uCoz vs WordPress.com – un duel al giganţilor în publishing
11 În urmă cu câteva săptămâni v-am anunţat de intrarea în scena românească a unei platforme internaţionale de dezvoltare a website-urilor într-o manieră foarte uşoară – uCoz. Articolul va fi dedicat acestui serviciu, dar acolo unde va fi cazul se vor introduce uşoare comparaţii cu WordPress.com.
Atunci am fost destul de superficial în introducerea acesteia aşa că m-am gândit că ar fi o idee bună ca unul dintre articolele din această săptămâna să fie dedicat. Şi cum altfel dacă nu comparând cu unul din serviciile cunoscute din acest domeniu.
Ce este uCoz?
uCoz este un proiect dezvoltat pentru oricine doreşte să creeze şi să administreze cu uşurinţă un site de orice tip. În plus, un site existent poate fi făcut mai complex şi interesant, prin completarea acestuia cu noi opţiuni şi capabilităţi, într-o manieră accesibilă. Deosebit de important, pentru dezvoltarea unui site nu este necesară experienţă profesională în web design iar, mai mult, toate serviciile oferite sunt GRATUITE
S-au construit numeroase aplicaţii şi proiecte web prin intermediul acestei platforme, dacă îmi permiteţi, ce oferă servicii în cloud. Printre cele mai importante ar fi : advocate.ucoz.com, games.ucoz.com, solsticeunity.com şi lista poate continua. După cum remarcăm, putem folosi unul din subdomeniile suportate de ucoz sau domeniul propriu.
Ce este WordPress?
WordPress reprezintă cea mai performantă şi actuală platformă dedicată publicării personale.
Orientarea sa pe estetică, standarde web şi uşurinţă de folosire o fac alegerea #1 printre jurnalişti, scriitori sau bloggeri obişnuiţi, iar faptul că e disponibilă gratuit fiind software liber, permite distribuirea şi personalizarea să pe placul tuturor.
Pe scurt, WordPress este pachetul software ce merită ales dacă doreşti să creezi un blog sau o simplă pagină personală şi nu vrei să ai bătăi de cap la configurarea sau personalizarea acestuia.
Ucoz, în detaliu – administrare
Administrarea este aparent dificilă dar după câteva minute petrecute cu acest serviciu de familiarizezi foarte bine cu metodologia gândită de dezvoltatori. Interfaţa principală seamănă foarte bine cu un sistem de operare. Asta ne oferă un mediu familiar tuturor. Aş putea că la acest capitol sunt peste WordPress, care, deşi este un serviciu mult mai bătrân în acest domeniu, complexitatea meniului de administrare poate crea confuzii destul de mari la început.
Deşi sceptic la început, personalizarea şi crearea unui website nu mi-a luat mai mult de 15 minute ceea ce e minunat pentru site-uri de prezentări, bloguri simple sau forumuri la minut. Am remarcat şi gama impresionantă de template-uri ce sunt puse la dispoziţie.
Panoul de administrare al fiecărui website este detaliat şi aici are primul minus pentru că am avut nevoie de puţin suport la achiziţionarea unui pachet premium, ce nu se observa foarte uşor. Din ce am înţeles de la reprezentanţii locali, interfaţa administrativă a website-urile se află într-un proces de redesenare iar la cum arată site-ul de prezentare nu pot să sper decât că va fi pe măsură.
O chestie super simpatică ce mi-a plăcut din prima secundă de utilizare este importanţa ce este acordată site-urilor ce sunt vechi. Accesul la fişiere se poate face chiar şi prin FTP iar administratorul are iniţial 400 de MB spaţiu ce-l poate folosi pentru resurse media, şi nu numai. Această valoare este dinamică şi creşte împreună cu durata de viaţă a website-ului sau cu traficul acestuia. Există nişte calcule matematice relativ complexe (în funcţie de natura celui care le interpretează) pentru a calcula limitările la capitolul dimensiunea maximă a fişierului acceptat. By default este 15MB dar aceasta creşte odată cu creşterea spaţiului ocupat/alocat.
Editorul se axează, evident, pentru începători şi este WYSIWYG ceea ce e foarte ok. La prima impresie e puţin mai complex şi mai detaliat ca cel al WordPress dar acesta poate deveni un avantaj sau un dezavantaj în funcţie de utilizator. Avem chiar şi BBCode editor pentru cei care nu sunt familiari cu HTML, CSS.
Ce poţi construi pe uCoz?
Aici e un alt avantaj faţă de WordPress, Blogspot şi compania. Dacă cele două servicii amintite se axează foarte mult pe blogging şi pe crearea unui mediu deştept în această direcţie, uCoz pare un serviciu ceva mai puţin nisat. Poţi crea bloguri, forumuri, site de noutăţi, FAQ, albume foto, guestbook, magazine online, catalog de fişiere şi lista poate continua. Mai mult, există şi module speciale precum administrare (autentificare, înregistrare etc.) de utilizatori, ads, sondaje, motor de căutare, statistici şamd. Are chiar suport pentru widgeturi şi gadgeturi, chestii evident, necesare.
O chestie interesantă e pseudo-limbajul ce derivă din PHP şi este suportat de platformă. Practic, printr-o sintaxă foarte familiară unui utilizator obişnuiţi, problemele condiţionale (si altele ) devin o joacă de copil.
