Sfaturi pentru imbunatatirea performantelor website-ului
9Recent am prezentat cateva din site-urile cu care iti poti verifica performantele website-ului tau, dar din pacate acestea nu prea ne ajuta si la imbunatatirea acestora. Articolul acesta va veni ca o completare la precedentul, si va contura cateva idei si sfaturi ce trebuie luate in calcul pentru ca acele performante sa fie imbunatatite.
Reduceti numarul fisierelor externe
Incercati sa reduceti pe cat posibil numarul fisierelor ce le incarcati de pe website-uri externe. Sa presupunem ca aveti 3 fisiere JS care le incarcati de pe un domeniu extern. Descarcati cele trei fisiere separat, unitile si incarcati-l la voi pe server. Cu siguranta eliminarea celor trei cereri se va simti foarte bine la o conexiune mai lenta. Aceeasi procedura ar trebui sa o demarati in cazul tuturor fisierelor extern (pe cat posibil). Incercati sa reduceti numarul imaginilor care sunt uploadate pe alte server si alegeti varianta incarcarii lor la dumneavoastra.
Folositi compresia gzip
Un alt aspect foarte important il reprezinta compresia gzip a fisierelor. Aceasta poate fi facuta din fisierul .htaccess adaugand codul de mai jos. Exista si o modalitate pentru fisierele PHP, care a prezentat-o Ionut. Aceasta optimizare va reduce dimensiunea fisierelor html, xml, xhtml, css si javascript, comprimandu-le.
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css application/x-javascript BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
Eliminati comentariile
Da, aceasta metoda, aparent banala este foarte utila. Multe din librariile preluate de pe internet contin drepturi de autor ce consuma foarte multi KB inutil. Eliminarea acestora va duce la reducerea numarului de KB ce trebuie descarcati imbunatatind atat performantele cat si reducand banda consumata lunar.
Micsorati fisierele (mai exact resursele)
O alta imbunatatire ce o completeaza pe precedenta o reprezinta micsorarea fisierelor. Codul frumos identat manca foarte multi KB, care sunt la fel, inutili. Micsorarea acestor fisiere poate duce la reducerea vizibila a dimensiunii fisierelor. Pentru Javascript puteti folosi aceasta aplicatie.
Optimizati dimensiunea imaginilor
Unul din cei mai mari consumatori de resurse sunt imaginile. Incercati sa folositi aplicatii care optimizeaza fiecare imagine in parte, comprimand-o (reducandu-i dimensiunile) si reducand calitatea ei. Este foarte important ca paginile dumneavoastra sa nu contina imaginea originala ci una la dimensiuni reduse. De asemenea, aveti in vedere si imaginile ce construiesc tema website-ului. Un plugin pentru WordPress foarte util pentru aceasta operatiune este smushit.
Activati cache-ul
Aceasta actiune va incarca majoritatea resurselor din cache-ul local ceea ce va reduce timpul de incarcare al website-ului. Eu prefer metoda manuala, prin .htaccess. Codul de mai jos va activa cateva din cele mai importante functii care pot fi scrise pentru cache-ing. 🙂
Header set Cache-Control "max-age=29030400, public" # 1 WEEKHeader set Cache-Control "max-age=604800, public" # 2 DAYSHeader set Cache-Control "max-age=172800, proxy-revalidate" # 5 MINHeader set Cache-Control "max-age=300, private, proxy-revalidate" ExpiresActive On ExpiresDefault A86400 ExpiresByType image/x-icon A2592000 ExpiresByType application/x-javascript A2592000 ExpiresByType text/css A2592000 ExpiresByType image/gif A604800 ExpiresByType image/png A604800 ExpiresByType image/jpeg A604800 ExpiresByType text/plain A604800 ExpiresByType application/x-shockwave-flash A604800 ExpiresByType video/x-flv A604800 ExpiresByType application/pdf A604800 ExpiresByType text/html A900 # YEAR FileETag MTime SizeHeader set Cache-Control "max-age=29030400" # WEEKHeader set Cache-Control "max-age=604800" # 45 MINHeader set Cache-Control "max-age=2700" ExpiresActive on ExpiresDefault "access plus 1 year"
Analizati, analizati, analizati
Cel mai important sfat este sa analizati dimensiunea default a homepage-ului. Ideal ar fi ca acesta sa nu depaseasca 500kb, desi orice valoare ca nu depaseste un MB este acceptabila. Cand vedeti ca exista librarii (JS), resurse(imagini) care consuma peste 50Kb puneti-va intrebarea „aceasta este comprimata?”.
