Cum sa sustii o prezentare corecta in cadrul unui concurs?
5Aceasta idee mi-a fost data de unul dintre cititorii nostri, care se pare ca va avea curand de sustinut o prezentare in cadrul unui concurs si vrea sa afle cateva sfaturi despre modul in care trebuie sustinuta o prezentare corecta, ce trebuie si ce nu trebuie facut. Desi, unele sfaturi vor avea ca tinta exclusiv sustinerea unei prezentari, multe dintre acestea pot fi folosite la orice gen de prezentare.
1. Pregatiti lucrarea
Uitati-va dupa greseli, buguri, campuri sau date invalide. Incercati sa intrebati prietenii ce ar trebui schimbat, ce ii deranjeaza, ce ar dori sa mai vada la aplicatie, practic orice imbunatatiri ce ar trebui aduse proiectului. Interfata trebuie sa fie extrem de atragatoare, in general se urmareste simplitatea si usurinta navigarii prin ea. De asemenea, trebuie sa va ganditi ca va fi folosita de un public care nu neaparat are cunostinte de programare, astfel va trebui sa fiti atenti ca orice lucru din proiect sa fie accesibil intr-un mod usor de inteles.
2. Analizati codul vostru
Da, analizati codul vostru. Daca tie nu iti place, putin probabil ca o comisie sa aiba o parere diferita,aceasta fiind mult mai obiectiva ca tine. Exista diverse standarde de internet ce trebuie folosite pentru diverse limbaje de programare, diverse modalitati de a organiza codul in module, clase etc, despre sabloane de proiectare (design patterns). Trebuie sa tineti cont de urmatoarea idee : codul dumneavoastra ar trebui sa fie inteles de alti programatori la fel de usor cum o faci tu, si ar fi ideal sa o poti face si tu dupa un an fara sa te chinui prea tare. Daca reusesti asta, atunci codul tau este organizat foarte bine.
Poti incepe cu aceste sfaturile date de Cosmina privind designul codului sau prezentarea sustinuta de Valentin Stanciu la infoeducatie – Team Coding.
3.Exersati prezentarea
Prezentarea unui proiect este unul dintre aspectele cele mai importante in cadrul unei prezentari de proiecte. Practic voi trebuie sa va vindeti marfa, si va trebui sa convingenti in 15 minute un grup de persoane care nu au auzit si nu stiu nimic despre proiectul vostru.O cale simpla prin care putem sa fim siguri ca prezentarea va iesi foarte bine este sa o repetam (exersam). Pentru inceput va trebui sa o structurezi extrem de bine si sa vezi daca se incadreaza in timpul care iti este pus la dispozitie. Este bine ca dupa ce ati pregatit structura, sa va luati cativa prieteni si sa o sustineti in fata acestora , imaginandu-va ca sunteti in fata juriului. Este bine ca acei prieteni sa aiba cat de cat idei despre cum se mananca proiectul vostru si sa incerce sa va puna intrebari, pentru a simula cat mai bine juriul. Mentionez ca daca veti alege aceasta modalitate de a te pregati, este indicat sa te comporti ca si cum ai fi acolo, daca te incurci sa o iei de la capat si daca vei dori sa spui ceva sa spui atunci nu „ca vei spune la prezentare”. De asemenea ,daca te incurci sa renunti la ideea „nu conteaza,la prezentare voi fi mai atent”. Exista si reguli privind modul in care te prezinti in fata juriului. Este indicat sa nu fii imbracat excentric, indicat ar fi folosirea unei imbracaminte lejere si placuta ochiului. Nu vorbi prea repede, fa-te auzit, la foarte multe prezentari la care am luat parte nu puteam sa inteleg ce spun persoanele respective. Este foarte frustrant acest lucru, si nu datorita sonorizarii, pentru ca in alte situatii se intelegea extrem de bine, ci pur si simplu erau niste „mataiti”.Este indicat sa privesti in ordine, fiecare membru al juriului, dar nu trebuie omisi cei din public. De asemenea , in timpul prezentarii va puteti face o idee daca ati atras atentia juriului, analizand si urmarind reactia lor : in general daca iti pun intrebari care sa lamureasca aspecte tehnice, sau pun intrebari care sa te faca sa explice anumite lucruri ce nu ai reusit sa le subliniezi in timpul prezntarii , atunci cu siguranta sunt sanse sa-i fi cucerit. Este bine sa le urmaresti reactia pe parcursul mai multor prezentari, pentru a vedea cum reactioneaza in diverse situatii , si , astfel iti vei da seama daca ai atras sau nu atentia lor. Nu te batai, nu fa miscari bruste, incearca sa nu te balbaiesti(asta se intampla daca nu ai pregatit prezentarea). Incearca sa cauti si sa subliniezi aspectele cele mai bune ale proiectului tau, acestea fiind singurele lucruri luate in seama de comisie. Nu folositi structurile „aaaaa” sau „aaaaa” cand va cautati cuvintele pentru a explica anumite aspecte ale proiectului.
