Munca la distanta – un mod de a lucra eficient?
23 Pentru inceput propun sa facem un exercitiu de memorie si sa ne gandim la cum arata job-ul ideal pentru generatia parintilor nostri.Idealul era sa lucrezi la o firma cat mai mare, sa mergi la serviciu in costum si cravata, sa stai inchis 8 ore intr-un birou extrem de inghesuit ,eventual sa ai o pauza de o ora.
Ei bine, timpurile se schimba, generatiile se schimba si idealurile de asemenea.Generatiile tinere cauta cat mai multa libertate si flexibilitate. Nimeni nu mai vrea sa stea drepti in fata sefului, nimeni nu mai vrea sa repete aceleasi activitati zilnic.
In consecinta companiile incearca sa se conformeze.In acest sens evolutia internetului si a tehnologiei are un rol hotarator.Cum vi se pare ideea de a lucra la o companie din America, Australia sau de oriunde altundeva din propria casa? Imposibil ? Va inselati. Astazi,cand o conexiune la internet este absolut indispensabila si cand internetul mobil este accesibil oricui ,exista firme precum Envato, una dintre cele mai mari firme de web design si development din lume care are angajati din toate colturile lumii desi sediul este in Australia.
Cum este posibil ?
Simplu: interactiunea intre angajati se realizeaza online,iar sedintele au loc pe skype.Angajatii nu sunt platiti pe ore de lucru , ci pe proiecte terminate,asta oferind o inimaginabila flexibilitate: tu iti faci programul si nu trebuie sa dai nimanui socoteala daca pur si simplu nu te simti in stare sa muncesti intr-o zi.
Alternative
Daca nici asta nu vi se pare o optiune buna ,exista varianta freelancing-ului.Exista siteuri specializate in acest sens (www.getafreelancer.com / www.rentacoder.com / www.elance.com) unde sunt postate proiecte din foarte multe domenii de activitate : web design, web development, software , scriere de articole, grafica etc. Tot ce trebuie sa faci este sa dai dovada ca esti priceput in domeniul tau si vei castiga proiecte.
TU decizi cat lucrezi ,ce lucrezi, cand lucrezi , unde lucrezi,cum lucrezi!
De asemenea exista posibilitatea de a lucra la proiecte precum cele de pe www.99designs.com .Aici fiecare posteaza ce a lucrat, iar cel care a creat oferta alege ce ii place.Partea negativa este ca desi muncesc toti doar unul castiga.
Totusi daca alegeti una dintre ultimele 2 variante trebuie sa va ganditi bine la riscuri: exista posibilitatea ca in unele perioade sa resimtiti o scadere a incasarilor, iar daca aveti de intretinut o familie sau de platit rate la banci este o mare problema.Desigur, iesirea din astfel de situatii sau prevenirea acestora tine doar de capacitatea voastra de a fi un bun manager.
In plus ,acest nou stil de a lucra poate reprezenta o alternativa foarte buna pentru studenti.Cel mai bun loc de munca pentru ei nu mai este la McDonalds, au alternativa de a lucra in limita timpului liber in domeniul care ii intereseaza.
Concluzie
Din exemplele prezentate se intrevede un nou mod de a munci mult mai eficient. Nu vor mai exista angajatii care sa fie platiti pentru conversatul pe messenger sau jocurile de solitaire terminate,ci pentru munca efectiva.
De asemenea acest nou trend exclude riscul plafonarii extrem de mare pentru cei ce au un job monoton, trebuind sa faca aceleasi lucruri zilnic.Tinand cont ca drumul dus-intors la serviciu poate dura si pana la 3 ore ,acest timp poate fi folosit pentru a studia, pentru a evolua. Aceasta „revolutie†este sansa de a acorda mai mult timp familiei decat profesiei pentru ca astazi multi oameni acorda cel putin o treime din zi job-ului si la urma urmei nu asta conteaza cel mai mult in viata.
Concluzia pe care o tragem nu trebuie sa fie in niciun caz ca a munci intr-un birou este rau sau ca acest tip de job va disparea, sunt profesii in care este indispensabil sa lucrezi alaturi de parteneri,insa trebuie sa stim ca exista alternativa, ca exista posibilitatea schimbarii.
