Sugestii şi sfaturi pentru angajare în domeniul IT
16Nota editorului : Articolul iniţial a fost publicat aici.
Câteva lucruri de luat în considerare de cei care vor să se angajeze în domeniul IT, în alte domenii nu ştiu cum stau lucrurile, dar în IT poate fi foarte uşor.
M-am angajat şi eu de curând şi am învăţat câteva lucruri importante, lucruri care pot fi foarte utile celor care vor să se angajeze în domeniul IT.
Care să fie cel mai bun moment în care să te angajezi? Asta depinde de fiecare în parte. Mă voi adresa în special celor ca şi mine, studenţi (la informatică) care vor să devină independenţi.
Înainte de a vă angaja trebuie să vă puneţi mai multe întrebări:
– îmi ajung banii pe care mi-i oferă parinţii?
– o să mă mai pot distra dacă voi lucra?
– voi putea să mă ţin de şcoală dacă mă angajez?
– cum se va schimba viaţa mea pe viitor?
Şi probabil multe altele. Nu luaţi asta în glumă. De aceste alegeri şi de cum răspundeţi la acele întrebări depinde viaţa voastră.
Ca să vă răspund eu la întrebări: da, vă ajung banii de la părinţi, dar vreţi mai mulţi şi nu mai vreţi să depindeţi de părinţi. Da, o să aveţi timp şi de distracţie, nu cred că vă distraţi la 13:00, la ora aceasta dormiţi, dacă e să faceţi ceva interesant faceţi seara/noaptea. Cu şcoala probabil vor apărea probleme, dar dacă nu vreţi să aveţi numai 10 pe linie şi nu vă pasionează mersul la facultate, nu veţi avea probleme. Examenele se pot lua învăţând o noapte (cazul meu, ce-i drept cu 5 şi nu toate). Viaţa se va schimba, dar nu foarte drastic. Vei avea mai puţin timp liber, dar o să îl poţi valorifica mai frumos.
Câteva idei de urmărit: nu e bine să vă angajaţi din primul an, mai ales dacă aţi venit din alt oraş, nu e recomandat să cereţi miliarde ca salariu, nu o să vă dea nimeni: nu aveţi experienţă şi alegeţi un loc de muncă unde chiar v-ar plăcea să lucraţi, pe cât posibil, nu doar să o faceţi pentru bani. Dacă vă descurcaţi cu banii şi dacă vreţi să mai aşteptaţi până să ‘prindeţi experienţă’, sincer, nu vă recomand să vă angajaţi. Veţi lucra toată viaţa, o să vă săturaţi, trăiţi-vă viaţa, staţi liniştiţi acasă, fără griji. Şi ascultaţi de părinţi şi de prieteni, luaţi în considerare ceea ce spun însă gândiţi, doar voi ştiţi ce e cel mai bine pentru voi (destul de des nu e aşa).
Lăsând noţiunile morale, să trecem la lucruri practice şi aici probabil cel mai important lucru e CV-ul.
În primul rând trebuie să fie ordonat, nu să împrăştiaţi date prin el şi să nu se înţeleagă nimic. Apoi, trebuie să specificaţi orice credeţi că ar putea fi util, ca un angajator ar vedea cu ochi buni. De asemenea, poza de pe CV ar fi de preferat să fie una decentă, eu am mers la un interviu cu un CV cu o poză mai nepotrivită şi persoana cu care discutam, având CV-ul meu în faţă, a tăiat poza cu pixul şi a specificat că aceea nu e poză de CV. Ulterior, am înlocuit-o cu una mai elegantă, în costum. De asemenea, contează şi adresa de mail, nu o să fie mulţumiţi daca vor vedea “vasile_bagabontu@yahoo.com”. Ar fi de preferat să faceţi un mail separat pentru CV, “nume_prenume_ceva@gmail.com” de exemplu, mie mi s-a atras atenţia şi asupra mail-ului.
