Despre jQuery – introducere
5In urma cu cateva zile am scris pe blog despre lansarea versiunii jQuery 1.4 si o data cu aceasta creatorii ei organizeaza 14 zile de surprize legate de noua versiune : articole, videoclipuri si prezentari ale noii versiuni jQuery.
In acelasi articol am organizat un mic chestionar pentru a afla daca doriti sa fiti tinuti la curent cu aceasta tehnologie. Multumesc tuturor celor 30 de persoane care au votat, si vreau sa va incurajez in viitor sa votati in numar cat mai mare. Un procent de aproape 70% dintre votanti au confirmat ca sunt interesati de aceasta tehnologie,in vreme ce aproape 30% dintre acestea au spus ca nu spui despre ce este vorba.
Astazi a avut practic lansarea oficiala a versiunii jQuery 1.4. Din acest moment o data la doua zile voi scrie, sau voi incerca sa rezum discutiile noi legate de noua tehnologie. Datorita numarului mare de voturi ce le-am primit la chestionar cu privire la faptul ca multi nu stiu ce este aceasta tehnologie, am decis ca acest articol va reprezenta doar un intro in jQuery.
Ce este jQuery?
jQuery este o librarie Javascript ce simplifica managementul unui document HTML : navigarea, eveniment handling, animatiile, interactii Ajax pentru web development etc. Tinta acestei librarii este de a schimba (in bine) modul cum Javascript-ul interactioneaza si isi lasa amprenta asupra muncii noastre. Un exemplu concret de aplicatie ce foloseste aceasta tehnologie este sliderul de pe pagina principala, unde ultimile articole sunt schimbate la un interval de mai putin de o secunda fiecare.Nu e nimic de comentat cand putem spune, ca aceleasi efecte la obtinem cu javascript, insa probabil va dura „putin” pentru a face o implementare de acel gen. 🙂
In spatele acestei platforme lucreaza o armata de oameni, extrem de bine pregatiti, asigurandu-ne regulat imbunatatirea acestei tehnologii extrem de vitale, as putea spune eu. Lor trebuie sa le multumim cand facem ceva in jQuery.
Ce m-ar convine sa aleg aceasta librarie?
Intrebarea evidenta in orice situatie. Nu exista ceva mai bun? Nu stiu ce sa raspund la aceasta intrebare.Poate faptul ca dimensiunea fisierului dependent este de 19KB (micsorat si compresat) sau cine stie, suportul pentru CSS 1-3 si browserele IE 6+, Firefox 2+, Safari 2+, Opera 9.0+ si Chrome te pot ajuta sa-ti raspunzi singur la intrebare.
Cred ca nu sunt singurul care acorda incredere acestei librarii avand in vedere faptul ca este folosita intensiv de diverse companii si proiecte internationale foarte importante printre care putem spune ca gasim si : Google, Dell, Digg, Technorati, Mozilla, WordPress, Drupal etc. Ma indoiesc ca toate aceste proiecte ar fi acordat o asemenea incredere librariei daca aceasta chiar nu merita. 🙂
Un alt avantaj al acestei platformei il constituie volumul mare de articole si tutoriale ce au fost scrise despre aceasta tehnologie, precum si documentatia extrem de cuprinzatoare a acestei librarii. Cred ca acestea pot constitui un alt avantaj al platformei.
Un exemplu de cod jQuery
Corect, am ajuns si la acest pas in care vom arata puterea acestei librarii. Nu voi spune nimic mai mult decat, hmm, „click placut”. :))
jQuery(document).ready(function() { jQuery("#exempluj").click(function() { jQuery("p.test").addClass("postauthor").show("slow"); }); });
Nu cred ca mai ramane sa spunem decat La multi ani jQuery si va astept sa fiti alaturi de mine la celelalte articole cu comentarii asupra tutorialelor. De asemenea mi-ar place sa ma intrebati si ce efecte ati vazut si ati dori sa le implementam impreuna aici. 🙂
[…] This post was mentioned on Twitter by Avadanei Andrei, Avadanei Andrei and Andrei Avadanei, Andrei Avadanei. Andrei Avadanei said: RT @worldIT Despre jQuery – introducere http://bit.ly/8Qy7IE #WorldIT […]
[…] O introducere mai elaborata in jQuery scrisa pe WorldIT […]
jQuery rules. Pe cat de plictisitoare si rudimentara mi se parea de AJAX in Javascript simplu, pe atat de misto mi se pare in jQuery. Ca sa nu mai vorbim de animatii si alte lucruri care se pot face dintr-o singura linie de cod
Da, ai dreptate. Te ajuta foarte mult in procesul de cloudizare(daca imi permiti) a aplicatiilor web.
Salut..am si eu o problema si poate ma puteti ajuta..
Am de facut pentru scoala un site educativ si mi-am ales cateva materii la sfarsitul carora trebuie sa pun niste teste…nu as vrea cu baza de date si php pt ca nu am oriunde posibilitatea sa instalez un server..
Am gasit un chestionar pe un site http://www.marplo.net/php-mysql/teste_php2.html iar administratorul zice ca am tot ce am nevoie in codul sursa fiind creeat doat cu jquery si html..dar nu am reusit sa ma lamuresc cum functioneaza.
Daca aveti voi vreo idee sau vreun script pt asa ceva v-as fi recunoscator:)
Multumesc:D