Google+ (Plus) – primul proiect social marca Google de la A la Z
57În urmă cu câteva luni, Google anunţa lansarea butonului +1 ce l-au testat pe un număr redus de utilizatori. În urmă cu două zile a venit vremea ca ceea ce se aştepta de mult să fie scos la suprafaţă – Google+(Plus). Google+ este prima reţea socială marca Google ce promite implicarea în mediul social cu o unealtă atent gândită şi pregătită pentru a deveni un serviciu de referinţă. Noua reţea socială s-a bucurat de o promovare impresionantă încă de la început, un număr mare de publicaţii internaţionale susţinând proiectul încă de la început. Serviciul a fost lansat mai întâi printr-un sistem de invitaţii, sistem care a fost blocat de mai multe ori de către oficiali datorită numărului impresionant de oameni care doreau să se înscrie.
„We’ve shut down invite mechanism for the night. Insane demand. We need to do this carefully, and in a controlled way. Thank you all for your interest! For any who wish to leave, please remember you can always exit and take your data with you by using Google Takeout. It’s your data, your relationships, your identity.”, spune Vic Gundotra, reprezentant Google+.
La doar câteva ore de la lansarea acestui serviciu, oamenii au avut păreri împărţite, majoritatea dintre utiliatori fie încurajau noua reţea socială, fie o etichetau ca „un alt Facebook”. Câţiva simpatizanţi Facebook au construit o temă Google+ care să semene cu interfaţa Facebook. Dacă simţi nevoia să trăieşti experienţa marină Facebook pe Google+ o poţi face urmărind procedurile de aici.
Ce este defapt Google+ şi cu ce se diferenţiază de Facebook?
Google a fost tot timpul o companie care a lansat servicii simple şi utile şi a făcut-o foarte bine. Domină de foarte mulţi ani multe din pieţele care le-au atacat cu adevărat sau sunt competitori serioşi pe altele care nu au reuşit să le câştige. Totuşi, una dintre marile probleme ale lor a fost că nu au reuşit să înţeleagă niciodată fenomenul social media şi au pierdut startul. Au încercat prin Google Buzz, un serviciu care a eşuat total, apoi au continuat prin parteneriate cu Facebook şi Twitter pentru a transforma motorul de căutare Google într-un serviciu care este influenţat şi de evenimentele explozive şi întâmplările care se întâmplă şi se propagă prin mediile sociale extrem de rapid.
În ultimul an s-ar părea că aceştia şi-au făcut bine temele, au învăţat de la concurenţă şi au lucrat în secret la unul dintre cele mai mari produse scoase pe piaţă de Google în ultimul timp, Google+. Google+ se vrea a fi un serviciu social care vine cu soluţii cu privire la problemele ce au făcut concurenţa, Faceboook, Twitter, Linkedin, Quora şamd, să sufere – toate reţelele sociale de până acum nu au înţeles problema informaţiei prea publice uneori. Astfel, Google a inventat „cercurile”, o modalitate de organizare inteligentă a prietenilor. Mai mult decât atât, cercurile de prieteni îţi permit să comunici informaţii doar cu aceste grupuri, problemă ce s-a simţit de multe ori pe celelalte reţele sociale.
O altă funcţionalitate interesantă este „Hangouts”, o facilitate ce implementează Google Voice şi cu Google Talk pentru a crea un mediu de comunicare în timp real. Acum poţi discuta, te poţi vedea şi te poţi auzi cu toţi prietenii tăi, cu toţi colegii de serviciu sau de proiect direct pe Google+. (aici aduce aminte chiar de Google Wave, un alt eşec).
Mai avem Instant Uploads, un serviciu dedicat pentru varianta mobilă Google+ ce permite încărcarea în timp real a imaginilor pe reţeaua socială şi stocarea lor într-un album privat. De asemenea, Sparks se vrea a fi un serviciu pentru mainstream de urmărire a unor subiecte de interes comun între tine şi alţi prieteni. Mi-ar fi placut mai mult să implementeze Google Reader.
Google+ inovează şi transformă şi albumele, acestea devenind mai atrăgătoare şi mai elegante. Defapt, Google+ a inovat tot ce ţine de simplitatea unei reţele sociale şi a venit cu o interfaţă ce nu poate fi mai simplă şi mai intuitivă.
Nu în ultimul rând, Google+ are o alternativă pentru butonul Like de la Facebook, cunoscută ca +1.
Google a promis că în următoarea perioadă ne vom bucura de tot mai multe servicii şi facilităţi introduse în Google+ aşa că aşteptăm cu nerăbdare desfăşurarea de forţă pe tabla de joc a reţelelor sociale.
Cam aşa arată intr-o imagine noua unealtă socială Google+ :
Cum poţi importa prietenii de pe Facebook?
Mohamed Mansour de la Google+ a făcut cunoscută cea mai uşoară metodă de a-ţi aduce prietenii de pe Facebook pe noul Google+ prin intermediul Facebook Friend Exporter, o extensie pentru Google Chrome. Extensia adaugă un buton „Export friends” în toolbar-ul Facebook. Dezvoltatorii extensiei recomandă să dezactivaţi celelalte extensii Chrome ce lucrează cu Facebook pentru a fi siguri că această unealtă funcţionează ideal.
