De ce ar trebui renuntat la Shared Hosting? Ce solutii de hosting ieftine al unui site exista?
10Fiecare website necesita, pe langa un domeniu, spatiu pe un server undeva in lume pentru ca fisierele ce alcatuiesc un site sa poata afisa rezultatele pe care fiecare dintre noi le vede pe Internet. In functie de trafic, consumul de resurse al unui site, banda necesara samd, providerii de hosting pun la dispozitie diverse optiuni.
Care sunt cele mai populare solutii de hosting pentru un site mic?
Pentru a alege solutia optima de a hosta un website trebuie luate foarte multe criterii in considerare: spre exemplu un blog va avea nevoie de mai putine resurse decat un magazin online care poate avea foarte multe fotografii, trafic, banda necesare, spatiu de stocare samd.
Cele mai populare solutii de hosting in aceste situatii sunt:
Shared Hosting
Shared Hosting este serviciul de hosting pe un server unde resursele sunt impartite cu alti detinatori de website-uri. Exista un singur sistem de operare ce are toate serviciile ca un site web sa functioneze, cu mai multi utilizatori, fiecare utilizator avand acces strict la fisierele ce alcatuiesc site-ul. In general, e atractiv pentru ca preturile sunt foarte mici (0-5$/luna) si se comporta ok pentru site-urile foarte mici.
Virtual Private Server – VPS
Mai scumpe, dar nu cu mult, VPS-urile sunt solutii de hosting pe un server unde resursele sunt in continuare impartite intre detinatorii de website-uri din acel server. Diferenta fata de Shared Hosting este ca de aceasta data, tu vei avea acces complet la serverul respectiv si il vei putea personaliza cum vrei tu, uneori vei primi si un IP dedicat. Este cea mai populara si mai ieftina (0-50$/luna) solutie de hosting pentru detinatorii de site-uri mici, dar care vor sa aiba control asupra serviciilor de pe server.
Virtual Dedicated Server – VDS
Foarte asemanatoarea cu VPS-urile, VDS-urile sunt masini virtuale care au alocate resurse doar pentru tine. Astfel, daca provider-ul iti promite 2GB RAM, 2 core-uri la 2Ghz, resursele respective iti vor apartine. Sunt putin mai scumpe ca VPS-urile.
Servere dedicate
Serverele dedicate sunt in general folosite de site-urile ceva mai mari care vor sa controleze absolut tot ce tine de datele stocate. Ele pot fi colocate intr-un datacenter sau pot fi tinute intr-un spatiu special amenajat. Se comporta ca VDS-urile, insa pentru a face un upgrade, o persoana trebuie sa se deplaseze fizic si ori sa mai adauge placute de RAM, ori sa mai adauge un server. Preturile incep de la 20-50$ si pot urca la 500-2000$/luna. Practic, serverele dedicate sunt acele masini fizice pe care in general se virtualizeaza VPS-uri, VDS-uri sau serviciile de Shared Hosting.
Cloud Hosting
Cloud Hosting este un trend inceput in urma cu cativa ani intr-o continua crestere. Pe scurt, providerii de cloud hosting au datacenter-uri foarte mari imprastiate prin lume si au capacitatea sa aloce resurse „nelimitate”, la cerere, de cele mai multe ori in timp real. Partea frumoasa e ca, desi exista sansa ca datele tale sa fie impartite in mai multe locatii de pe planeta, resursele de care dispui se comporta ca si cum ar fi in acelasi loc (ca si cum ai avea un singur server dedicat). In general, plata este facuta in functie de cat folosesti.
De ce ar trebui renuntat la Shared Hosting? Care sunt dezavantajele?
Ma voi limita strict la Shared Hosting pentru ca, desi este printre primele mecanisme de hostare ieftina a site-urilor, prezinta numeroase dezavantaje si riscuri. Iar preturile nu mai reprezinta cu adevarat un criteriu pentru a alege astfel de solutii.
