Sistem de operare la buzunar
3
Nota editorului: Guest Post scris de Tutunaru Dragoş-Ioan în urma concursului de pe forum.
Toţi vrem să ştim că lucrăm în siguranţă şi avem pe un calculator toate programele aşa cum ne-am obişnuit cu ele. Pentru asta putem crea un hard disk extern sau un stick de boot.
Pentru a realiza acest lucru fără să dereglezi funcţionarea normală a computerului tău de acasă trebuie să decuplezi toate hardurile interne şi să le conectezi la calculator doar pe cele externe, iar apoi instalezi sistemul de operare obişnuit.
Dacă instalezi Linux şi pe hard disk extern, unde memorie foarte mare şi vrei să îl foloseşti şi pentru a fi citit de Windows şi Linux, te sfătuiesc să mai faci o partiţie NTFS. Putem formata o partiţie direct cu un program Windows astfel:
Acum oriunde te vei duce şi pe orice caculator vei lucra, vei avea sistemul de operare cu care te-ai obişnuit şi pe care te poţi baza.
Avantaje
1. Cel mai important este că oriunde mergi poţi avea un centru de comandă instalat rapid.
2. În cazul în care pe un calculator nu ai drept de administrator şi ai foarte multe restricti poţi să obţii un sistem cu drept de administrator pe care lucrezi ca şi acasă.
3. Poţi economisi memoria calculatorului de acasă, dacă nu ai nici un sistem de operare pe calculator.
De asemenea, trebuie menţionat că dacă nu instalezi programele de pe sistemul portabil în memoria externă, riscurile ca acestea să nu meargă sunt mari. Mai mult, este imposibil să foloseşti un astfel de sistem de operare dacă bootarea este parolata.
atentie la drivere… un astfel de sistem va rula ok pe calculatorul pe care a fost configurat… in schimb pe alt pc poate sa tipe dupa drivere (cel mai nasol e cand tipa dupa driverul placii de retea, atunci chiar nu ai ce sa faci cu acel sistem deoarece nu poti intra pe net sa iei drivere)
o alternativa este sa aveti portabile doar aplicatiile cu care lucrati zilnic, folosindu-va de sistemul de operare gazda doar pentru a rula aplicatiile.
Personal prefer un USB stick preferabil persistent e mai usor de carat etc dar ideea in sine e buna desi puteai detalia putin 😛 .
Personal, prefer tpt USB Stick-ul, doar ca avand (toate) datele cryptate, cu exceptia progamului de decryptare… care functioneaza pe baza de parola… si folosesc si sub-ramuri de parole…
Cum adica?
Cryptez doua foldere, fiecare cu fisierul lui, ca rezultat. Apoi, criptez cele doua fisiere rezultate cu alte fisier, rezultand un singur fisier si tot asa… Asta pentru datele importante… si am o copie si in PC…