Istoria browserelor web – nasterea si evolutia lor
6In urma cu cateva zile am scris cateva articole ce au adus comentarii extrem de interesante pentru cei interesati de domeniu.Am decis ca ar fi destul de interesant sa aducem pe prim plan anumite puncte cheie ale istoriei tehnologiei si comunicarii.Exista foarte multe persoane care probabil folosesc zilnic diverse aplicatii si sisteme, sunt multumiti mai mult sau mai putin de acestea in functie de nivelul de exploatare ce il exercita asupra lor.Multi se intreaba insa sau sunt curiosi cum aratau aceste aplicatii la inceputurile lor.Cum se descurcau oamenii cand nu existau, ce exista atunci, cum arata etc.La aceste intrebari voi incerca sa raspund pe parcursul unei perioade indelungate de timp, deoarece documentatia de la inceputurile istoriei nu exista intr-un mod usor de analizat, si trebuie foarte mult studiu.
Astazi, vom incerca sa discutam despre ceva mai aproape de utilizatorii web : Browserele web.In urma cu ceva vreme, am pus mana pe un studiu facut de cei de la Google cu privire la cunostintele oamenilor de rand cu privire la browser.Au generat diverse opinii cum ca browserul e Google,browserul e Internet Explorer, browserul e „chestia in care cauti” etc.Am incercat in acel articol sa lamurim aceste aspecte si sa incercam sa facem diferenta intre browser web si motor de cautare, sau browser web si Internet Explorer.
Ce este un browser web?
Un browser web este o aplicatie software ce are scopul de a descarca, prezenta si a traversa prin resursele WWW(World Wide Web). Informatiile pe WWW sunt identificate printr-un URI(Uniform Resource Indentifier).Cele mai cunoscute browsere in ziua de astazi sunt Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, si Opera pentru Windows si Apple Safari, Mozilla Firefox si Opera pentru Mac.
Cum a aparut primul browser web?
Am observat ca in ziua de azi exista cateva browsere extrem de populare.Intrebarea ce macina pe orice cititor in acest moment este : „Ok, stiu care sunt din ziua de azi , dar care erau si cum aratau la inceputurile lor?”.
Istoria browserelor web putem spune ca dateaza inca din anii ’80 cand o varietate de tehnologii au dus incet incet la aparitia primului browser WorldWideWeb, de Tim Berners-Lee in 1991, ce a unit acele tehnologii aparute in ultimii 10 ani.Acest browser rula pe platforma NeXTSTEP si a fost redenumit ulterior in Nexus pentru a evita confuzia acestuia cu World Wide Web. La scurt dupa acesta a aparut ViolaWWW, ce a fost cel mai popular browser pana in 1993.In aceasta perioada a reusit sa atraga un numar limitat de utilizatori, insa a fost extrem de popular prin aceasta „nisa”.A fost primul browser ce suporta embedded scriptable objects, stylesheets, si tabele.Ambele proiecte au fost influentate extrem de mult de salturile tehnologice ce au avut loc in perioada anilor 1980-1990 cand a avut loc dezvoltarea si nasterea internetului.
Cum au evoluat browserele?
Dupa ViolaWWW a urmat Mosaic, browserul ce este considerat ca fiind primul browser cu interfata grafica.A suportat si protocoalele FTP,Usenet si Gopher.Interfata usor de inteles, portabilitatea precum si usurinta instalarii au dus la o explozie a numarului de clienti.A fost si primul browser ce a afisat imaginile pozele in interiorul paginii si nu in alte windowsuri.Desi este cunoscut ca primul browser web grafic, browserele ce au fost inaintea lui(ViolaWWW si Erwise) sunt defapt stramosii grafici ai browserelor.