[…] This post was mentioned on Twitter by Avadanei Andrei, Andrei Avadanei. Andrei Avadanei said: Munca la distanta – un mod de a lucra eficient? http://bit.ly/5Fi9s0 #WorldIT […]
Desigur, condiÈ›ia necesara este sa stii despre domeniul respectiv un pic mai mult decat ceilalÈ›i din jurul tau. Dar daca citesti articolul asta si te hotaresti si zici: „wow, gata, fac bani pe netâ€, iar intrebarea imediat urmatoare este „ok, dar cum?â€, deja ai inceput prost si cu sanse minime de a reusi 🙂
Ionut am primit comentariul tau (in special ultima parte) cu un zambet destul de larg. Cred ca singurele lucruri ce au fost omise in articolul lui Bogdan sunt conditiile pentru a avea sanse sa te descurci cu aceasta metoda.
Problema cunostintelor ar trebui sa fie subinteleasa, pe site-urile de freelancing e destul de greu la inceput daca nu ai un CV destul de impresionant(incluzand antecedente pe site-urile respective) insa prin munca sustinuta poti sa devii 100% ales in toate cererile. Totul depinde de rabdare si putin noroc. 🙂
Munca la distanta e buna, dar nu e pentru oricine si in niciun caz nu e o solutie pe termen lung. Spuna asta avand in vedere doua aspecte de care m-am lovit eu, socializarea si comoditatea.
1. Proiectele care scot bani multi sunt proiecte care se desfasoara in echipa. Pentru a forma o echipa e nevoie de socializare reala, nu virtuala. Asta e motivul pentru care firmele de IT platesc sume respectabile pentru exercitii de team building. Trebuie sa formezi o relatie personala reala cu toti membri din echipa pentru ca rezultatul sa fie unul benefic. Exista si pe internet socializare, dar statul la cafea in fiecare dimineata impreuna cu colegii leaga echipa mult mai bine decat o discutie pe diverse teme tinuta pe internet sau decat un joc in retea.
2. Confortul de acasa e bun si orice om il pune pe primul loc. Totusi, confortul si mediul de acasa tind sa scada in timp randamentul care il poate da omul pentru ca odata ce esti acasa nu mai e asa usor sa te rupi de situatiile personale pentru a te concentra doar pe munca depusa.
Stilul meu de lucru imi permite sa stau acasa 24 de ore din 24 daca asta vreau. Prefer totusi sa merg la birou in fiecare zi pentru ca acolo mi-am creat mediul in care lucrez cel mai bine. Nu am nimic care sa ma distraga si cand vreau sa fac o pauza discut cu colegii – ceea ce ma face sa imi mentin atentia asupra muncii depuse, nu asupra problemelor personale.
Eu lucrez momentan pentru trei firme. In fiecare zi ma duc la firma la care lucrez full time. Pentru celelalte firme toata treaba o fac pe internet sau la telefon, dar imi permit sa o fac doar pentru ca am mediul potrivit in care sa lucrez. Randamentul care il pot oferi scade simtitor in fiecare concediu daca raman acasa, in mediul in care m-am obisnuit sa ma relaxez si sa pierd vremea.
Salut Agkelos,
1. Am simtit pe propria piele efectul socializarii online in comparatie cu cel offline, asa cum spui tu la o cafea.
2. Eu sunt intr-o situatie speciala, in unele weekenduri nu stau in acelasi oras cu unde invat. Cand revin acasa intampin un oarecare sentiment de relaxare si eficienta lucrului scade exponential. De asemenea la sediu am cea mai mare eficienta.
Un comentariu foarte surprinzator si care priveste problema din perspectiva cealalta.
@ Ionut Staicu
Desigur, daca cineva pleaca de la premiza ca „face bani pe net” greseste. Nu este cu nimic mai usor sa castigi online (probabil ar fi trebuit sa pun mai mult accent pe asta),decat daca te-ai angaja. Acest lucru iti poate oferi anumite avantaje, pe care le-am prezentat, nu te ajuta sa castigi fara a munci.
@Agkelos
As vrea sa te contrazic putin, eu cred ca munca la distanta poate fi o solutie si pe termen lung.
Din punctul de vedere al socializari ai partial dreptate,insa nimeni nu ne impiedica sa ne cream o echipa cu care sa lucram apoi la proiecte online, daca vrem sa tintim proiectele mari.De asemenea este si posibilitatea de a se crea echipe „ad-hoc” care lucreaza la un proiect apoi dispar,dar bineinteles o echipa ce lucreaza zilnic impreuna va fi mai bine legata .De aceea nu va disparea definitiv munca la birou,cum a precizat si in articol ,iar firmele mari vor continua sa investeasca in team building.
