S.M.A.R.T. – tehnologia care te anunta ca HDD-ul tau se va defecta curand
22S.M.A.R.T. sau Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, este o tehnologie dezvoltată începând cu 1992 în scopul detectării din timp a semnelor ce prevestesc defectarea unui HDD.
Creşterea timpului în care HDD-ul ajunge de la 0 rotaţii/min la numărul maxim de rotaţii, temperatura crescută, numărul mare de erori de citire/scriere vă pot indica faptul că HDD-ul este pe cale să se defecteze. Dacă aveţi stocate pe el date sensibile atunci este timpul să îl schimbaţi.
Producătorii care au inclusă tehnologia SMART în produsele lor sunt: Samsung, Seagate, Hitachi, Fujitsu, Maxtor, Western Digital.
Înainte de a prezenta parametrii SMART vreau să definesc conceptul de valoare normalizată prezent în tehnologia SMART. Astfel, fiind dată o variabilă denumită rawvalue ce poate lua valori într-un interval bine stabilit (0-maxrawvalue), unde maxrawvalue reprezintă valoarea maximă pe care o poate lua variabila, valoarea normalizată a variabilei, funcţie de valoarea 200, se calculează cu formula: INT [200-(rawvalue/maxrawvalue)*200].
Această valoare normalizată are valoarea maximă 200 atunci când rawvalue are valoarea 0 – valoarea minimă (adică 0 evenimente) şi are valoarea 0 atunci când rawvalue are valoarea maxrawvalue – valoarea maximă. Pe măsură ce rawvalue creşte, parametrul normalizat la 200 scade. Valoarea la care se face normalizarea depinde de producător şi poate avea valorile 100, 200 şi 253. Western Digital, producătorul HDD-ului prezent în articolul “Ce se poate spune despre acest HDD?” foloseşte ca valoare de normalizare valoarea 200 pentru unii din parametrii şi valoarea 100 pentru alţii. Normalizarea este folosită pentru a reprezenta performanţele unui HDD independent de valoarea maxrawvalue (dependentă de producător). De asemenea formula prin care se face normalizarea, diferă de la producător la producător ea nefiind neapărat ce prezentată mai sus.
SMART monitorizează harddiskurile prin intermediul unor parametrii. Valorile acestor parametrii sunt definite ca:
• Raw value – valoarea brută nenormalizată (ne arată de câte ori au fost efectuate
înregistrări pentru acel parametru);
• Value – valoarea curentă normalizată a parametrului Raw value (poate lua valori doar
între anumite limite dependente de producător 0-100, 0-200 şi 0-253)
• Worst – cea mai “proastă” valoare normalizată înregistrată pentru acel parametru;
• Threshold – valoarea de prag, care o dată atinsă declanşează alarma cu privire la necesitatea înlocuirii HDD-ului.
În general parametrii SMART pleacă de la o valoare maximă (200 pentru WD) şi scad pe toată durata funcţionării până când se aproprie de valoarea de prag. Parametrii care au valoarea de prag egală cu zero ( de exemplu Temperature) au un doar un caracter informativ.
Pentru HDD-ul prezent în articolul precedent, parametrul Raw Read Error Rate (rata erorilor de scriere) are următoarele valori:
Acest lucru înseamnă că valoarea brută curentă a parametrului este de 156 (nenormalizat) ceea ce corespunde unei valori normalizate de 200. Cea mai slabă valoare normalizată înregistrată este de 195. Pragul pentru acest parametru este stabilit la 51 – ceea ce înseamnă că, atunci când acest parametru are constant valoarea egală sau mai mică cu 51, hard disk-ul trebuie înlocuit.
Valorea parametrului Write Error Count:
ne spune faptul că acest parametru a avut la un moment cea mai slabă valoare =1, cu mult sub pragul critic de 51, dar că acum parametrul este în regulă – valoare normalizată 196 cu mult peste pragul critic – 51. Datele prezentate în articolul precedent sunt citite de pe un HDD Western Digital, căruia la montaj i s-a rupt sigiliul de pe fanta prin care se face vidarea. Acest lucru a dus la o funcţionare defectuoasă la scriere (worst value = 1). După ce fanta HDD a fost acoperită cu bandă adezivă, acesta a reînceput să
funcţioneze normal – parametrul value = 196.
Cei mai importanţi parametrii SMART sunt prezentaţi mai jos:
Cele de mai sus fiind spuse, sunteţi în măsură să îi faceţi şefului dumneavoastră o recomandare. Care este aceea?
