De ce Wolfram Language ar putea schimba lumea?
2Wolfram Language este un limbaj de programare cu paradigme multiple ce încearcă să fie cat mai general cu putință (mai aproape de limbajul natural), este dezvoltat de Wolfram Research și este principalul limbaj cu care Mathematica interacționează.
El este dezvoltat și coordonat de Stephen Wolfram având în minte crearea unui limbaj de programare cat mai general, ce îmbrățișează computatii simbolice, programare funcțională și programare logică, permițând reprezentarea unor structuri arbitrare de date.
Wolfram Language
În urma cu trei luni, Stephen Wolfram arăta o parte din funcționalitățile ce urmează să le aibă Wolfram Language, un limbaj de programare la care acesta a lucrat peste 30 de ani.
“You know, I’ve been working towards what is now the Wolfram Language for about 30 years,” Wolfram says in the video. “But it’s only in recent times that we’ve had what we need to create the whole Wolfram Language.”
Acum doua zile, a publicat pe Youtube un videoclip ce explică mai în detaliu ce poate face noul limbaj de programare, precum și modul intuitiv în care funcționează. Wolfram Language pare să aibă răspunsuri la aproape tot, peste 5,000 de funcții fiind deja integrate in acest limbaj, permițându-ți să creezi interfețe, grafice și multe alte lucruri.
“The knowledge graph is a vastly less ambitious project than what we’ve been doing at Wolfram Alpha. Making the world computable is a much higher bar than being able to generate Wikipedia-style information … a very different thing. What we’ve tried to do is insanely more ambitious.”
Stephen Wolfram – „Computing a theory of everything” la TED 2010
El a avut în 2010 la TED o prezentare de 20 de minute extrem de interesantă despre cariera sa și despre ce pot face tehnologiile la care a lucrat în tot acest timp.
De ce Wolfram Language ar putea schimba modul în care programăm?
Oricât de nebun pare Stephen Wolfram, a reușit în decursul carierei să dezvolte un limbaj de programare ce pare să răspundă întrebărilor umane, să rezolve probleme matematice complexe, să integreze cele mai complicate probleme computaționale și să relaționeze cu toate informațiile într-un mod ce mi se pare unic.
Wolfram Language ar putea fi „the next hit” pentru că schimbă modul în care dezvoltăm aplicații ce interacționează cu Big Data. Dacă acum, un novice în domeniul IT învață bazele limbajelor de programare, apoi dorește să evolueze replicând (sau cum ne place să spunem, reinventand roata) iar abia apoi trece și la inovație, Wolfram Language ar putea reuși să-l treacă peste pasul de replicare și l-ar arunca direct în inovație. „Pe scurt, am date despre orice, pot să le interpretez, ce fac cu ele?”.
Nu sunt super uimit de Wolfram Language. Majoritatea demourilor pe care le-a realizat in primul video se pot realiza in 5 minute si cu d3.js. Ce ar lua cel mai mult ii sa cauti pe Google un endpoint care sa iti returneze o lista de tari/steaguri/etc. Si nu sunt convins ca faptul ca el iti ofera toate aceste date intr-un mod „curated” e chiar un lucru bun: cand se schimba ceva, cat de repede vor updata baza lor de date?
Si legat de “Pe scurt, am date despre orice, pot să le interpretez, ce fac cu ele?”, degeaba ai date, daca nu stii ce fel de algoritmi poti sa aplici pe ele. Wolfram abstractizeaza foarte frumos partea asta, dar pana la urma tot trebuie sa stii ce vrei sa faci cu datele tale si daca aplici algoritmi la intamplare/ca pe un subset de date o mers, repede o sa te trezesti cu probleme ca in real life nu mai functioneaza la fel/nu scaleaza/makes no sense.
Si legat de Computing a theory of everything si celelalte chestii pe care le-a mai publicat, uite un review despre cartea lui „A new kind of science”: http://vserver1.cscs.lsa.umich.edu/~crshalizi/reviews/wolfram/
Videoclipul respectiv nu cred ca a fost gandit sa atraga prin lucrurile tehnice pentru ca par a fi prea multe ci doar a fost un teaser al limbajului. Pana la urma e si normal, daca vrei sa atragi masele de oameni.
Problema cu datele expusa de tine cred ca se aplica in orice context al domeniului, in special pentru developeri.
Am citit review-ul, sunt rezervat in a-mi insusi afirmatiile respective tinand cont ca majoritatea lucrurilor importante de-a lungul evolutiei au fost realizate de oameni nebuni. Si omul asta e nebun daca a lucrat 30 de ani la aceeasi idee. 🙂
Timpul ne va oferi raspunsuri, personal astept sa testez si probabil voi reveni cu impresii. 🙂