Cum sa faci diagrame UML online?
2Unul dintre pasii cei mai importanti al dezvoltarii unui proiect reprezinta faza de analiza si proiectare, ce trebuie sa fie gata inainte de realizarea codului. Desi in trecut aceste etape au fost ignorate, in prezent orice dezvoltator recunoaste importanta acestor faze, deoarece s-a dovedit ca de acestea depinde producerea si refolosirea de software.
Unul dintre limbajel de modelare este limbajul de modelare unificat – UML (The Unified Modeling Language). UML este limbajul universal standard pentru dezvoltatorii de aplicatii software, la nivel global. UML provine din cele mai bune trei limbaje de modelare anterioare orientate pe obiecte (Booch, OMT si OOSE). UML se constituie din unirea acestor limbaje de modelare si in plus detine o expresivitate care ajuta la rezolvarea problemelor de modelare pe care vechile limbaje nu o aveau.
Totusi, acest articol nu reprezinta un tutorial ce trateaza diagramele UML, ci doar o introducere in concept si prezentarea unor aplicatii foarte interesante online ce te ajuta sa generezi astfel de diagrame. Desi exista foarte multe aplicatii interesante, am decis sa prezint doar cateva dintre ele, cu care am mai lucrat.
Yuml.me
Yuml.me este un serviciu de generare a diagramelor UML extrem de simplificat. Suporta o variatetate de actiuni, ce pot fi folosita pe baza API-ului oferit de acest serviciu. Suporta clase, atat unidirectionale, cat si bidirectionale, alaturi de labeluri, note, agregare, culori samd. Din pacate, generarea nu are loc in timp real si acest lucru poate fi destul de enervant. Avantajul principal este posibilitatea de a-l folosi in mod gratuit.
Creately
Un alt serviciu, dar de aceasta data mult mai complex este Creately. Acesta dispune de un limbaj vizual, de mult mai multe diagrame, cu mult mai multe forme. Aceasta aplicatie este una extrem de complex, oferind posibilitatea de a dezvolta aplicatia intr-un mod colaborativ. Website-ul aplicatiei dispune de o serie de tutoriale atat video cat si sub forma de text pentru a ne ajuta la familiarizarea cu aplicatia. Il recomand in cazul in care doresti sa faci diagrame care ies putin din aceasta sfera, deoarece aplicatia dispune de multe obiecte care fac totul mult mai placut si mai dinamic.
Desi sunt foarte multe aplicatii de acest gen, majoritatea indeplinesc taskuri similare. Ca si concluzie, va recomand sa folosesc prima aplicatie daca doriti sa faceti diagrame simplificate, dar intr-un mod manual (fara un user interface dezvoltat) iar a doua doar in situatiile in care sunteti obisnuiti cu diagrame complexe cu foarte multe elemente, toate organizate intr-un mod vizual.
As dorii sa te contrazic, din cate observ eu de la an la an numarul dezvoltatorilor experimentati se micsoreaza deci practic vedem o scadere a numarului de folositori al uml’urilor.
Oricum genial siteul Creatively.
Nu, cred ca gresesti putin. Numarul oamenilor experimentati raman relativ la fel, doar ca apar foarte multi neexperimentati, ce raportati cu cei buni, par foarte multi. 🙂