Cum ar putea arata blogul viitorului?
14 Recent mi-am adresat o întrebare dintr-o cu totul altă perspectivă. Există multe variante ale blogului viitorului, variante care depind atât de evoluţia tehnologiei, cât şi de cea a viziunii asupra acestei probleme. Articolul va încerca să răspundă la această curiozitate, abuzând de tehnologia curentă şi de tendinţe.
Cum arată blogul în 2011?
Din punct de vedere tehnic, nu există schimbări majore, structură acestuia s-a păstrat pe parcursul istoriei web 2.0. Au apărut îmbunătăţiri, dar toate au urmărit tendinţa dezvoltării unor platforme din perspectiva unei arhitecturi (schelet) bine puse la punct, la care oricine poate aduce îmbunătăţiri pe baza unui API special creat. Practic platformele pe care „se face blogging” acum nu sunt decât nişte CMS-uri ce au la bază utilizatori, articole şi comentarii la care se adaugă extensiile dezvoltatate de utilizatorii third-party.
Din perspectiva tipului de informaţie ce se găseşte pe bloguri, acestea sunt clasificate în două categorii :
1. Blogurile generaliste sunt blogurile care abordează un spectru larg de domenii, încercând să se agaţe de un număr cât mai mare de vizitatori datorită acestui lucru. Evident, aceste bloguri încep să piardă teren tocmai datorită diversităţii conţinutului, ce nu îi conferă o credibilitate particulară pe nici una din nişele respective, ci doar una de ansamblu, predominant irelevantă. Astfel, un blog generalist crează prea mult „buzz” şi informaţia de care eşti interesat devine greu de urmărit. În această situaţie sunt mai greu de atras venituri.
2. Blogurile nişate, tot mai răspândite sunt blogurile care încearcă să se specializeze pe o singură nişă. Avantajul acestora este că pot deveni lideri de nişă, pot deveni o sursă relevantă de informaţii pentru o anumită piaţă sau pot influenţa nişa respectivă. Asta înseamnă că nici veniturile nu vor fi atât de greu de atras. Dezavantajul îl reprezintă piaţa mult mai mică, evident în funcţie de cea pe care activeayă.
Cum ar putea arăta blogul viitorului?
1. E-mail blogging
Ar putea deveni o altă formă a blogurilor nisate, una în care relaţia blogger – cititor să fie aproape personală. Nichita Gabriel a discutat despre avantajele unui astfel de „blog” într-un articol pe site-ul personal.
2. Facebook
Am citit în această dimineaţă un articol la Chinezu în care povestea cum o persoană apropiată a renunţat la blog, migrând pe Facebook cu acesta. E o formă interesantă de abordare a ceea ce numim noi acum, blogging, dar nu cred că Facebook ar putea deveni noua unealtă de blogging fiindcă nu e pregătită pentru aşa ceva.
3. Blog nişat, mai nişat
Tot mai mulţi bloggeri locali susţin că în curând piaţa blogurilor generaliste se va stinge complet, aceasta fiind înlocuită de cea a blogurilor de nişă. La cum e tehnologia în acest moment, perfect adevărat. Privind în perspectivă diferenţa dintre cele două tipuri de bloguri, observăm că ambele se bucură de câte un avantaj – veniturile şi traficul. Şi aşa ia naştere varianta care o văd eu.
4. Blog generalist web 3.0
O dată cu dezvoltarea tehnologiei web 3.0 şi încercarea website-urilor de a se axa pe profilul şi identitatea utilizatorului, nici blogurile nu vor scăpa de evoluţie. De ce să nu scriem pe un blog generalist, la care există foarte mulţi angajaţi şi specialişti din domenii diferite, care abordează exact subiectele ce le stăpânesc? Vizitatorul va accesa website-ul în cauză şi în clipa următoare pagina va reacţiona la „profilul” cu care este recunoscut userul pe Internet, afişând prioritare informaţiile din domeniile de interes tehnic şi personal aferente utilizatorului. Realizarea unei astfel de comunităţi nu e departe de noi, Facebook şi Google, doi dintre cei mai mari giganţi ai Internetului, colectează informaţii şi realizează profile extrem de detaliate cu noi pentru a ne oferi cele mai bune rezultate atunci când folosim produsele lor. Blogul generalist web 3.0 va avea trafic (venituri) şi va avea influenţa (venituri++).
Voi în care tabără sunteţi? Aveţi o altă viziune a desfăşurării lucrurilor?
Eu nu cred ca vor disparea blogurile generaliste, pentru un simplu fapt. Cei care le scriu nu atrag cititorii prin evantaiul de subiecte abordate ci prin stilul de scris. Faptul ca scrii pe blog despre telefonul proaspat cumparat dar si despre betia de ieri noapte, te face uman. Si oamenii, mai cauta si oameni, nu doar bloguri nisate.