- Resursele sunt instabile: daca unul dintre site-urile hostate pe server consuma foarte multe resurse, toate site-urile (inclusiv al tau) se vor misca mai greu
- Securitate foarte slaba: daca unul dintre site-uri este spart, riscul ca site-ul tau sa fie spart este foarte mare. De aceea, in topul de pe RO Hacked, exista IP-uri ce au avut si aproape 100 de site-uri compromise. Daca apar vulnerabilitati noi, tu nu poti face update ci depinzi exclusiv de update-urile facute de provider.
- Limitarile impuse de provider: Majoritatea serverelor de Shared Hosting au foarte multe limitari si functii blocate. Exista riscul ca unele CMS-uri precum WordPress, Joomla sau Drupal sa functioneze limitat. Daca tu vrei sa folosesti un anumit tip de server de email, daca vrei o anumita versiune de PHP samd, nu le vei putea folosi pentru ca provider-ul nu va fi deacord
- Nu poti adauga alte servicii: Vrei sa iti faci un server VPN? Vrei sa ai un anumit serviciu de email? Vrei sa iti faci un chat? Vrei sa iti faci un spatiu de depozitare al fisierelor? Nu vei putea, pentru ca nu vei avea permisiunile necesare
- Daca cineva face spam, si tu faci spam: daca unul dintre site-urile de pe serverul de shared hosting face spam, sau exista un site de pornografie, IP-ul serverului respectiv va fi tratat de diverse solutii internationale ca fiind malitios. Spre exemplu, exista riscul ca site-ul tau sa nu mai fie la fel de bine pozitionat in rezultatele din motoarele de cautare.
DigitalOcean si Vultr – solutii ieftine de virtualizare
Cu mai putin de 5$/luna poti avea un server la Vultr sau Digital Ocean, doua dintre cele mai populare solutii de virtualizare bazate pe Cloud. Sigur, mai exista Linode si altii, dar in acest material ma voi limita strict la ce am folosit o vreme indelungata.
De ce le recomand?
– poti crea un server in mai putin de 1 minut
– ai IP dedicat si poti lega mai multe masini intr-o retea privata
– toate masinile virtuale au SSD pe ele, cele mai mici au 15-20GB SSD
– ai 1TB banda, lunar
– poti specifica ce sistem de operare vrei, cate resurse ai nevoie, in ce tara sa fie colocat samd
– poti face upgrade sau downgrade la cerere, in mai putin de 5 minute
– te taxeaza pe ora; daca tu ai nevoie 2 zile un server nou, esti taxat doar pentru cele 2 zile
– suportul este foarte bun, indiferent de dimensiunea masinilor ce le ai; nu tin minte sa fie avut vreo problema reala care sa nu fie rezolvata in mai mult de 72 de ore, desi in medie raspund in cateva ore
– poti clona, distruge, reinstala, administra online masinile virtuale
– pentru ca le folosesc de aproape 4 ani de zile
Desi nu am avut niciodata probleme cu nici unul dintre servicii (le folosesc constant pentru diverse aplicatii), ambele solutii mai au diverse avantaje si dezavantaje, ceva mai subtile.
Vultr se remarca, in general, prin mai multa memorie RAM in timp ce Digital Ocean pune accent pe storage.
Spre exemplu, cu 5$/luna pe Vultr ai 1 Core, 768MB RAM, 15GB SSD, 1TB banda in vreme ce Digital Ocean are la acelasi pret 1 Core, 512MB RAM, 20GB SSD si 1TB banda. Exista si teste mai tehnice de benchmark care arata diferentele reale intre aceste resurse, insa nu sunt in scopul articolului.
Trei alte avantaje ale Digital Ocean pe care le-am observat, in timp:
– au mai multa experienta, chiar se lauda cu peste 450,000 de utilizatori
– Digital Ocean are un API mai bun, e mai friendly si mai bine documentat
– upgrade/downgrade la Digital Ocean merge foarte bine, la Vultr de cele mai multe ori vei ajunge la suport ca sa faci asta insa nu va dura mai mult de 30 de minute nici la ei.