Cat despre comoditate cred ca depinde de obisnuinta.Cum ai spus si tu ,preferi sa mergi la birou pentru ca acolo ti-ai creat mediul in care lucrezi. Cred ca la fel de bine acel mediu poate fi si un coltisor din propria casa.
Bogdan ai dreptate in privinta faptului ca lucrezi eficient acolo unde esti obisnuit. Dar mediul familial te va relaxa (doar daca nu ai un mediu familial si nu iti pasa) intotdeauna si va scadea eficienta.Cand ai copii,familie(sau vine iubita pe la tine, „hai mai lasa pc-ul putin„) si diverse situatii de acest gen vor ingreuna si vor scadea eficienta.
Cand esti intr-un loc care iti creaza impresia de „aici trebuie sa muncesc” iti vei induce in minte aceste sentiment si vei lucra mult mai bine.Chestia asta este relativa si tine de caracterul fiecaruia.
@Ciobanu Bogdan: Daca ai stii caÈ›i cred inversul a ceea ce spui tu…
Daca tot ți-ai modificat numele (pe care l-am scris gresit intenționat), nu mi-l modifici si pe al meu unde l-ai gresit mai sus?
Scuze Ionut, greseala a fost a mea. Eu am modificat numele in a doua situatie, iar in prima am sarit direct la subiect si din aceasta cauza nu am observat greseala.
Nimeni nu modifica vreun comentariu pe blog cu exceptia mea asa ca nu are cum sa lipseasca nimic fara sa stiu eu. 🙂
Scuzele mele inca o data. 🙂
Ionut imi cer scuze pentru greseala facuta.O sa fiu mai atent pe viitor.
Sunt freelancer „full time†(daca as putea spune asa) de mai bine de doi ani. Cred ca primul an l-am petrecut convingandu-mi familia ca ce fac e pe bune si e ca un job clasic. Dar odata ce s-a lamurit treaba, totul a inceput sa mearga ca pe roate 🙂
Cat despre greselile de nume, scuzele sunt acceptate 🙂
Ce bine ca am gasit si pe cineva care se ocupa full-time cu freelancing-ul.
Pe ce sectiune activezi mai exact? Cam cat lucrezi pe luna si in jurul caror sume ajungi sa invarti in fiecare luna?
Sa inteleg ca se merita freelancing-ul ca „full job” in opinia ta nu? 🙂
Andrei, credeam ca stii ca sunt freelancer full-time 🙂
Front end (html, css, javascript/jquery) si integrari/customizari de wordpress.
Lucrez mai mult decat daca as fi angajat (deci mai mult de 8h/zi). Iar ca sume… confidenÈ›ial. Sunt constient ca nu o sa ma imbogaÈ›esc din asta, dar sa zicem ca imi permit sa duc un trai decent 🙂
Stiam ca esti freelancer dar nu full-time , acest detaliu se pare ca mi-a sarit din memorie. 🙂
Oricum , mersi de raspunsuri ! 😀
imi place cum ganditi si ce vreti sa realizati prin cea ce scrie-ti aici, dar ideia e urmatoarea:
– ce sanse are un om care nu a mai facut astfel de job-uri? Vrea sa le faca dar nu stie cum? Nu stie nimic dar e dornic sa invete? Ce domeniu de activitate ar putea alege din moment ce nu stie la ce e bun?
Salut Bogdan si bine ai venit pe la noi!
Pentru a raspunde la intrebarea ta care fara sa vrea incearca sa ne blocheze voi incerca sa o intorc putin. Tu cand ai ales ce liceu doresti sa faci, sau calea ce trebuie sa o urmezi cum ai facut alegerea? Ai stiut ca facultatea,liceul, job-ul e cel bun? Ma indoiesc. Ai riscat mai mult sau mai putin sau ai facut alegerea pe baza analizei.
Acest articol nu reprezinta o metoda de a stabili care e varianta cea mai buna pentru ca depinde de ce doresti tu ca om sa faci, de caracter, mentalitate si alte 1000 de lucruri.
Un om care e dornic sa invete are cel mai mare potential posibil, dar trebuie indrumat? Nu. Trebuie sa incerce singur de toate si sa vada ce ii place sa invete mai mult.