Hey Mack, dar observatia care am adus-o la ultimul punct cum e pusa in afirmatia ta? 🙂
Continui sa te contrazic. Blogurile generaliste scrise de mai multe persoane sunt din start sortite pieirii. Stilul diferit de a scrie a celor „n” persoane in functie de subiect va baga in ceata cititorii pentru ca va creea nise intr-un blog nenisat. Pe cine va interesa un anumit subiect va citi mai degraba un blog nisat decat sa caute anumite categorii pe un blog generalist si colectiv in acelasi timp.
Sa incerc sa te contrazic. 🙂
1. Avand in vedere ca tehnologia este una care se bazeaza pe nisa, tu nu vei fi nevoit sa interactionezi cu stilurile celorlalte persoane fiindca „profilul” tau va zice ca te intereseaza doar articole de IT, deci nu vei sti aproape deloc cum scriu ceilalti.
2. Inca ne bazam pe tot ce inseamna media online, articole ce sunt redactate de o armata de editori la fiecare ziar online din tara.
3. Practic, din punct de vedere tehnic vei avea de-a face cu un blog generalist, aflat sub influenta web 3.0, la care scriu n oameni. Din punct de vedere al end-userului, el nu va sti decat ca intra pe „stiri-web3.0.com” unde citeste articole interesante din IT si va sti ca prietenul sau intra pe acelasi site pentru a vedea cancan. Amandoi prefera sa intre pe site-ul ala fiindca redactorii sunt extrem de buni pe domeniul asta si site-ul pare foarte nisat. 🙂
Cum suna? 😀
1.True, Inteleg tehnologia din spatele presupunerii tale. Deja mi-a fost servita o chestie de genul asta prin Google Reader Play.
2. Nu citesc ziare. Munca facuta cu pasiune e mai de calitate decat cea platita prost. Deci citesc bloguri.
3. Suna bine si veridic. I’ll give you that. Si probabil o sa prinda la foarte multa lume, si-o sa ajugem in stadiul in care era omenirea din Wall-E, daca ai vazut filmul. Dar eu, repet, EU sunt omul care scrie comentariul asta de pe Opera, chiar daca sunt browsere mai bune la ora actuala (sau asa zic altii). Pentru simplu fapt ca m-am obisnuit cu el. Si inca sunt tanar. Probabil pe masura ce o sa imbatranesc o sa devin si mai chisat, si n-o sa accept asa usor schimbarile astea drastice. Si nu cred ca o sa fiu singurul.
Speram ca tu, ca end user, asa cum te-ai descris – comod, nici nu vei fi nevoit sa o intelegi mai mult decat ca si concept – „stiu ca exista” din simplu fapt ca asta e treaba programatorilor. 🙂
Dacă blogul generalist va dispărea va dispărea și blogul de nișă. Eu văd o corelație destul de strânsă între cele două. Iar blog care să îmi afișeze conținutul după profilul meu pe care probabil singur îl voi crea însemnă pierdere, mai bine renunț la internet. Punctul trei înseamnă pierdere dacă va fi implementat ca standard mai bine se rămâne la aplicații desktop pentru așa ceva și restul internetului să fie lăsat în pace să evolueze singur și nu forțat.
Facebook e o bulă care într-un final se va sparge.
Corelatia dintre ele se rezuma doar la tipul de informatie dezbatuta si mi se pare ca mesajul tau refuza orice forma de informatie.
Intrebare – Acum 5-10 ani ce ai fi zis daca cineva ti-ar plasat afirmatia „vor exista site-uri care stiu despre tine uneori mai mult decat ar trebui„? 🙂
Dacă aș refuza orice fel de informație ar trebui să mă las de tot ceea ce fac și are legătură cu internetul. Dar presupunând că vom ajunge la web 3.0 unde informația va fi selectivă și îți va fi virată de cei care plătesc, fiindcă vor fi implicați și banii într-un final, cum va afla lumea de wordit, prin telepatie? Cred că nu. Chestia asta cu trafic mai mare venituri mai mari nu se realizează nici în ziua de azi mergând pe traseul sănătos și fără vizibilitate(cum ar fi reclamele). Imaginează-ți cum va fi pe viitor.
Să nu mai spun de eșecul pe care îl are adsense cu reclamele, eu unul sincer nu am văzut o reclamă care să mă intereseze sau din zona mea așa cum e planul adsense. Poate fac eu ceva greșit. Sau de diversele aplicații de feed cum ar fi cea din Chrome, e un plugin de care probabil ști, care îți recomandă doar ce are trafic pe internet și nu ceva apropiat de interesul tău. Plus feedaemon care din nou face aceeași chestie.
Nu există site-uri care știu mai multe despre mine dacă eu vreau.
Acum crezi că e bine ca informația să se muleze și să îți fie virată pe baza vreunui profil?
Îmi place discuţia de aici. Foarte mult.
Aveţi însă nişte elipse în locul unde contează mai mult aţi vorbit despre informaţie, stil de scris, dar prea puţin despre relaţie.