Dar ce conţine CV-ul? Eh, aici e problema. Problema e că nu conţine mai nimic. De aceea sfatul meu pentru cei care sunt la liceu e să facă cât mai multe lucruri care ar putea fi trecute în CV, orice proiect, cât de mic, contează foarte mult. Acest lucru e valabil mai ales pentru persoanele care “ştiu” programare. Sunt foarte mulţi care sunt de această părere, dar angajatorii nu vor fi dacă nu vor vedea un proiect. Ai învăţat C/C++, PHP sau orice altceva în liceu? Pune în practică. La fel, dacă eşti la facultate, poţi găsi puţin timp să faci un proiect, nu pierde timpul degeaba.
Sunt mai multe lucruri care ar trebui trecute în CV-ul unui viitor IT-ist. puteţi trece postul urmărit (Full time, Part time, Project based, Internship) şi salariul dorit. Atenţie ce valoare îi atribuiţi aici variabilei, dacă vor vedea 2000€ nu vor citi mai departe. Treceţi apoi cunoştinţele voastre, ceea ce ştiţi, proiecte şi orice altceva tehnic ce ar putea fi util. De asemenea treceţi şi lucruri mai puţin tehnice ca “mă adaptez uşor”, “învăţ repede lucruri noi”… Şi aşteptaţi-vă şi la întrebări legate de aceste lucruri.
Bun, v-aţi făcut CV-ul şi vreţi să treceţi la treabă. Cel mai simplu şi mai practic, vă faceţi conturi pe bestjobs, ejobs. Dar degeaba vă faceţi cont acolo dacă nu aplicaţi la oferte. Se caută şi CV-uri, dar slabe şanse să fie găsite ale voastre. Selectaţi domeniile urmărite şi vedeţi la fiecare slujbă ce se cere. Dacă eşti sigur că te descurci poţi aplica, dacă nu, nu are rost. Şi aplică la cât mai multe. De multe ori nici nu se uită pe CV, văd că nu aveţi experienţă, că nu aţi mai lucrat şi trec mai departe. În plus, multe firme o să vadă CV-ul dar nu o să vă cheme la interviu deoarece aplică multe persoane şi probabil multe dintre ele sunt mai pregătite. Aplicaţi la cel puţin 20-30, aveţi de unde alege, sunt multe locuri în domeniu. Selectaţi în special posturile pentru “Junior”. Avem avantajul că în domeniul nostru (IT, Software, calculatoare) există astfel de posturi special adresate celor fără experienţă şi aici avem cele mai multe şanse. Desigur, salariile nu sunt exagerat de mari, e mai greu la început, dar trebuie să trecem şi prin asta. De asemenea mai există şi internship-uri care pot fi foarte utile şi se pot învăţa multe lucruri.
În fine, am făcut CV-ul, am aplicat la mai multe locuri şi ne cheamă la interviu. La primul interviu nu trebuie să fiţi speriaţi sau emoţionaţi. De cele mai multe ori veţi vorbi cu persoane tinere şi vesele. O să vă placă la interviuri, cel puţin la primele. Contează mult impresia pe care o faceţi, sugestia mea e să fiţi voi înşivă.
Pe lângă întrebările despre voi, de cele mai multe ori veţi da teste tehnice, care nu sunt simple. Şi acum se vede ceea ce ştiţi. Eu încă de la primul interviu mi-am dat seama că ştiu foarte puţine.
Dacă aplicaţi pentru un post de programator PHP aşteptaţi-vă la întrebări ca :
– care e diferenţa dintre < <<CEVA şi <<<’CEVA’ (heredoc şi newdoc)?
– ce e o clasă abstractă, ce e o interfaţă şi care sunt diferenţele dintre ele?
– cum se serializează un obiect?
– ce fac şi cum se folosesc __invoke, __string?
– ce face şi când se foloseşte cuvântul cheie ‘static’?
– care e durată de viaţă a unui cookie pentru care nu se specifică aceasta?
