Today Software Magazine #4 – o revistă de programare adresată IT-istului din tine
3Rar apar proiecte și inițiative care să îndeplinească toate criteriile pentru a ajunge pe worldit.info dar în momentul când apar, sunt extrem de încântat și scriu cu o mare plăcere rândurile. Acesta e unul din momentele respective. Today Software Magazine este o revistă de programare și IT adresată tuturor programatorilor, QA-ilor, managamentului și HR-ului din România și nu numai pentru că revista dispune de o variantă în limba română și una în engleză, ambele fiind disponibile în format digital, dar cea în limba română având și suport offline, fiind distribuită gratuit într-un număr limitat de variante. Revista apare o dată pe lună și este susținută de câte un eveniment local ce anunță oficializarea revistei. Începând cu acest articol voi încerca să vă țin la curent cu un mini-rezumat al revistei, dar și cu fotografii de la fiecare eveniment TSM.
Lansarea TSM #4
Evenimentul de lansare a fost joi, 7 august la sediul ISDC și a adunat aproximativ 40 de persoane pasionate de acest domeniu. Speakerii evenimentului au fost tocmai o parte din redactori care au încercat să prezinte articolele realizate pentru numărul 4 al revistei în limba română. În aproximativ două săptămâni va apărea și numărul în engleză. Fotografii pe pagina de Facebook.
Flame – arma cibernetică dezmembrată
„Războiul cibernetic – termenul care face înconjorul Internetului și care pătrunde prin toate colțurile lumii moderne. Atitudinea presei este înțeleasă pentru că domeniul IT generează tot atât de multe fețe mulțumite cat și fețe speriate, iar domeniul INFOSEC este de departe un domeniu fascinant, plin de surprize. În ultimii ani descoperirea aplicațiilor Stuxnet și Duqu – două dintre cele mai periculoase aplicații malware targetate, dezvoltate în întreagă istorie a planetei – dar și atacurile realizate de hacktiviști sau de gruparea descentralizată Anonymous asupra serviciilor guvernamentale, au adus în discuție tot mai des amenințarea războiului cibernetic. Multe state ale planetei se conformează și iau măsuri în această direcție.”, realizat de subsemnatul.
Semantic Web scurtă introducere
„Web-ul Semantic este o extensie a Web-ului actual ce permite descrierea formală a resurselor existente pe Internet (pagini Web, documente text şi multimedia, baze de date, servicii etc). Dintre avantajele acestuia se impune ca principală identificarea rapidă și precisă a resurselor relevante pentru utilizator precum şi exploatarea automată a resurselor de către agenţii inteligenţi. Ideea de Web Semantic a apărut în urmă cu aproximativ 15 ani şi a fost introdusa de către Tim Berners-Lee, inventatorul Web-ului . Nevoia din care s-a născut ideea de Web Semantic poate fi explicată foarte uşor printr-un exemplu.” , realizat de Alina Dia Miron, Ph. D. Semantic Web Expert @Recognos Romania.
RESTful Web Services folosind Jersey
„RESTful Web Services sunt servicii web bazate pe metodele HTTP și conceptul de REST. De obicei următoare patru metode HTTP sunt folosite în definirea serviciilor RESTful:
• POST: upload-ul unei noi resurse (creare sau modificare). Execuții repetate pot avea efecte distincte.
• PUT: crearea unei noi resurse. Execuții repetate vor avea același efect ca și o singură execuție IDEMPOTENT.
• GET: cititrea unei resurse fără a modifica resursa. Operația nu trebuie să fie folosită la creare de resurse.
• DELETE: stergerea unei resurse. Execuții repetate vor avea același efect ca și o singură execuție IDEMPOTENT.”, realizat de Tavi Bolog, Development Lead at Nokia.
Analiza mecanismului Object– Relational Mapping (ORM) cu exemplificări Hibernate
„Object / Relational Mapping (ORM) este o tehnică de programare ce face posibilă accesarea și manipularea obiectelor fără ca programatorii să fie interesați de sursa de date de unde provin aceste obiecte. Această tehnică a apărut din nevoia de a depăși diferențele de paradigmă dintre modelul orientat pe obiecte (susținut de limbajele de programare de nivel înalt actuale) și modelul relațional (utilizat de cele mai populare sisteme de gestiune a bazelor de date). Limbajele de programare orientate pe obiecte reprezintă datele într-un graf interconectat de obiecte, pe când bazele de date relaționale folosesc un mod tabelar de reprezentare. Efortul de a conecta atributele claselor definite prin intermediul unui limbaj orientat pe obiecte cu câmpurile tabelelor din baza de date nu poate fii gnorat, iar scopul unui ORM este acela de a crea o relație naturală, transparentă, fiabilă și de durată între cele două modele.”, realizat de Anghel Contiu, Senior software developer, Three Pillar Global.
Mai multe detalii despre restul articolelor dar și despre modul în care o puteți citi în versiunea digitală pe site-ul oficial.
#typo: Linkul pentru semantic web este gresit
@Roland Am rezolvat. Mersi.
interesanta revista.