sistemului nostru virtual este la doar un click distanta,clientul avand tot timpul controlul asupra sistemului sau virtual.
Flexibilitatea este de asemenea un cuvant care domina acest principiu.In cartea sa, The Big Switch,Nicholas Carr , compara trecerea la cloud cu dezvoltarea retelelor electrice de acum un secol,pe cand orice companie trebuia sa isi produca energia electrica.Acest lucru a constrans companiile sa se racordeze la marile retele. In acelasi fel e posibil ca toti mai multi oameni sa renunte la un computer fizic si sa apeleze la unul virtual
Inlocuirea traditionalelor computere poate avea beneficii majore.Sa luam ca exemplu www.thindesk.com .Aceasta companie ofera oportunitatea mutarii pc-urilor in cloud.Aceasta translatie poate economisi pana la 40% din costuri ,combinata cu o imbunatatire a fiabilitatii.De asemenea amprenta de carbon poate fi diminuata cu pana la 80%.
Problema care se ridica cu privire la acest sistem este securitatea.Astfel se pun intrebari precum : care este garantia ca odata ce voi avea toate fisierele intru server cloud , intimitatea mea nu va fi violata? Aceeasi pe care o avem ca e-mail-urile sau conversatiile de pe messenger sunt sigure.Daca avem incredere sa trimitem poze, sau documente importante prin e-mail , cred ca putem avea incredere si in „cloud computing†.
Alta problema este cea a pierderii datelor.Trebuie sa fim constienti ca datele nu sunt in siguranta nici pe propriile HDD-uri. Se stie ca hard-diskul este cea mai inceata si cea mai „rudimentara †componenta a pc-ului si se poate defecta oricand , orice date fiind pierdute.
Se pare ca in viitor nu procesorul, memoria sau software-ul vor defini un calculator bun,ci conexiunea la internet.
Doua posibilitati se intrevat: fie intram cu totii in nori , fie norii sunt imprastiati de vant.Tu ce crezi?
Referinte
http://www.explainingcomputers.com/cloud.html http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing http://www.computerweekly.com/Articles/2009/06/10/235429/A-history-of-cloud-computing.htm
Sunt sigur ca va exista intotdeauna o alternativa sau macar posibilitatea ca utilizatorul sa poata alege ca unele date sa fie stocate pe propriul sistem. Majoritatea vor folosi aceste sisteme neinteresandu-i daca sunt monitorizate toate actiunile lor(si vor fi), dar vor exista destule persoane care nu vor fi de acord.
PS: disck – disk.
Posibilitatea va exista intotdeauna, aceasta va fi alternativa ei. 🙂
In primul rand multumesc pentru semnalarea greselii. De asemenea cred ca intotdeauna va exista alternativa , cum exista la aproape orice. Va fi o decizie personala.
Felicitari pentru articol, un subiect mai aparte, si destul de interesant.
Din cate stiu sistemul de operare de la google o sa lucreze asa. In primul rand se va pune mai in serios folosirea lor atunci cand vei avea acces la internet peste tot pe glob, in orice parc, sat, etc, pentru ca chiar daca vor face ca principalele aplicatii sa lucreze si offline, fisierele stocate vor fi pe serverele lor.
„datele nu sunt in siguranta nici pe propriile HDD-uri”
Sunt de 20 de ori mai sigur pe datele din calculatorul meu, decat de pe un server de pe internet!
Eu unul nu as folosi un astfel de sistem. Cele mai multe pc-uri care vor folosi sisteme de acest fel vor fi de tip net-book-urile, se intelege de ce.
Multumesc pentru felicitari. Prin fraza pe care ai evidentiat-o m-am referit strict la integritatea datelor, pentru ca am citit unele discutii cum ca datele de pe server ar putea fi foarte usor pierdute. Din punctul de vedere al intimitatii, desigur calculatorul personal pare a fi mai sigur.
De fapt calculatorul personal ar deveni exact metoda de conectare la accesarea informatiilor. Nu stiu daca datele ar putea fi pierdute mai usor pentru ca va dati seama ce responsabilitate ar fi pe respectivii. Sa ne gandim putin, eu acum sunt hostat undeva, nu e usor sa pierd fisierele hostate? Nu este pentru ca in spate exista foarte multe persoane cu diverse functii ce se asigura de acest lucru.
Salut !
Sunt sigur, sau mai mult ca sigur, ca tehnologia cloud computing va fi viitorul … ! Daca testaÈ›i Panda Cloud Antivirus, sau Immunet, va veÈ›i convinge ! 😉
Sincere felicitari!:*
e buna ideea dar si se pare folositoere doar pentru jouri si aplicati ce folosesc multe resurse,… in rest tot mai bun e sa am eu baza mea de data personala..decat sa mi-o monitorizeze altcineva
Chestia asta e geniala…nici macar nu stiam ca ar exista asa ceva. Personal eu sunt de acord cu ideea asta pentru ca asa as fi macar sigura ca nu imi pierd datele de pe hard…nu de alta da am mai patit-o si e aproape frustrant.
Apropo, fain articol, bine scris si bine documentat. Felicitari!
[…] Docs este o solutie gratuita, de tip in-the-cloud (adica softul, dar si documentele sunt stocate pe server-ele Google) care permite oricarui […]
Articolul contine greseli flagrante de gramatica a limbii romane!!
@Andrei: „De fapt” se scrie desparÈ›it.
@Bogdan (autor): Subscriu la ce a zis Vasile.