– scrie un query cu JOIN-uri care leagă 3 tabele (ca idee – MySQL)
– ce sunt şi cu ce ajută procedurile pregătite (prepared queries – MySQL)
– pe ce coloane ar trebui puşi indecşi în baza de date pentru căutări rapide (MySQL)?
Dacă nu ştii să răspunzi la aceste întrebări nu ştii PHP şi MySQL şi ar trebui să mai înveţi. Cam în această situaţie am fost şi eu. De asemenea, e posibil să nu lipsească intrebări despre mod_rewrite, jQuery/JavaScript, Linux, poate chiar şi extensii PHP ca sockets. De asemenea ar fi foarte util să cunoaşteţi cel puţin un Framework PHP ca Zend, CakePHP, CodeIgniter sau Symphony. Legat de MySQL aţi putea să învăţaţi şi partea de administrare şi câte ceva despre motoarele de stocare.
Dacă aplicaţi pentru un post de programator C/C++:
– cum se supraîncarcă un operator?
– acces la date moştenite ca private/public/protected…
– ce este o funcţie virtuală şi la ce foloseşte?
– care-i treaba cu un destructor virtual?
– ce este ‘placement new’? (informativ)
– cum apelezi o funcţie dintr-un vector de pointeri la funcţii?
– scrie un cod care să inverseze o listă simplu înlănţuită
– scrie cod care să genreze numere aleatoare, scriere în fişiere…
În fine, vor fi multe întrebări legate de limbaj în sine şi de algoritmică. Probabil nu ce am întrebat eu, dar lucruri asemănătoare. Dar aici stau altfel lucrurile, nu ca la PHP. Aici nu e de ajuns să cunoşti doar limbajul, însă alte lucruri cu care vei lucra la firmă le vei învăţa ulterior. Ai putea să înveţi cate ceva despre Windows API, multithreading sau ce ţi s-ar părea mai util. Aici totul depinde de firma la care mergi la interviu, cu ce se ocupă. Pot de exemplu scrie module de kernel şi în acest caz nu e de ajuns să ştii doar limbajul.
La firma la care lucrez eu au fost şi întrebări ca:
– modalităţi de comunicare inter-procese (IPC – Inter Process Communication)
– care sunt avantajele şi dezavantajele protocolului UDP faţă de TCP?
– enumeră nivelurile modelului OSI
– la ce se folosesc şi exemple pentru ‘sed’ şi ‘awk’
Nici pentru un post de ‘Administrator Linux’ nu e deloc uşor. Nu o să trebuiască să ştii ce face ‘ls’, va trebui să ştii multe, în principal shell scripting şi foarte multe despre Linux şi configurare, lucruri pe care nu le vei învăţa din GUI-urile de la Ubuntu. Poţi încerca de exemplu să compilezi un kernel sau să instalezi programe din sursa, să faci totul de la dezarhivare la instalare în linia de comandă.
De asemenea, Administrator Linux nu înseamnă să scrii două comenzi în terminal şi gata, de securitate, permisiuni fişiere şi toate cele nu se pune problema. Trebuie să stai bine şi la capitolul reţele. Să ştii cel puţin ce e TCP/IP/UDP şi ce structură au, câte ceva despre DNS şi protocoale de nivel aplicaţie: HTTP, FTP… De asemenea nu ar strica să cunoşti şi nişte protocoale de routare.
Cam la astfel de interviuri am fost şi cam astfel de date vă pot oferi. Ideea de bază e că nu e uşor deloc şi veţi descoperi repede că nu ştiţi foarte multe lucruri şi ca sunt multe lucruri pe care trebuie să le învăţaţi.
Pe lângă partea tehnică, vă vor întreba şi de salariu. Nu vă aşteptaţi la miliarde, cine şi pentru ce v-ar da mai mult de 20 de milioane? Voi aţi da cuiva care nu are experienţă, care nu a mai lucrat şi care ştie doar limbajul cu care va lucra mai mult de 20 de milioane? Nu prea cred. Cereţi cam 300-400 maxim 500 de euro. Dacă veţi specifica în CV că vreţi 500 de euro sunt şanse foarte slabe să fiţi contactat, nu vor fi multe firme disponibile să vă ofere astfel de sume. Cereţi cam 400 de euro, eu cred că e bine pentru început.
