Cum ar arata Internetul fara motoare de cautare?
7Am citit in una din zilele trecute una din intrebarile ce a aparut intr-o comunitate online de programare : hackpedia.info . M-am gandit ca ar fi bine sa vad pana unde poate ajunge imaginatia mea si a cititorilor , astfel ca lansez si eu aceasta intrebare :
Cum ar arata Internetul fara motoare de cautare? 🙂
Pentru inceput am extras cele mai interesante raspunsuri din acel articol, urmand sa incercam o dezbatere mai pe larg si mai informatic.
„1.Ca harta la World Of Warcraft. Mare, niciodata nu am reusit sa o descopar toata :rolfz:
2.O mare ce sta sa fie explorata.
3.Ca un postas ce are de facut multe livrari, dar nu are adresa destinatarilor.”
Destul de interesante afirmatiile de mai sus, ultima depasindu-le pe celelalte cu mult.Pentru a incerca sa ne imaginam raspunsul, hai sa incercam sa aflam cum s-a ajuns la motoare de cautare. 😀
Internetul este reprezentat prin milioane de site-uri.Acestea sunt organizate intern prin diverse pagini ce fac trimitere la alte pagini interne.Astfel, un utilizator intra intr-un mic orasel de unde are posibilitatea de a ajunge la orice straduta a lui, singura problema fiind cea a drumului pe care vei ajunge acolo.Problema se ridica in momentul in care exista zeci de persoane in intreaga lume care creaza site-uri.La numarul mare de locuitori ai globului exista zeci de miliarde de site-uri care sa-i compenseze pe acestea, deci exista zeci de miliarde de orasele.Asa cum intr-o tara exista mai multe orase legate prin drumuri de diverse dimensiuni, asa s-au format si intre site-uri legaturi externe.
Practic, pentru a aduce forta de munca intr-un oras nou, va trebui sa anuntam si orasele vecine de acest lucru si vom fi nevoiti sa ne folosim si de vecini pentru a ne mari numarul de muncitori.In cazul site-urilor, pentru a aduce valuri de utilizatori noi, trebuie sa-i atragem de la vecini cumva.Pentru asta s-au inventat linkurile externe, care fac trimitere la alte „orasele ale internetului”.
Ok, dar un om a auzit de diverse orase din lume foarte populare, ce apar in ziare si in diverse reviste si doreste sa viziteze si el acele orase.Spre exemplu, ne aflam in Botosani si am aflat ca exista un oras Brasov, care este superb din diverse motive.Intrebarea ce se ridica in momentul de fata este „cum ajung acolo?”
Metoda clasica ar fi sa intrebi diversi oameni in ce directie sa mergi, catre ce alte orase mai apropiate de Bucuresti sa te indrepti, urmand sa reiei procesul in momentul in care ajungi in punctele intermediare.Acelasi lucru ar trebui facut si pe internet, insa datorita faptului ca orasele internetului nu stiu decat foarte putine unul de altul ar fi aproape imposibil sa redirectionezi pe cineva din aproape in aproape pe internet.
Pentru asta exista orase URIASE care au legaturi cu majoritatea punctelor tarii, fiind niste centre comerciale si informatice.Ele stiu ca pentru a ajunge din Bucuresti in orice alta parte a tarii poti folosi anumite drumuri.Practic si-au creat o baza de date cu informatiile necesare pentru a sti in ce directie trebuie sa mearga pentru a ajunge in diverse locatii.Pentru asta a fost nevoie de o armata de oameni care sa mearga pe toate drumurile si sa stie astfel unde duce drumul acesta si unde duce celelalt.
Asa au aparut directoarele web.Au exista oameni care au cautat cat mai multe site-uri din diverse domenii si au incercat sa faca legaturi cu ele pentru a usura munca unor anumiti oameni.Ok, dar exista o capitala in Romania,una in Anglia, una in Bulgaria …. practic una in fiecare tara.Pentru asta s-au creat legaturi externe intre capitale, fiind posibila comunicarea cu alte capitale de pe glob.
Asa au aparut directoarele uriase web, cum ar fi DMOZ,Yahoo etc.
Problema in acest moment este numarul de capitale si numarul de informatii din fiecare capitala.Cand era vorba de un oras dintr-o tara, era destul de simplu, deoarece numarul de informatii nu era foarte mare.Cand s-a ajuns la o capitala,hmm… problema a cam crescut, deoarece capitala avea informatii cuprinzatoare la toate orasele tarii, volumul fiind destul de consistent.Insa si de aceasta data, inca se putea umbla prin diverse pagini pentru a ajunge ce iti doresti.
Urmatoarea intrebare ce a venit a fost „Cum cautam in atatea capitale?”. Raspunsul a fost simplu : „Avem toate informatiile la un loc,trebuie sa facem ceva care sa caute.”, asa luand nastere primele motoare de cautare.
Datorita acestor mici comparatii putem spune ca inevitabil oamenii au creat aceste „harti”, pentru a-si usura munca,motoarele de cautare aparand si ele mai devreme sau mai tarziu intr-o forma sau alta. 🙂
Ce s-ar fi intamplat fara ele?