Puteti sa vedeti si prezentarea sustinuta de Irina Dumitrascu sustinuta la Infoeducatie „Despre prezentari”.
4. Cautati standardele domeniului vostru si incercati sa le aplicati
Incercati sa urmariti standardele domeniului vostru, spre exemplu pentru un site web validarea XHTML,CSS etc poate reprezenta un avantaj in cadrul concursului.
5. Nu reinventati roata
Serios, nu o faceti. E bine sa va folositi de o roata existenta si sa o faceti mai rotunda.Este indicat sa folositi framework-uri,clase,module deja existente ce fac anumite lucruri, putandu-va axa pe feature-uri ce vor puncta originalitatea,utilitatea si functionalitatea.
6. Nu copiati si nu reproduceti proiecte
Desi este foarte greu sa faci ceva 100% original, in momentul alegerii unui proiect faceti un mic studiu(pe motoarele de cautare) si aflati conceptele ce exista deja in legatura cu ideea dumneavoastra,observati modul in care au fost facute(tehnologii).Dupa documentare, revizuiti-va ideile, incercati sa le extindenti sau sa le structurati intr-un alt mod. Daca , ideea este „fumata” ganditi-va la alta, sau porniti de la o alta idee ce v-a venit in timpul cercetarilor si treceti prin aceeasi pasi. Astfel, vei putea aduce o noua perspectiva asupra ceea ce s-a scris. In general, cu cat iti vei pune mai multe intrebari, cu atat va fi mai bine : De ce nu?Ce ar fi daca ? Nu ar fi mai bine sa ? Oare daca as face ? Veti avea doar de castigat daca va veti pune intrebari de acest gen. Ganditi-va ca proiectele existente poate nu au beneficiat de tehnologiile actuale, astfel voi aveti sansa sa imbunatatiti ideile.In general trebuie sa cautati idei nu foarte folosite, astfel veti avea un punctaj foarte mic. Nu ezitati sa recunoasteti lucrurile ce le-ati folosit, clase, functii etc. de pe internet deoarece in cazul in care mintiti si sunteti prinsi veti fi depunctati.
In general , primele prezentari sustinute vor iesi foarte prost, insa o data cu experienta va fi mult mai usor chiar si cu o pregatire foarte mica sa sustineti prezentari foarte bune.
Mai multe detalii :
How To Make Effective Presentations and What Makes an Audience Listen
Some Rules for Making a Presentation
How to Make a Speech or Presentation
12 tips for creating better presentations
How to Make Good Presentations
Interesant…
multumesc mult,
In legatura cu validarea XHTML, CSS. Am incercat sa il validez, si imi apar erori la taguri, pe care stiu sigur ca sunt bine.
p.s. si google si yahoo la validare condului html au vro 30-40 de erori
Frumos articol, multumesc ca m-ai mentionat si pe mine. 🙂
Eu am dat un exemplu pentru ca a fost singurul ce imi venise atunci.Oricum cel mai important lucru la prezentare este sa fii ingrezator in tine si sa tii minte ca nimeni din comisie nu iti vrea raul.Incearca sa fii insuti si sa alungi prin orice metoda emotiile.Desi mie imi este usor sa spun asta, nu e chiar atat de simplu, insa la prima prezentare va fi asa si asa, la a doua ceva mai bine iar la urmatoarele va fi din ce in ce mai bine si emotiile vor consta doar intr-o mica agitatie inainte de prezentare cel mult. 😀
Mult succes la concursul de Pitesti, daca tin bine minte!
Un articol foarte util pentru cei care au de facut prezentari in cadrul concursurilor sau de ce nu si a simpozioanelor/conferintelor. Prezentarea este un lucru foarte important la orice fel de conferinta sau ce o fi, am vazut proiecte frumoase la converinte/conc. dar cu o prezentare foarte proasta, lucru ce a dus la o pierdere mare pentru autor.