De unde pot descărca aplicaţia Google+ pentru Android, iOS şamd.
Google+ este disponibil printr-o aplicaţie dedicată pentru dispozitivele Android. În curând va fi disponibilă aplicaţia şi pentru utilizatorii iphone. Din păcate, aceasta nu este includă în Android Market dar poate fi descărcată gratuit de aici. Via Chetroni.com.
Vom avea jocuri pe Google+?
Una dintre primele întrebări care au circulat pe Google+ la scurt timp după lansare a fost „Dar jocuri?”. Acestea nu există, momentan, dar cu siguranţă îşi vor face apariţia aşa cum indiciile sugerează deja. In fond, Google nu a 100 de milioane de dolari Zynga anul trecut inutil. Cel mai probabil ne vom bucura de noua facilitate in scurt timp.
Funcţiile Google+ în imagini
Vrei o invitaţie pe Google+?
Lăsaţi un comentariu la acest articol prin care vă motivaţi intenţia de a vă înscrie în această unealtă socială. Comentariul trebuie să fie caracterizat printr-un e-mail Google (Gmail) valid şi un nickname adecvat.
Cum poţi invita pe cineva pe Google+?
Serviciul de invitaţii a fost blocat dar există o alternativă ce permite introducerea unei persoane noi într-un cerc şi trimiterea unei mesaj acesteia. Ea va fi înştiinţată pe mail şi va putea să se înscrie pe Google+.
De ce ar trebui să fim atenţi şi va trebui să ne implicăm în Google+?
Google+, la fel că Facebook sau Twitter e o reţea socială care are şi va avea o rată de adopţie exponenţială în cel mai scurt timp posibil. Trebuie să ne pregătim pentru această nouă unealtă şi să o înţelegem foarte bine pentru a putea fi capabili să generăm campanii prin intermediul ei, să ne promovăm pe noi şi produsele noastre şi nu în ultimul rând, să socializam. Google le dă de lucru „experţilor” Social Media. Nici bine nu au înţeles Facebook şi Twitter, că acum trebuie să-şi bată capul şi cu Google+.
Butonul +1 a apărut în dreptul tuturor rezultatelor google şi se poate adaugă la articole într-un mod similar cu butoanele de share şi tweet this pentru Facebook respectiv Twitter. Mai interesant însă este faptul că acest buton apare şi în dreptul reclamelor Adwords. Mai mult decât atât, am observat că link-urile publicate pe Google+ au dofollow spre deosebire de Facebook, Twitter şi majoritatea reţelelor.
China a blocat deja reţeaua socială.
Este Google+ un Facebook killer?
Nu putem şti cu exactitate asta, unii dintre noi ar vrea, alţii nu, cert este că nu e problema noastră asta, cel puţin nu încă. E un duel între giganţi, între două companii care ştiu să facă treabă şi între două companii care vor să se impună în acest mediu social cât mai bine. E adevărat, Facebook are un avans de 750 de milioane de utilizatori, dar nu are rate de conversii impresioanante deşi ei susţin că au reclame targetate. Google+ nu trebuie să devină cea mai mare reţea socială ca să fie un Facebook killer, ci trebuie să devină un serviciu mai util, mai atractiv şi mai uşor de folosit de utilizatorii obişnuiţi, de dezvoltatori şi de investitori. Aşa cum spunea cineva, umanizarea internetului şi oferirea unei identităţi pentru fiecare IP de pe planetă a început cu Facebook şi ar putea continua cu Google+.
buna, interesanta aplicatie, te rog daca mai ai invitatii sa-mi trimiti si mie. editat@gmail.com
multumesc anticipat
Doresc si eu o invitatie pe adresa de mail folosita in comentariu. Multumesc!
S-au trimis invitatii. 🙂
Salut! As dori si eu o invitatie va rog pe editat@yahoo.com
nu de alta dar curiozitatea asta ma omoara
Salut, as dori si eu o invitatie pe adresa furnizata. Multumesc, stima.
Buna,
As dori si eu o invitatie la Google+ pe adresa de e-mail folosita in comentariu.
Multumesc!
O zi frumoasa!
Multumesc ! Am primit invitatia. Insa tot nu pot sa-mi sting curiozitatea ;
oricum: multumesc pentru invitatie si pentru informatiile din articol
Salut Andrei,
Se pare ca am niste probleme cu adresa de yahoo si nu pot sa dau de tine decat prin blog. Imi trimiti si mie o invitatie pe emailul din comment te rog ? Merci anticipat.
Pup dulce.
Frumos articolo. Doresc sa primesc si eu o invitatie daca se poate nick : reluuu . Multumesc frumos.
Foarte bun articolul. Poți să îmi trimiți și mie o invitație? Te rog.
Salut Andrei,
Vreau si eu o invitatie daca se poate,sunt tare curios in legatura cu acest Google+.
Multumesc.
Vreau si eu o invitatie daca se poate.nickname: vaina92