PredictionIO – server de Machine Learning la minut
4Îmi amintesc încă de prima dată când am auzit de conceptul de Machine Learning. Pe atunci erai extrem de încântat dacă descopereai câteva implementări de Matlab sau alte limbaje de programare fitoase, majoritatea resurselor fiind bazate doar pe documente de cercetare publicate de niște oameni deștepți la care erau atașate ceva pseudocod. Era extrem de dificil să ajungi să faci mai mult decât un experiment în domeniul acesta, mai ales ca individ.
În 2014, toată treaba începe să devină mainstream. Serviciile și infrastructurile pentru big data, pentru AI și Machine Learning devin din ce în ce mai familiare și mai accesibile pentru programatorii obisnuiti.
Un astfel de exemplu este chiar PredictionIO, un server de machine learning open source pentru dezvoltatorii de software ce permite crearea de feature-uri predictibile cum ar fi personalizările, recomandările și descoperirea conținutului.
Proiectul este disponibil pe Github iar documentația tehnică, precum și exemple puteți descoperi direct pe site-ul proiectului. Printre acestea aș aminti că aceștia ne arată exemple practice despre cum face predicții cu privire la drumuri, cum putem prezice comenzile de mâncare precum și descoperirea cursurilor.
Suntem într-o etapă uimitoare de avans tehnologic iar numeroasele servicii și aplicații Open Source ce apar online pentru a ne face viața mai ușoară cresc de la o zi la alta. Mi-aș dori foarte mult să lăsați comentarii cu tehnologiile ce le-ați descoperit voi în zona aceasta de inovatie. 🙂
Ar mai fi BigML (care ofera mai ales modele bazate pe arbori de decizie), Statswing (acesta ii de analiza statistica, dar au foarte multe chestii in comun statistica si machine learning-ul), Ersatz (ei se denumesc ca fiind AWS for deep learning), Alchemy (care ofera servicii de procesare de limbaj natural), wise.io (care ofera Random Foresturi eficiente (desi benchmarkurile lor nu mai sunt valabile, scikit-learn ii bate)) si probabil mai sunt si altele :)))
Asa ca da, traim in vremuri interesante, in care tot mai mica e bariera la a creea ceva super tare.
Si in curand va mai aparea inca o chestie mind-blowing: VMX Project, care deocamdata e in Kickstarter, si din pacate nu sta prea bine, desi este foarte promitator (mai ales ca Tom Malisiewicz e expert in acest domeniu).
Daca te intereseaza si chestii non-cloud, ar fi Overfeat, care e o retea neuronala preantreanta pentru recunoastere de obiecte in imagine, cu vreo 1000 de clase, si functioneaza bine si in rapid, dezvoltate (printre altii) de Yann LeCun, profesor la NYU, Caffe, care este o implementare de retele neuronale convolutionale pe CPU/GPU, de la Berkeley, si desigur word2vec de la Google, pentru procesare de limbaj natural.
Mersi fain de comentariu, Roland! Voi trece prin fiecare din cele recomandate de tine incetisor. 🙂
bă, Avădănei, nu te-a invatat nimeni sa pui un link in blestematul ala de articol?
Mi-au fugit ochii. S-a rezolvat. 🙂