Apoi, totul depinde de firmă: ce fel de contrat, cât de strict, ce ai voie şi ce nu ai voie să faci la muncă, cum merg lucrurile, ce face firma şi ce vei face tu la firmă…
Cam asta vă pot spune eu, sper să găsiţi informaţii utile care să vă ajute. Baftă!
Foarte bun articolul! Am sa-l dau si lu’ nepotu-miu care a intrat la liceu la mate-info la Laurian in Botosani. Sper sa invete ceva de aici si sa lase naibii Metin :))).
Foarte bine! 🙂
Un post foarte bun, l-am citit cu atentie , si in totalitate ai dreptate.
Sincer sa fiu nu vad de ce te-ai opri la 400euro… Banii astia ii poti face si singur, acasa, fara sa te oblige nimeni sa lucrezi 8 ore pe zi. Primul meu job full-time (nu chiar full – lucram decat 30 ore pe saptamana) a fost pe 800euro si a contat DECAT faptul ca eram olimpic la info. Nu intrebari, nu interviu incurcat, nu cerinte experienta. Mi se pare ca postul asta e facut sa sperie pe incepatori si pe lenesi :)). Eu nu pot sa programez mai mult de 3 ore fara pauza, asa ca mereu imi iau pauze cand citesc bloguri, forumuri, ma joc putin pe miniclip :). Nu zice nimeni nimic daca-ti faci treaba si respecti deadline-urile. De asemenea eu pun mereu facultatea pe primul plan si cred ca toata lumea ar trebui sa faca asta. Spre exemplu, Ubisoft imi dadeau un salariu extrem de bun si oportunitatea de a lucra la un proiect foarte interesant, insa imi cerea sa renunt la facultate (pentru ca eu sunt in UK si postul era in Romania) si evident am zis nu. Daca pentru tine informatica chiar este pasiune si nu doar „ceva care plateste bine” atunci este recomandat sa va indreptati catre research. Se plateste OK si chiar simti ca poti face ceva frumos cu ceea ce ai invatat.
buna ziua..mi se pare un articol foarte bun..sunt la automatica si calculatoare (anul 2) si as vrea sa ma angajez anul acesta,dar am impresia ca nu stiu indeajuns de multe si nici nu stiu daca o sa ma mai pot tine de facultate..
@Alexandra Cred ca cel mai bine vei afla incercand. Daca pleci cu o atitudine negativa rezultatele vor fi pe masura. Fara putin optimist si curaj nu vei reusi. Multa bafta! 🙂
bune ideiile trebuie de pus in practica,voi tine cont de fiecare caci pentru inceput vreau doar sa intru la informatica sper cu ajutorul vostru sa aflu mai multe…
Eu personal am terminat o facultate de Administratie publica, destul de interesanta dar am o pasiune pentru IT, si m-am apucat sa invat Html CSS JavaScript la inceput acum 2 ani, si acum am inceput cu C++, am luat o carte de 1300 pag XD . am facut eu coduri dar asa sa exersez comenzi si chestii, ca proiect am facut un calculator in C++, ar fi bun de trecut la CV ?
Si ce ziceti, daca nu ma las as putea sa intru in IT chiar daca nu am studii in domeniu ?
As putea raspunde la jumate din intrebarile puse chiar daca sunt incepator. Nu le pasa angajatorilor ce studii am nu ? Ar trebui sa le pese ce stiu, dar da, daca as avea si o diploma la mana nu ar strica 😛
Ca proiect am facut un calculator in C++, ar fi bun de trecut la CV ? -> Nu.
Si ce ziceti, daca nu ma las as putea sa intru in IT chiar daca nu am studii in domeniu ? -> Ai putea.
As putea raspunde la jumate din intrebarile puse chiar daca sunt incepator. -> La ce intrebari te referi ?