Mai merge o vreme da ar trebui schimbat?
Foarte utila aceasta tehnologie 🙂
P.S.: Imi place acest site si il urmaresc cu interes de cate ori am ocazia.. v-as propune un schimb de linkuri cu site-ul meu. Sunteti de acord?
da este corect. Daca sunt date sensibile trebuie schimbat.
@Florin Andrei Nu facem schimb de link-uri deloc. Daca sustinerea vine in mod voluntar e foarte bine. 😉
Nici discurile noi nu arata perfect deci nu va asteptati la valori maxime, chiar daca tocmai ati scos tipla de pe HDD.
Pentru analiza S.M.A.R.T. eu folosesc un soft inclus in Ubuntu. Se gaseste la System -> Administration -> Disk utility.
Pe langa SMART mai stie sa repartitioneze, sa formateze si sa faca benchmark-uri 🙂
Poate fi rulat si de pe LiveCD daca nu doriti sa instalati Ubuntu.
acelasi lucru il face pe ubuntu si nu numai smartmontools
O metoda rapida ca sa vedeti si sa monitorizati hdd si temperatura lui este softul cristaldisk info (exista si varianta portabila care nu necesita instalare)
va specifica toti parametrii smart si temperatura curenta si va avertizeaza in caz de probleme
Ce nu inteleg eu, este de ce la 2 luni dupa ce mi-am cumparat laptopul am primit acest avertisment si la aproximativ 2 saptamani dupa avertisment a crapat. Pe cand la calculator am un HDD de 5-6 ani si nu am avut probleme cu el.
Are cineva vreo explicatie?
@cristian la lapotp daca nu ai grija de el sau daca in timpul transportului a fost bruscat exista mult mai multe sanse sa faca bad-uri si sa pice (vibratiile nu fac bine la hdd)
cel mai probabil acel laptop a fost bruscat in timpul functionarii si a picat mai repede…
am downloadat si eu programul CristalDiskInfo iar la write error rate imi apare
Current: 100
Worst: 253
Treshold: 51
De ce este Current < Worst? Adica nu ar trebui worst sa ia valoarea de 253?
cer scuze ca fac double post dar am gresit ceva in cel initial… probabil somnul
De ce este Current < Worst? Adica nu ar trebui worst sa ia valoarea de 100?
Te rog posteaza exact ce iti afisaza programul. Sa ma lamuresc. Adica toti parametrii.
seteaza programul cristaldiskinfo in limba romana… asa poate intelegi mai bine ce inseamna fiecare… in meniu pe acolo pe la limba ai si romana…
Nu e vorba ca nu inteleg engleza, e vorba despre faptul ca daca valoarea curenta este 100, worst ar trebui sa fie cea mai mica valoare intalnita vreodata, corect? Si totusi e mai mare decat valoarea curenta (253 > 100).
Screenshot: http://img849.imageshack.us/i/hddreport.png/ (ultima linie este cea cu pricina)
Nu ai nici o problema cu HDD-ul.
Implementarea SMART depinde de producator.
Din imaginea postata reiese ca nu au fost inregistrate erori de scriere. Probabil ca, datorita formulei de normalizare nu poate fi folosita valoarea 100 pentru WorstValue si din acest motiv se foloseste 253. Din moment ce 253 este mai mare decat valoarea de Threshold adica 51, nu ai de ce sa iti faci grji.
tare, mersi de raspuns.
place site-ul asta, keep up the good work 😉
http://imageshack.us/f/37/hddtoshibainfo.jpg
Sunteti amabili sa imi dati si mie o traducere la rezultatul prezentat in link?
Multumesc.
Adi traducerea la poza aia inseamna ca hdd-ul respectiv are bad-uri…
Teoretic dupa ce ii dai o formatare full (nu quiq) ar trebui sa isi revina, daca nu isi revine exista niste programe de regenerare a pistelor, daca nici cu alea nu isi revine ar trebui sa te gandesti sa pui bani pentru unul nou…
hmm, eu am avut bad-uri la un HDD nou cumparat. Daca esti in aceeasi situatie ca si mine, trimite-l in garantie (unii sunt nesimtiti si zic ca e vina ta si nu ti-l schimba, dar la un WD luat de pe eMag nu am avut probleme) 😉
Multumesc de raspuns si toate cele bune.