De fapt ceea ce se construieşte în timp este un fel de contract tacit între autorul de blog (aşa îmi place să îl numesc) şi cititorul de blog. Amândoi se responsabilizează şi îşi furnizează valoare.
Autorul caută să impacteze foarte mult şi foarte mulţi, cititorul caută să ia cât mai mult şi să ofere un feedback.
Am citit despre un tip care a făcut email blogging şi în primul an a câştigat 100.000$. A furnizat valoare prin email. Avea un squeeze page prin care colecta adrese de email. Mie mi se pare super tare faptul că a înlăturat o paradigmă: cea că trebuie să ai o plartformă de blogging prin care să livrezi conţinutul. Ei bine, email-ul încă are impact.
Facebook mai trebuie să aştepte, pentru că încurajează zgomotul. Vor fi nişte mişcări probabil de „content curation” şi abia atunci cred că o să se înceapă.
Ce vă recomand eu este să încercaţi, să testaţi noi idei. Cam asta încerc eu să fac cu email blogging. Oricum o să postez rezultate şi impresii.
@GiacomO Atat timp cat profilul respectiv mi-l pot „dresa” asa acum doresc, nu am nici cea mai mica problema si daca ma va ajuta in primirea unor rezultate mai relevante atunci, de ce nu?
@Nechita Gabriel Da, e interesanta latura ce ai pus-o in fata. Ai remarcat putin mai bine ca mine faptul ca relatia dintre autor si cititor trebuie sa ajunga la un nivel cat mai apropiat.
Cert e ca acest lucru nu poate fi facut de blogurile generaliste si e facut intr-o mica/mare masura de bloggingul nisat si muult mai eficient de cel prin e-mail. Ca o idee, si Google Groups poate fi o solutie (mai rudimentara) pentru e-mail blogging. 🙂
Pare rudimentară Andrei, dar crede-mă că nu este. Grupurile de emailing au fost folosite ca şi soluţie de newslettering şi au funcţionat. E vorba foarte mult de ceea ce vrei să faci.
Dacă te interesează să impactezi foarte mult trebuie să şi măsori, softurile de Email Marketing asta au oferit, asta a fost inovaţia. Una e să ştii că trimiţi un email şi este fain trimis şi alta e să ştii că a fost citit de 10% dintre abonaţi.
De fapt cifra aia te forţează să devii de x ori mai bun. Vei lucra la titluri, la conţinut, la fidelizare, la tot.
„Vizitatorul va accesa website-ul în cauză şi în clipa următoare pagina va reacţiona la “profilul” cu care este recunoscut userul pe Internet, afişând prioritare informaţiile din domeniile de interes tehnic şi personal aferente utilizatorului.”
Mie fraza asta imi da fiori, iar gindul ca dracovenia se aplica la scara tot mai mare ma ingrozeste.
Cel mai recent exemplu: azi am vizionat pe un site un interviu cu psihoterapeutul Mugur Ciumageanu, interviu preluat, evident, de pe Youtube. Dupa citeva minute am intrat pe Youtube cu gind sa caut altceva, iar „pagina” a reactionat exemplar la „profilul” pe care deja mi-l facuse si mi-a recomandat …..Mugur Mihaescu de la Vacanta Mare!
Daca asta-i viitorul, atunci nu suna deloc bine. Cum Dumnezeu sa stie „PAGINA” mai bine decit mine ce vreau eu sa citesc/ascult/vizionez? Si nu doar sa stie, ci sa imi si bage pe git ce crede „ea” ca stie? E absurd!
Cred ca in goana dupa automatizare, informatizare, etc., au fost creati o gramada de robotei care lucreaza(si se pare ca si gindesc) in locul nostru, robotei care ne vor transforma si pe noi in roboti. Deocamdata fenomenul e la inceput; sper sa mor la timp si sa nu apuc perioada de maxima dezvoltare …
Imi este greu acum sa ma gandesc cum va arata blog-ul viitorului.
Ceea ce cred este ca nu putem face comparatie intre un blog nisat si un blog generalist. Cele mai multe bloguri generaliste sunt realizate de amatori ca mine si de obicei se bazeaza pe o comunitate mica si pe un trafic si mai mic adus de motoarele de cautare… fara a face SEO sau mai stiu eu ce metode de imbunatatire a rakingului si traficului. Frecventa de aparitie si disparitie a unui astfel de blog este mult mai mare decat in cazul blogurilor nisate.
Un blog nisat are din start un scop bine conturat, pe care urmareste sa si-l atinga.
Cred ca ambele vor coexista in paralel, fiecare cu particularitatile sale.
As fi vrut sa gasesc altceva la un astfel de articol. Cred ca tendinta de evolutie a blog-urilor va fi data de piata, maturitatea utilizatorilor si bineinteles de forma de publicitate, care se pare ca evolueaza intr-un ritm tot mai alert.
Toate cele bune si Paste Fericit!