Nu le pasa angajatorilor ce studii am nu ? Unora le pasa. Depinde de angajator si de postul pe care aplici.
Ma gandeam eu ca nu, trebuie ceva mai complicat de atat, un calculator pare penibil XD
Am mai citit pe net si nu prea le pasa angajatorilor de diplome, in Programari C++ probabil ca le pasa mai mult, dar in domeniul web design nu cred ca le pasa fiindca e mai usor, si am auzit ca as putea lua si un curs de web desigenr, daca ar valora ceva, costa vreo 450 lei
Dacă aplicaţi pentru un post de programator C/C++:
– cum se supraîncarcă un operator?
– acces la date moştenite ca private/public/protected…
– ce este o funcţie virtuală şi la ce foloseşte?
– care-i treaba cu un destructor virtual?
– ce este ‘placement new’? (informativ)
– cum apelezi o funcţie dintr-un vector de pointeri la funcţii?
– scrie un cod care să inverseze o listă simplu înlănţuită
– scrie cod care să genreze numere aleatoare, scriere în fişiere…
La intrebarile astea ma refer.
Da ma gandes ca pe un post de programator C++ le cam pasa de diploma, cam jumate din joburi de programator C++ am vazut sa ceara diploma, deci tot am o sansa, iar pe un post de web designer mai putin cred ca le pasa de diploma si nici nu am vazut sa ceara parca.
Si la potrofoliu pot sa trec aplicatii facute de mine in timpul liber sau doar cele facute pentru firme cu dead line si altele ?
Apropo am fost la un interviu pt un job ca „operator PC” si mi sa zis ca nu e legal sa angajeze pe cineva fara atestat sau nu stiu ce in domeniu.
Chiar exista o lege asa tampita sau a fost vrajeala ?
Am cautat pe net si am gasit cursul de Operator PC o pierdere de timp si bani pt cei care au habar putin de un PC (te invata chestii pe care ne-au invatat in liceu si care chiar le stiam in majoritate de pe atunci). Nu are nimeni de pierdut decat firma, care e problema daca angajatorul crede ca sunt competent.
Am cautat pe net alte anunturi de operator PC si nimeni nu cerea nici un atestat, doar liceul si bacul. Si eu cu studii superioare nu ma pot angaja ca operator PC pt ca nu am nu stiu ce atestat.
E adevarat ?
Ma gandeam eu ca nu, trebuie ceva mai complicat de atat
Am mai citit pe net si nu prea le pasa angajatorilor de diplome, in Programari C++ probabil ca le pasa mai mult, dar in domeniul web design nu cred ca le pasa fiindca e mai usor, si am auzit ca as putea lua si un curs de web desigenr, daca ar valora ceva, costa vreo 450 lei
Dacă aplicaţi pentru un post de programator C/C++:
– cum se supraîncarcă un operator?
– acces la date moştenite ca private/public/protected…
– ce este o funcţie virtuală şi la ce foloseşte?
– care-i treaba cu un destructor virtual?
– ce este ‘placement new’? (informativ)
– cum apelezi o funcţie dintr-un vector de pointeri la funcţii?
– scrie un cod care să inverseze o listă simplu înlănţuită
– scrie cod care să genreze numere aleatoare, scriere în fişiere…
La intrebarile astea ma refer.
Da ma gandes ca pe un post de programator C++ le cam pasa de diploma, cam jumate din joburi de programator C++ am vazut sa ceara diploma, deci tot am o sansa, iar pe un post de web designer mai putin cred ca le pasa de diploma si nici nu am vazut sa ceara parca.
Si la potrofoliu pot sa trec aplicatii facute de mine in timpul liber sau doar cele facute pentru firme cu dead line si altele ?
Apropo am fost la un interviu pt un job ca „operator PC” si mi sa zis ca nu e legal sa angajeze pe cineva fara atestat sau nu stiu ce in domeniu, am cautat si este un curs de operator PC. Chiar exista o lege asa tampita sau a fost vrajeala ?