Liderul echipei Mosaic si-a dat demisia din functia sa si a infiintat la scurt timp compania ce avea sa devina Netscape Communications Corporation, unde a aparut browserul Netscape.Batalia intre NetScape si Internet Explorer a inceput in 1995 cand Bill Gates a lansat prima versiune a browserului Internet Explorer.In 1996, Netscape era lider aproape absolut de piata cu aproape 86% din utilizatorii web, avand browserul companiei, in timp ce Internet Explorer se invartea in jurul pragului de 10%.Declinul Netscape a inceput cand cei de la Microsoft au inceput sa integreze browserul Internet Explorer in solutiile Windows oferite de ei.Din acel moment a fost inceputul sfarsitului browserului Netscape.Acestea au incercat sa salveze ce se mai putea si au facut browserul Open Source, luand nastere astfel Mozilla.Aceasta mutare a reusit sa mentina compania din punct de vedere tehnologic peste Internet Explorer, insa nu a reusit sa impiedice declinul acesteia.In 2002, Mozilla a lansat Mozilla 1.0 si au inceput sa lucreze la Mozilla Firefox, browserul ce avea sa devina favorit pentru developeri. 🙂 In 2008, AOL a renuntat sa mai finanteze si sa dezvolte Netscape.Anul 2004 a fost anul in care Internet Explorer a avut aproape toate piata, laudandu-se cu 92% din utilizatorii web ce foloseau browserul Microsoft.Acel moment a reprezentat si inceputul declinului companiei, in mai 2009, acestea ramanand doar cu aproximativ 66% din piata.
Browserele cele mai populare printre utilizatorii MAC raman Apple Safari, ca dominant al pietei, urmat de Firefox,Camino si FLock.
De asemenea , unul din cele mai populare browsere pentru utilizatorii Unix ramane Lynx, acesta fiind cel mai batran browser pana in acest moment, nascut in aceeasi perioada cu Mosaic.Se pare ca va ramane si de acum incolo unul din cele mai batrane browsere, intrucat Linux ramane o piata selecta si care nu renunta prea usor la lucrurile bune.
Google a incercat sa creeze probleme si in acest domeniu, lansand la sfarsitul anului 2008, Google Chrome, un browser care a atras aproape 4% din utilizatorii web de pe intreg globul, prin viteza si simplitatea sa.
Mai jos avem cateva statistici destul de interesante privind evolutia pietei diveritilor piloni ai acesteia, precum si cum au evoluat versiunile tuturor browserelor de-a lungul istoriei. Sper ca v-a facut placere sa cititi aceste randuri! 🙂
Referinte
http://www.blooberry.com/indexdot/history/browsers.htm http://www.boutell.com/newfaq/history/fbrowser.html http://www.mapsofworld.com/referrals/internet/internet-history/history-of-web-browsers.html http://www.livinginternet.com/w/wi_browse.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Web_browser http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_web_browser http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers
Foarte bun articolul . . .
Desi este buna existenta mai multor browsere web, pentru faptul ca putem sa alegem browserul care ni se potriveste. Pentru programatori web, poate sa fie un lucru nu prea bun, pentru ca un site arata diferit in functie de browserul cu care este deschis acel site. Bine ma refer la unele, pentru ca poti sa faci pana la urma site-ul sa arate la fel in orice browser.
Da asa este , ai foarte mare dreptate.
Eu sunt dezamagit in privinta acestui articol, ma asteptam la mai multe opinii 🙁
pentru web programatori lista asta cred ca le e foarte utila ca sa stie ce browsere sau ce boti le indexeaza paginile http://www.botsvsbrowsers.com/ dupa cum vedeti sunt aproape 500.000 de semnaturi de browsere si boti…
[…] This post was mentioned on Twitter by Andrei Manea, Avadanei Andrei. Avadanei Andrei said: Istoria browserelor web – nasterea si evolutia lor? http://bit.ly/8tK4kA #WorldIT […]
Interesant articolul 🙂 Bravo, Andrei ! 😉
Mozilla Firefox mi se pare cel mai avansat browser web pana in acest moment, oferind viteza, siguranta si mii de metode de personalizare. Doar ca multi se plang de consumul urias de memorie RAM si instabilitatea acestuia.
Google Chrome este simplist, dar printre cele mai vitezomane browsere. Insa eu cred ca este inca foarte tanar browserul si, dupa parerea mea nu ar trebui sa apara in niciun top 5, neavand experienta multa si fiind totusi prea simplist. Cred ca in timp si acesta isi va pierde din viteza si din simplitate, datorita schimbarilor tehnice, grafice etc., lucruri ce il vor face sa evolueze, evolutie ce il va face ceva mai instabil, mai putin vitezoman si poate „mancand†ceva mai multa memorie RAM. Mozilla Firefox este un proiect open-source, unde mii de oameni muncesc la el si il imbunatatesc incontinuu. Firefox este de vreo 7 ani, Google inca e prea micut (de vreo 2 ani parca), singurul lui atuu fiind viteza, lucru ce pe mine ca un simplu utilizator nu m-ar „convinge†sa le folosesc browserul 🙂
[…] Mai multe despre istoria browser-ilor gasiti aici!!!!! […]