Greu de spus, probabil fiecare site nu ar fi putut sa se dezvolte decat prin intermediul cutiilor postale,a mesajelor si in special prin intermediul banilor de care dispunea pentru a atrage vizitatori si a le spune de existenta lor pe internet.Fiecare programator ar fi crezut ca a inventat ceva, alaturi de alti 100000 de oameni care au facut acelasi lucru.Din pacate, el nestiind de asta datorita imposibilitatii de a se documenta,se gandea deja la faima. Nu ar fi existat retelele sociale, si practic IQ-ul pe internet ar fi avut o medie mai mare.Nu ar fi stiut nimeni de site-urile companiilor mari ca Google,Yahoo,Microsoft(care practic nici nu ar fi existat).Putem spune chiar ca s-ar fi consumat resurse umane extrem de mult,fiecare incercand sa faca ceva care deja mai era facut, el crezand ca e genial si lumea ar fi stagnat. 🙂
E destul de dificil sa raspunda cineva la aceasta intrebare, insa nu e la fel de dificil sa cautam raspunsuri la ea. Voi ce parere aveti? Cum ar arata internetul fara motoarele de cautare? 😀
[…] This post was mentioned on Twitter by Avadanei Andrei and andrei, Claudiu. Claudiu said: RT @StefaMedia: RT: @worldIT: Cum ar arata Internetul fara motoare de cautare? http://bit.ly/50pX4m #WorldIT […]
Probabil am petrece mai mult timp prin directoare web decat pe twitter…
Daca nu ar fi aparut motoarele de cautare internetul ar fi fost folosit si azi doar de universitati si oamenii de stinta si armata…
cele mai importante chestii care au facut internetul ceea ce este in ziua de azi ar fi
1. directoarele web
2. aparitia browserelor vizuale (nu cele text)
3. aparitia instant mesengerelor gen IRC si ICQ
4. aparitia sistemelor de operare cu interfata grafica (gen windows 3.1 sau windows 95)
5. aparitia primului cod autoreplicant (si de aici aparitia primului virus)
6. aparitia primului serviciu public de e-mail
7. dezvoltarea javascript si action script (asa au aparut paginile animate si explozia de site-uri video)
fara cele de mai sus nu ar fi fost posibila comunicarea actuala…
tendinte:
1. miniaturizarea dispozitivelor (si includerea lor intr-un singur dispozitiv unic, telefon, radio, mp3, video, tv – un fel de aparat bun la toate si folosit peste tot
2. renuntarea la sistemul de operare si a datelor de pe hdd si mutarea in cloud (calculatorul sa fie doar un dispozitiv de intrare/iesire gen tastatura si monitor, restul in cloud)
3. intercomunicarea (pagina web, messenger, video, localizare gps, etc sa fie toate intr-un singur loc, oferite ca serviciu social)
4. automatizarea proceselor (cautarea, sortarea, indexarea sa se faca automat, noi doar sa le folosim, ca socetate de consum…)
Sunt tare curios dupa ce se deschide primul hotel interplanetar (deja sunt oferite voiaje in afara planetei pentru oamenii cu bani) si se face baza pe luna cum se va reorganiza internetul, cum citim blogurile celor de pe luna 😀
nici nu vreau sa ma gandesc.
@007m De ce nu? E bine sa ai si momente de imaginatie de acest gen.Desi unii au trecut prin astfel de momente.Noi putem doar sa ne imaginam si sa asteptam pe cineva care sa ne confirme sau sa ne infirme ce am inventat aici. 😀
@Birkoff Mutarea HDD-ului in Cloud mi se pare interesant si in acelasi timp „nesigur”. Nu stiu daca as avea incredere vreodata in ceva tinut pe internet.La un moment dat sau altul acesta sigur va avea probleme.
Eu ma uit la exemplele concrete : De ce toate lumea ce detine un website este sfatuit de ceilalti sa-si faca backup-uri regulat stocate LOCAL , daca noi dorim sa ne mutam in cloud? 🙂
Andrei, cred ca inca nu intelegi avantajele si dezavantajele tehnologiei cloud…
Ideea ca in cloud datele nu sunt stocate pe un singur calculator, ci sunt fragmentate pe zeci de mii de servere, si fiecare server din acest cloud are backup automat…
Cand te autentifici in sistemul tau de operare din cloud datele de fapt vin din aceste servere, oricine ar incerca sa sparga un server nu ar gasi datele tale ci doar un mic fragment din ele pe care nu il poate folosi (e pe aceeasi idee ca fisierele torent, pana nu ai tot torentul nu il poti accesa)
poti testa la http://www.thinkgos.com/iar alte informatii despre arhitectura sistemelor cloud le gasesti cu google…
Pentru administratorii de sisteme tehnologia cloud e o mare bataie de cap pentru ca nu se poate administra prin metodele clasice, dar eu zic ca e de viitor.
Da, nu sunt la curent cu toate detaliile acestei tehnologii.Insa, daca stam si ne gandim asa cum sistemul va fi in stare sa culeaga informatii ce il va opri pe atacator sa o faca? 🙂
Am testat odata un sistem de cloud , insa am renuntat repede la el din simplu motiv ca esti limitat in vederea lucrurilor ce le poti executa pe el. 🙂