Am cautat pe net alte anunturi de operator PC si nimeni nu cerea nici un atestat, doar liceul si bacul. Si eu cu studii superioare nu ma pot angaja ca operator PC pt ca nu am nu stiu ce atestat.
E adevarat ?
Ma gandeam eu ca nu, trebuie ceva mai complicat de atat
Am mai citit pe net si nu prea le pasa angajatorilor de diplome, in Programari C++ probabil ca le pasa mai mult, dar in domeniul web design nu cred ca le pasa fiindca e mai usor, si am auzit ca as putea lua si un curs de web desigenr, daca ar valora ceva, costa vreo 450 lei
Dacă aplicaţi pentru un post de programator C/C++:
– cum se supraîncarcă un operator?
La intrebarile astea ma refer.
ma gandesc ca pe un post de programator C++ le cam pasa de diploma, cam jumate din joburi de programator C++ am vazut sa ceara diploma, deci tot am o sansa, iar pe un post de web designer mai putin cred ca le pasa de diploma si nici nu am vazut sa ceara parca.
mddaaa, scz de atatea mesaje, credeam ca are o limita de caractere si nu posta comentariul. Am dat eu refresh dar nu aparea, daca ar putea cineva sa le stearge pe ultimele 2
In web-design ai sanse mari sa nu-ti ceara diploma. De asemenea, in web-design poti urma un curs de pregatire cu durata scurta, iar diploma obtinuta sa valoreze ceva pentru angajator.
In cazul C++ – ului, lucrurile stau mai complicat. Nu prea reusesti sa te angajezi daca stii doar C++. Iti mai trebuie, de multe ori, si alte cunostine (de ex. Boost, MFC, ATL, Winapi, etc), care iau destul de mult timp sa le inveti. C++ insusi e compilcat si iti trebuie experienta sa il poti folosi eficient. Mai uita-te si peste .Net sau Java, poate te atrage vreunul … se gasesc destule job-uri.
Mersi de ajutor. Eu am cautat cursuri de web design dar nu gasesc in orasul meu, doar in Bucuresti, eu fiind in Bacau >_>
Prima oara am vrut sa invat Java ca sa ma invat cu ceva mai complicat, (eu fiind la stagiul HTML, CSS, JavaScript) si pentru ca am auzit ca se gasesc multe joburi, apoi m-am lasat si m-am apucat de C++ pt ca am auzit ca daca stii C++ Java iti va veni mai usor (asta si faptul ca nu gaseam o carte buna de Java XD) , plus ca imi place o provocare asa ca m-am apucat de C++ .
Asa ca poate nu oi ajunge programator in C++ , nici nu stiu daca chiar vreau , dar in Java sau un web designer va fi mai usor dupa ce stiu C++
Pe mine ma mai pasioneaza si designul, vreau sa-mi cumpar un graphic pad si sa exersez pe PC, nu pe hartie, asa poate ajung graphic designer.
Si deci din ce stii, nu este nevoie de nici o diploma ca sa ma angajez pe domeniu IT ? Asa din punct de vedere legal cum mi s-a spus la interviu.
Nu exista vreo cerinta legala ca sa ai diploma. Totusi, angajatori de genul Microsoft, IBM, Oracle sau Adobe pretind sa ai, de obicei. Mai depinde si de activitatea in sine: daca lucrezi la un site, probabil ca nu ai nevoie neaparat (desi ai un avantaj daca ai diploma); daca vrei sa scrii module de kernel, stive de comunicatii, drivere sau mai stiu eu ce, probabil ca iti vor pretinde diploma. Aspectul legal se refera la scutirea de impozit pentru programatori. Nu la faptul ca nu te poti angaja in domeniul IT fara diploma. Scutirea se aplica in anumite conditii (angajatul sa aiba diploma in anumite specializari specificate de lege, firma sa aiba un anumit profit, etc). Altfel, daca nu ai diploma, vei plati impozit.