In concluzie
Asa cum probabil ati observat, materialul se adreseaza incepatorilor si generalizeaza anumite aspecte. Definitiile solutiilor de hosting ar putea fi incomplete sau nu prezinta chiar toate avantajele/dezavantajele acestora insa scopul principal al articolului este de a constientiza ca e timpul sa evoluam si sa renuntam la shared hosting.
De asemenea, exista mult mai multe solutii bune de tipul Digital Ocean sau Vultr, insa nu am lucrat cu ele, iar in momentul in care le voi testa, voi modifica articolul. Daca aveti experiente placute sau neplacute cu DO sau Vultr, dar si cu alte solutii similare, nu ezitati sa imi povestiti. 🙂
Nu sunt de acord cu treaba asta. Ca incepator daca iti pui un vps / dedicated etc si nu stii ce faci risti sa faci internetul mult mai nesigur. Sunt de acord ca o gramada de servere de shared hosting sunt slabe dpdv security dar sunt si o gramada de hosteri seriosi care nu lasa lucrurile la voia intamplarii.
Sa instalezi un CMS + configurarea unui server web cu setari implicite folosind tutoriale publice (sunt si pe DO cateva) nu necesita prea multe cunostinte tehnice. Si sincer, tind sa cred ca iesi mai bine. 🙂
Nu neg ca nu sunt hosteri seriosi care stiu sa faca un chroot, sau sa blocheze symlink-uri si alte nebunii insa stiu foarte bine ca sunt limitati la maxim in privinta update-urilor pt ca unii clienti de-ai lor nu au suport pentru versiuni superioare ale unui OS/PHP/MySQL etc. Si nici nu vor sa devina compatibili cu versiunile mai noi. Asta e defapt inflexibilitatea.
Pe un shared cu 100 de site-uri ai 100 de sanse sa fii spart, in schimb, pe un VM cu unul-doua site-uri, ambele ale tale, sansele sunt mai mici. Chiar si fara sa stii mare lucru, doar copiind comenzi din tutoriale de genul astuia.
Andrei, promovezi copy-paste-ul in locul unui serviciu de calitate oferite de profesionisti? Problema e in alta parte, suntem prea zgarciti cand vine vorba de calitate. E un fel de „lasa bah ca pot si eu sa instalez windows-ul… click, click, enter si gata”
Nu promovez Copy Paste-ul ci am dat ca exemplu un material care explica foarte bine ce face fiecare comanda si de ce ai avea nevoie de ea, chiar si pentru incepator. 🙂
oricum, multumesc pentru informatie – n-am auzit de Vultr – pare interesant mai ales private network este private
Ar mai fi de mentionat ca vultr are private network doar intre instantele tale. La vultr fiecare client primeste private network in 10.99.0.1/16.
La digital ocean reteaua privata este intre toate serverele dintr-un datacenter, si sunt foarte multi care ruleaza port scannere cautand port-uri deschise pe care pot sa le exploateze. In cazul in care vrei sa expui un serviciu doar pe private network pentru celelalte masini ale tale va trebui sau sa iti configurezi un VPN peste sau sa-ti adaugi toate ip-urile tale in iptables si sa blochezi accesul pentru celelalte ip-uri.
Ar mai fi de mentionat wable, cu care iti poti lua 5CPU, 4GB ram, 20IPv4 si 70GB SSD, si sa pornesti cate servere vrei tu folosind aceste resurse. Partea proasta e ca folosesc OpenVZ pentru virtualizare.
Mersi mult de completari. Nu stiam de private network-ul de la DO ca asa functioneaza.
Nu-mi vine sa cred ca nu ai mentionat Amazon Web Services
Cum spuneam si in articol. Nu am mentionat de servicii pe care nu le-am folosit daily, daca ai o experienta cu AWS, share with us. 🙂
Ai uitat sa mentionezi faptul ca GitHub, prin programul Education, ofera 100$ credit pe DO, pentru toti studentii 🙂 https://education.github.com/pack