De ce nu se sterg informatiile de pe hard disk?
7 Un sistem de fisiere, indiferent de sistemul de operare care il utilizeaza, indeplineste aceleasi functii folosind principii similare, insa prin abordari diferite.
Un sistem de fisiere este in esenta, o modalitate de a cataloga informatia stocata pe un mediu de stocare (HDD, memory stick, etc.).
Orice sistem de fisiere foloseste pentru memorarea informatiilor, o unitate de baza de alocare a memoriei. De exemplu, pentru NTFS, dimensiunea minima a unitatii de alocare este 4KB (4 kilo bytes sau 4 kilo octeti = 4 x 1024 bytes (octeti)), ceea ce inseamna ca, pentru un fisier de 10 octeti (care de exemplu contine sirul de caractere ABCDEFGHIJ – fiecare caracter memorat pe un octet ) vor fi alocati 4 KB (adica spatiul de memorie necesar pentru stocarea a 4×1024 caractere). Astfel ca memorarea a 256 de fisiere care contin un singur caracter (byte) duce la ocuparea unui spatiu de memorie de 1 MB (256 x 4×1024 bytes = 1024×1024 bytes = 1MB) desi ar fi fost nevoie doar de 256 bytes (octeti)!!!.
1 byte = 1 octet = 8 biti, unde 1 bit = unitatea binara de memorie cu valori de 0 sau 1. Astfel, spatiul de memorie acoperit de un sistem de fisiere este impartit intr-un numar intreg de unitati de alocare a memoriei.
Ca si principiu de lucru, orice sistem de fisiere are o modalitate de a tine evidenta informatiei memorate. Acest lucru se face prin tabela de alocare a fisierelor, o zona speciala pe mediul de stocare care tine evidenta fisierelor memorate. Tabela de alocare a fisierelor poate fi exemplificata prin cuprinsul unei carti. Acesta indica prin numarul paginii locul unde poate fi gasit un capitol sau subcapitol din acea carte. Similar, tabela de alocare a fisierelor, memoreaza numarul curent al unitatii de baza de alocare, de unde incepe un fisier si numarul curent al unitatii de baza unde se sfarseste un fisier. Un fisier va fi intotdeauna memorat pe un numar de octeti mai mare sau egal cu dimensiunea sa reala.
Prezentarea de mai sus nu isi propune sa faca o teorie amanuntita a sistemelor de fisiere, ci doar sa informeze cititorul cu privire la unele aspecte pe care este posibil sa nu le stapaneasca foarte bine.
De ce nu se sterg informatiile cu adevarat dintr-un sistem de fisiere dupa ce utilizatorul alege sa le sterga ?
Motivul este simplu: pentru a creste viteza de acces la informatiile memorate intr-un sistem de fisiere, atunci cand un utilizator alege sa stearga un fisier, sistemul de operare marcheaza in tabela de alocare a fisierelor spatiul dedicat acelui fisier ca fiind liber. Informatia apartinand acelui fisier ramane memorata in continuare pana cand unitatile de baza de alocare a memoriei sunt rescrise cu alte informatii.
Astfel, cu ajutorul unor aplicatii specializate se pot recupera in intregime datele sterse voit sau accidental, daca pe spatiul respectiv de memorie nu au mai fost scrise alte informatii. Astfel, daca ati sters din greseala unul sau mai multe fisiere, regula de aur este sa nu mai copiati nimic pe acea partitie si sa folositi un program de recuperare a datelor. Probabilitatea de recuperare este de 99 %.
Acelasi lucru este valabil si la formatarea unei partitii de fisiere. Tabela de alocare a fisierelor este rescrisa , insa informatia memorata pe acea partitie ramane valabila pana la suprascriere.
Åži daca doriti ca informatia memorata sa nu mai poata fi recuperata? Atunci trebuie sa suprascrieti unitatile de baza de alocare cu alta informatie (de obicei aleatoare). Exista aplicatii mai mult sau mai putin de succes care fac acest lucru pe bani mai multi sau mai putini.
FileRandomizer – solutie freeware
O aplicatie freeware portabila, de uz “casnicâ€, ce poate fi utilizata pentru stergerea informatiilor este FileRandomizer. Aplicatia are urmatoarele facilitati:
• suprascrierea, redenumirea aleatorie si stergerea unui singur fisier (optiuni folosite individual sau combinat);
• suprascrierea, redenumirea aleatorie, stergerea unui folder, a fisierelor si subfolderelor continute in acesta (optiuni folosite individual sau combinat);
• suprascrierea spatiului liber de pe o partitie fara ca fisierele existente sa fie afectate.
Exista si alte aplicatii care efectueaza stergerea sigura a informatiilor insa acestea lasa urme cu privire la denumirea fisierelor ce au fost stocate, astfel ca acestea (denumirile) sunt gasite la recuperarea prin programe specializate. FileRandomizer este o aplicatie ce nu lasa urme.
Am testat FileRandomizer cu success impotriva unor aplicatii recunoscute in recuperarea datelor ca EasyRecovery si FinalData. Rata de recuperare este de 0%. FileRandomizer este disponibil aici.
Si daca ne gandim la o stergere irecuperabila? Eu foloseam o metoda folosita de astia de la Department of Defence al SUA, Imi scapa numele, dar tot nu mi se pare sigur atata timp cat hardul este intreg.
Eu consider ca cea mai buna solutie mai ales daca pe hardul tau ajung informatii sensibile… solutia ar fi un buton de panica, bricheta, fitil si un ghiveci cu amestec de aluminiu si oxid de fier 3. 😀
Cred ca nici cu ajutorul sfintei fantome nu se mai recupereaza datele folosind solutia data de mine :D. Vezi asta: http://www.youtube.com/watch?v=k-ckechIqW0
Defapt aplicatia curenta rezolva problema aceasta din cate am inteles. O data suprascrisi bitii respectivi cu informatii aleatoare nu vor mai putea fi recuperati. 🙂
un subiect simplu despre hdd, care imi raspunde la cateva intrebari.
[…] articol anterior publicat pe worldit.info am mai tratat subiectul ştergerii informaţiilor de pe dispozitivele de memorare folosind aplicaţia FileRandomizer. Principiul de funcţionare al aplicaţiei este independent de […]
http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl1_shred.htm
Totusi, prin ce e mai safe FileRandimizer decat de ex. SDelete din SysInternals ?
Nu este prin nimc mai „safe” insa poti verifica ambele aplicatii la stergerea informatiilor de pe un memory stick cu un program dedicat sa zicem Easy Recovery.
Folosind FileRandomizer vei constata faptul ca in tabela de alocare a fisierelor nu va mai exista nici o informatie cu privire la fisierele sterse.
Cu SDelete nu vei putea recupera continutul fisierelor insa vei putea afla numele lor din tabela de alocare.