Exemple :
<?if(Present=mink coat)?>You are the most generous man in the world! <?endif?> <?if(Division winner = Chicago)?>Chicago plays for the Super Bowl<?endif?> <?if(Number of votes=100000000)?>uCoz won the Runet prize<?endif?> <?if(Age>18 years)?>You are an adult< ?else?> You are under age<?endif?> <? if ((amount of money in the account > 1 $ || You have property)?> You are not a beggar <? else?> You are a beggar <? endif?>
Structură unui template e destul de clară şi la obiect, fără complicaţii şi fără prea multe briz-brizuri. Asta permite multe, deşi pentru un developer experiment va reprezenta un mic blocaj. Totuşi, având în vedere targetul acestui gigant internaţional, este rezolvată o chestie fundamentală.
Avantajul unui utilizator premium
O altă chestie drăguţă la uCoz, pe de o parte şi greşită pe de o altă parte este bunul simţ de care au dat dovadă. Ei oferă nişte servicii foarte complete şi suficiente pentru un user obişnuit dar au şi pachete premium pentru cei care vor să aibă un contact mai mare cu site-urile realizate prin intermediul uCoz. Aşa cum am mai spus, accesibilitatea la aceste facilităţi este oarecum mascată şi nu văd încurajarea utilizatorilor să treacă pe servicii premium, la care eu sincer să fiu aş aplica din prima ca user entry-medium level.
Un avantaj îl reprezintă eliminarea bannerelor, continuat de şterge copyright-ului uCoz. De asemenea, pachetele includ spaţiu de stocare suplimentar pe loc. Mai mult, se pot transmite ataşamente între utilizatorii serviciilor interne. Ca default există patru pachete dar şi acestea nu reprezintă totul.
O chestie importantă este posibilitatea de restricţionare a utilizatorilor pe bază de IP(banarea acestora) sau WWW. Se pot bana chiar şi clase de IP-uri dar aici va jucaţi pe riscul vostru (să nu cumva să banati jumătate de ţară din greşeală).
Cât de sigur sunt la uCoz?
Sincer să fiu nu cred că am posibilitatea să dau un verdict fără să văd toată arhitectura sau măcar să citesc despre ea. Cert este că există limitare de încercări de autentificare, sesiuni pe bază de IP, putând fi folosite şi IP-uri statice sau chiar şi clase de IP-uri pentru autentificare. De asemenea există şi un sistem de loguri, astfel că poţi vedea adresele celor care îţi doresc binele.
Suport tehnic
Serviciul premium dispune şi de un manual de utilizare ce m-a ajutat destul de mult ca să pot să vă redau cu exactitate anumite chestii. Întradevăr, are 500 de pagini dar este foarte detaliat şi prezintă cam tot ce poţi face cu uCoz. Mai mult decât atât, uCoz se bucură şi de suport online prin forumul lor ceea ce este foarte bine.
….în loc de încheiere
Am ajuns la momentul cel mai dificil. Ucoz este un serviciu foarte bun pentru utilizatorii obişnuiţi chiar şi fără a utiliza pachetele premium. Totuşi se mai poate lucra pe el mult şi cred ca în timp va deveni mult mai simpatic şi mai user friendly. Să renunţaţi la WordPress pentru uCoz? Decizia vă aparţine. 🙂
„Deosebit de important, pentru dezvoltarea unui site nu este necesară experienţă profesională în web design ”
Dar se va si vedea pe acel site ca a fost facut de un tip care nu se pricepe nici la web, nici la design. Chestiile facute in 15 minute rar valoareaza mai mult.
De renuntat nu renunt la WordPress… in viitor oricum o sa mai apara si alte CMS-uri Open Source… concurenta o sa fie…. dar un site nou sa faci si sa probezi cu alt CMS nu e nici un risc.
@Skinnerul Asta-i si ideea. Trebuie sa fim deschisi la puteri noi in orice domeniu si sa nu ne incuiem in servicii vechi pentru ca am putea gasi chestii noi la lucruri noi si de la care nu ne asteptam. Asta e unul din ele. 🙂
@Roland Pai aici nu discutam de valoare, ci de faptul ca exista oameni care vor sa faca chestii medii la proiecte medii cat mai rapid si fara complicatii. 🙂 Ideea de 15 minute era pusa clar pentru cei care nu se pricep in domeniu.
[…] uCoz vs WordPress.com, un duel al gigantilor in publishing! […]
Fara concurenta totul se dezvolta mult mai greu…
Cât de sigur sunt la uCoz?
uCoz e imposibil de spart 😉 (atata timp cat administratorul nu e imbecil)
[…] a scris pas cu pas pe site-ul lui oficial, daca vreti sa cititi mai mult despre uCoz intrati pe worldit.info Lasă un comentariu | Trackback Articole Webmaster Online Nu există comentarii […]
Pentru un utilizator obisnuit este prea greoi. Simpla navigare prin optiuni deruteaza.
Cred ca wordpress va castiga…
[…] S-ar părea că cei de la uCoz România încercă să se evidențieze mult prin faptul că dispun de un serviciu în limba romană. Rămâne de văzut dacă asta e abordarea cea mai bună. Am mai scris despre uCoz aici și aici. […]
[…] PS: Vă reamintesc că în urmă cu ceva vreme am făcut o analiză comparativă între uCoz și Worpdress. Mai multe detalii aici. […]