Ce sanse are un om sa aplice la un job de acest gen? Toate sansele.Toti ne nastem cu sanse egale, totul tine de alegerile noastre si de nivelul nostru de detalii ce le stim in privinta hotararii ce dorim sa o luam.
Nu stie cum? C`mon, daca nu esti in stare sa te descurci singur atunci nu ai ce cauta prin zona. E chiar atat de greu sa citesti acele fisiere/pagini/tutoriale care se intituleaza in general how to, readme, about us si alte dracovenii?
Ce domeniu? Hmm, sa vedem… Ce cunosinte ai? Cauti in acel domeniu ce oferte sunt.
Revin la ideea articolului.Aici s-a incercat sa se discute o conceptie, o idee care incepe sa-si miste tot mai bine rotitele si in Romania. 🙂
Nimeni nu poate sa te indrume mai bine ca tu singur, noi doar suntem niste pioni inofensivi in alegerile tale, pentru ca in urmatoarele 10 minute poate veni cineva cu un mesaj mai motivant.
Cateva solutii, cativa termeni, cateva idei au fost prezentate aici, restul ramane de tine sa aprofundezi termenii,ideile si sa gasesti si mai multe solutii similare. 🙂
Multumesc D-lui Andrei penrtru raspunsul evaziv si plin de noima ce ma face sa inteleg ca nu am ce cauta pe acest site pt ca sunt un novice, dar plecand de la un concept si de la o ideie trebuie, sau macar ar fi indicat sa oferi acestor novici, ce gasesc si cred ca ideia voastra este buna, ba chiar as putea spune ca ofera oamenilor cu job-uri fixe o sansa la un minigain inafara celui existent, mai multe detalii despre freelance-jobs si posibilitatea de a isi verifica cunostintele si de a afla daca noi novici avem vreo sansa sa facem asa ceva.
Ca sa pun problema mai pe intelesul celor ca mine. Ideaia este urmatoarea ,nu stiu inca si nu am aprofundat atat internetul incat sa stiu daca sunt site-uri de recrutari a novicilor pt aces gen de munci, asa ca vin si eu cu cateva idei care s-ar putea sa fie deja puse in practica si nu stiu eu despre ele:
1. Ar trebui sa existe o firma de recrutari in acest sens care sa aibe ca scop instruirea si punerea lor la dispozitie firmelor care le necesita competentele fiecare pe domeniul lui de cunoastere si dezvoltare profesionala.
2. Pentru ca ideia 1 sa poata fi pusa in aplicare trebuie conceput un test pe care noi dornici de un extra job sa il putem accesa pentru a vedea in domeniile de activitate cu care acea firma are contracte unde ne potrivim mai bine.
3. Ideaia voastra si conceptul acestor munci trebuie pusa intr-o lumina mai buna fiinca eu ,si sunt convins ca nu doar eu, cred ca este sansa noastra a romanilor de a iesi din starea de datornici in care se afla cea mai mare parte a oamenilor printre care cu rusine tin sa va anunt ca ma aflu si eu.
Daca deranjez cu aceasta postare rog administratorul sa o sterga si fac o promisiune sa nu mai scriu aici. Daca ideia este buna si se poate pune in practica ar trebui ca cineva care se simte suficient de competent si de relationat cu firmele care necesita acest tip de joburi s-o puna in practica pt ca sunt ferm convins ca va aduce castiguri celui ce o va folosi. Iar daca deja exista astfel de site-uri va rog daca se poate sa fiu indrumat in acest sens
Multumesc administratorului pt sansa de a-mi impartasi ideile si astept un raspuns ori de bine ori de rau
@Bogdan Petru: imi permit sa-ți raspund eu.
1) invața sa scrii;
2) daca nu ai link, de ce scrii „nu am†? crezi ca ii pasa cuiva?
3) daca esti dornic de un extra job (desi freelancing-ul numai extra job nu-l vad eu), iÈ›i cauÈ›i. Lucrul de acasa nu inseamna „hai sa mai fac o spaga micaâ€, cum observ ca banuiesti.
4) nu e nicio firma interesata in recrutarea novicilor. si mi se pare foarte normal…
apropo daca crezi ca tu scrii mai corect citeste-ti te rog paragraful 4
si da multumesc domnului Staicu Ionut-Bogdan ca imi confirma fapul ca imi pierd timpul si ca nu sunt pt asa ceva va doresc o viata minunata si multe reusite, inca o data rog administratorul sa imi stearga postarile la revedere