Blocheaza incarcarea paginilor pe siteurile externe
Desi nu duce direct la incarcarea greoaie, aceasta problema duce la consumul ridicat de banda. Daca consumul este foarte puternic, atunci poate duce la incetinirea serverului, mai ales daca acesta nu are o configuratie foarte performanta. Modifica fisierul .htaccess de pe serverul tau si adauga urmatoarele linii de cod, cu precizarea ca trebuie schimbat domeniul.
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?worldit.info/.*$ [NC] RewriteRule \.(jpe?g|gif|bmp|png)$ - [F]
Hostingul
Desi aceasta schimbare este extrem de importanta aceasta necesita resurse materiale. Incercati sa vedeti(sa scanati) website-urile prietenilor dumneavoastra, raportativa la dimensiunea paginilor lor si a timpilor de incarcare. Daca sesizati timpi radical imbunatatiti, atunci e momentul sa luati legatura cu respectivii si sa aflati unde sunt hostati. Recomandabil este pentru blogurile din Romania ca acestea sa fie tinute pe servere din tara.
Voi ce alte metode pentru a imbunatati performantele website-urilor voastre? 🙂
Daca le-am si pune in aplicare… Nu vrei sa stii numai cate request-uri externe sunt pe pagina asta 🙂
Ai dreptate, sunt 10 requesturi externe din care 8 sunt cele de la gravatar si doua sunt facute de Google Analytics. Nu stiu daca ai fost atent (suficient de atent)la acele requesturi. Noua din cele zece requesturi returneaza codul 304 – Not Modified. 🙂 Defapt, in medie pe fiecare pagina se incarca doar resursele noi + home page-ul + Google Analytics + norul de taguri, restul returnand acelasi cod.
Toate sfaturile ce le-am dat aici au fost aplicate cel putin o data pe Worldit. 🙂
Cache’ul la wordpress deasemenea, alta e cand wordpressu iti arunca o pagina in fatza deaja cacheuita.
Salut, vezi ca ai fost copiat de un cretin , te sfatuiesc sa il banezi
http://www.roby88.info/sfaturi-pentru-imbunatatirea-performantelor-website-ului
Salut si mersi de observatie. Voi vedea daca are rost sa ma chinui sa fac ceva. 🙂
Se pare ca am uitat importanta timpului de incarcare.
Click aici si dupa aici.
Fa o verificare ca sunt si fisiere inexistente.
@Teofil legat de fisierele inexistente pingdom e putin cam idiot, inlocuieste spatiile din linkuri. Nu exista probleme in privinta asta. Intr-o alta ordine de idei, tu nu ai decat 6-10 requesturi, foarte putine imagini incarcate si foarte putin content. Ai 10% din banda consumata de mine la acelasi numar de accesari.
Oricum sunt constient ca serverul e putin cam lent.
Salutare, La Multi, Multi Ani! Vad si eu destule articole SEO, in Internet si nu inteleg de ce persoanele care scriu aceste articole nu au site-urile optimizate. Sincer, unele sunt de toata prastia, nici macar imaginile nu sunt optimizate si dau indicatii. Oare sa fie treaba cu cizmarul? Daca scrieti la cautare in Google, expresia „SEO” si testati toate site-urile din prima pagina, veti vedea ce optimizare au, chiar foarte proasta. Norocul si avantajul lor este ca sunt site-uri vechi insa, ce vor face cand site-urile optimizate bine vor ajunge in fata? Se vor apuca de invatat si mai este ceva interesant! Daca site-ul meu nu este optimizat corect, cum il optimizez pe al tau sau ce raspund daca cineva ma intreaba – „Al tau este optimizat?”. Este usor sa scrii articole pe site, greu este sa le pui in aplicare.
Toata stima pentru indicatiile din articol!
Da intradevar e bun ce ai relatat dar facand niste verificari am dedus ca pe propriul portal nu folosesti deloc din aceste sfaturi.