HTML 5 – noul standard web
3Standardul actual, HTML 4.01 are „deja” 10 ani. A venit randul unui nou limbaj web.
Dar ce este HTML?
HTML sau limbajul de marcare a hipertextului (Hypertext Markup Language) este practic toata fundatia webului. Consta intr-o varietate de etichete care se folosesc pentru a da infatisare paginii web. HTML este cel mai raspandit limbaj, dar nu singurul. Pentru creare unei paginii se mai poate folosi XML, PHP si chiar baze de date SQL. Dintre toate HTML este cel mai important dintre ele. Cine vrea sa invete sa creeze un site porneste de la acesta.
De ce o versiune noua de HTML?
Cum spuneam mai sus, versiunea actuala are 10 ani. Pe atunci o pagina avea text si foarte putine imagini. In ziua de azi internetul este folosit cel mai mult pentru multimedia. Dar avem deja plugin-ul Flash, de ce am folosi HTML 5? Pentru ca in majoritatea cazurilor plugin-urile consuma multe resurse. Aceasta nu ar fi o mare problema, dar securitatea la un plugin este proasta. 90% din utilizatorii de internet au acest plugin instalat. Mai mult de 50% dintre ei nu stiu ca trebuie actualizat. Mozilla a introdus in Firefox optiunea de a cauta dupa actualizarile pluginurilor. Dar oamenii nefiind constienti ca trebuie actualizat nici macar nu fac aceasta scanare. Acum HTML adauga 2 etichete noi, care in viitor vor fi probabil indispensabile.Aceste etichete sunt <audio> si <video>. In acesta noua versiune de HTML nu se impune un anumit codec. De aici incep problemele. Patru dintre producatorii de browsere au participat alaturi de W3C la dezvoltarea noului standard. Dintre producatorii de browsere cei care nu au participat au fost cei de la Microsoft. Atunci IE nu va oferi suport pentru HTML 5? Despre aceasta am scris aici.
Lasand Microsoft la o parte, dintre acesti 4 producatori 2 au dorit doar codecurile Ogg Theora si Vorbis, deoarece nu presupun taxe pentru licentiere. Unul dintre ei este clar Mozilla, producatorul open-sorce, celelalt fiind Opera. Google ai Apple doresc si codecul H.264. Firefox si Opera au aceasta functie noua doar pentru cele doua codecuri mentionate mai sus, speram ca este temporar.
O alta functie noua este Canvas (panza, tablou). Ea defineste o sectiune a site-ului in care motorul browser-ului randeaza grafica in timp real. Astfel se pot integra jocuri in browsere fara a fi nevoie de flash asa cum a scris si Andrei aici.
Toate aceste functii noi par sa suplineasca flash-ul. Dar exista si probleme. Una din ele este lipsa acelerarii hardware prin placa grafica. Deci pentru continut HD probabil se va folosi tot flash.
Pentru o mai buna randare HTML 5 introduce si Web workers. Aceasta functie de procesare in fundal se va ocupa simultan de script-urile site-ului si de aplicatiile web in threat-uri separate.
Una din functiile cele mai problematice este web storage. Mie mi-se pare ca este identic cu Cache-ul salvat pentru deschiderea mai rapida a site-ului. Cu noua functie vor fi stocat date chiar si de 10 MB pe calculatorul utilizatorului cu scopul utilizarii offline. McAffe avertizeaza cu privire la aceasta pentru ca delimitarea dintre aplicatiile web si cele locale devine foarte vaga. Aceasta ar putea fi o noua zona de exploatat pentru hackeri.
Totusi noua versiune aduce si imbunatatiri la capitolul securitate. Pentru a nu permite raspandirea de malware prin iframe s-a adaugat la aceasta un sandbox. Astfel in ifram-uri se va permite in mod limitate sau deloc executarea script-urilor sau a cookie-urilor de aces.
GeoLocation este o interfata de programare prin care un site poate identifica locatia calculatorului, fara a avea nevoie de vreun plugin. Pentru aceasta foloseste adresa IP, informatiile ce tin de wireless sau de GPS care sunt disponibile.
Upgrade incet, dar sigur
Una din piedicile implementarii poate fi Internet Explorer care suporta o singura functie noua (vezi tabelul de mai jos). Functia video ar putea fi uitata. Fara un codec unificat, accelerare hardware pentru continutul video ea lasa nederanjat flash-ul in postura sa de cel mai important player media pe web.
Sunt curios de solutiile pentru care se va opta.
Interesant articol, sunt destul de interesat de acest htm5.
Daca celalte browsere, in afara de Chrome, nu isi revizuiesc atitudinea pana cand acest limbaj o sa fie lansat/utilizat bine. Google Chrome o sa urce bine in topul browserelor.
Ai dreptate. Oricum si celelalte browsere, cu exceptia IE prezinta interes, mai mult sau mai putin. Mozilla Firefox are integrate cateva smecherii in 3.6 🙂
[…] cele mai interesante articole din sectiunea HTML/CSS, Javascript/Ajax/jQuery si PHP. Spor la citit! HTML 5 – noul standard web Ce lucruri poti face cu CSS 3? Cum sa faci aplicatii Facebook? Despre jQuery – introducere […]