uCoz – un inside pe partea tehnică a serviciului
17Am scris multe despre website builder-ul gratuit de la uCoz in cadrul acestei colaborări cu ei. Vă reamintesc, acesta este un CMS avansat cu hosting inclus, prin intermediul căruia poate fi creat un website in câteva minute și în mod gratuit, chiar de către un începător. În mâna unui webmaster profesionist, postura în care se găsesc mulți dintre noi, pot fi obținute rezultate interesante. Acest articol vine ca o completare la cele mai non-tehnice dar și ca raspuns celor care ne citesc și au cerut mai multe detalii pe latura asta. Așa cum sunt si eu, majoritatea dintre voi sunt interesați de aspectele tehnice din spatele unui astfel de produs realizat la scară largă. Astfel că am discutat cu cei de la uCoz România și au fost deacord să ne ofere ceva informații pe partea tehnică a produsului. Le voi lua pe rând:
Securitatea
Din ce am înțeles, s-a acordat ceva atenție cu privire la securitatea site-urilor de pe uCoz, protecția fiind una pe mai multe nivele. Astfel, ei susțin că au reușit să stopeze majoritatea atacurilor de tipul escaladarea privilegiilor. Controlul total asupra unui website nu poate fi obținut nici dacă parola este compromisă, existând întrebări de siguranță. Backup-urile sunt ținute atât pe serverele uCoz, dar pot fi descărcate și de administrator ceea ce e destul de ok. Un mic dezavantaj e că au avut de-a lungul timpului ceva probleme cu spamul dar sper că în ultima vreme au reușit să-și îmbunătățească serviciile pe partea asta si să reacționeze mai eficient atunci când e vorba de asta.
Funcționalitățile Șabloanelor (Template-urilor)
Una dintre facilitățile mai interesante, din perspectiva mea de developer, este sistemul de șabloane care oarecum se identifică și cu cel de la WordPress sau Blogger.com. De aici poți controla destul de eficient conținutul HTML și CSS al site-ului. Din ce am văzut și eu, există și operatori condiționali, spre exemplu poți să realizați un task doar dacă utilizatorul este logat. Se pot construi și șabloane de la zero în Template Builder. Acest tool are și module pre-scrise, ce pot fi adăugate în noul șablon pe principiul drag and drop. Pe scurt, Template Builder este un editor semi-WYSIWYG.
Limbaje de programare si posibilitățile de integrare
Din ce am aflat, uCoz este scris în Perl, asta vine ca un plus, cel puțin din perspectiva mea, asupra vitezei. Tot din aceeași sursă, printr-o taxă specială se poate folosi PHP, la nivel limitat. Nu pot să vă spun cu exactitate cat de limitat este limbajul dar văd că sunt disponibile o varietate de funcții. Ar fi interesant să vedem dacă sandbox-ul (dacă există unul) folosit reușește să rezolve vulnerabilitățile ce permit suprascrierea de memorie, atacurile DOS samd. Dacă are cineva chef să auditeze partea asta, dați-mi de știre și poate vă fac rost de un cont în teste.
E destul de ok că la capitolul Javascript nu există limitări, astfel că poți folosi orice bibliotecă scrisă în Javascript, spre exemplu jQuery, așa cum ne gândim cu toții.
Printre avantaje, nu s-au schimbat multe. Spațiul este, aparent, nelimitat. La început primiți 400 de MB iar cu cat site-ul devine mai vizitat și mai utilizat, spațiul crește. Există vreo 300 de template-uri din care puteți alege și le puteți personaliza (doar HTML/CSS în cazul acesta) dar și 21 de module ce pot fi integrate – pentru Analytics, Forum, Magazin Online, Rotator de bannere etc. Există și acces la FTP, se pot atașa gratuit domenii proprii (.com, .ro, .eu, etc) și creea până la 100 de subdomenii iar uptime-ul promis e undeva la 99.8%.
mi se pare ok ucoz dar in ziua de azi cine mai foloseste servicii gratuite ? mai nou dai 10€ ai domeniu si hosting 😛
Mda, partea buna cu uCoz e ca daca nu sti HTML+CSS acolo iti ofera ei totul automat si gratuit 😛
Cu o investitie minima iti poti face un super site pe platforma celor de la uCoz… in curand o sa devina numarul 1 incontestabil in domeniul asta. Sa speram ca si costurile vor ramane in continuare scazute.
Nu trebuie sa fi „meserias” sa-ti poti edita site-ul, este foarte simplu si usor.
Eu folosesc si o sa folosesc in continuare cu mare placere.
@Tyby Ma bucur sa aud ca folosesti serviciile.
@Skinnerul Da, in cazul in care esti comod si nu vrei sa ai batai de cap, automatizarea e o solutie buna si cu tot cu taxele pentru facilitati speciale mi se pare ca sunt foarte ok. De exemplu, la Blogger eu ma simt muuuult mai limitat.
Si cu toate astea, cand vine vorba de o comparare a cms-urilor, nici o data nu se ia in calcul uCoz. Cred ca ar trebui sa ne punem un semn de intrebare.
Eu personal nu agreez aceasta platforma.
Cand se face o analiza pe partea de streaming a serviciilor se ia in calcul trilulilu? 🙂
Nu sunt sigur ca am inteles mesajul tau, insa cred ca nu se ia in calcul trilulilu pentru ca e prea mic.
GarryOne ce anume nu iti place la platforma uCoz. Ar fi util de stiut in perspectiva unor imbuntatatiri care pot fi facute pe viitor de echipa, mai ales daca ai utilizat sistemul in trecut.
Sunt cam ciudate ideile mele dar le spun asa cum sunt.
Nu-mi place ca e prea simplu de folosit si isi face tot copilul site, si ma enervez cand vad astfel de site-uri. 80% din site-urile uCoz pe care le-am intalnit erau penibile ( si aici nu ma refer ca platforma ar fi una proasta, ci ma refer la faptul ca proprietarul site-ului este atat de „neindemanatic” incat nu-l ajunge capul sa modifice titlul site-ului, dar pentru el e important ca are site si se poate lauda la prietenii sai) si am iesit in clipa urmatoare de pe acele site-uri.
Macar de nu ar oferi gazduire free, ca sa-si bata capul ala macar sa gaseasca si sa integreze platforma pe un host free.
Si inca ceva care nu imi place este design-ul, care este atat de tipic, cu sidebar pe partea stanga si dreapta cu vizitatori online, horoscop, meteo, casutele de login si register stau acolo total intuile tinand cont de faptul ca in unele cazuri pot fi site-uri pur-informative.
Nu sunt un as in domeniu, m-am „jucat” foarte putin cu uCoz acum catva timp, la fel ca si cu wix.com. Sincer, mie-mi place sa folosesc un domeniu propriu (am vazut ca se poate la uCoz) si un e-mail de tipul contact@domeniu.ro (de exemplu).
Cu e-mailul cum se face?
Da, intr-adevar se poate atasa orice domeniu la un blog ori website creat in uCoz. Referitor la crearea unei casute de e-mail, de tipul contact@domeniu.ro, uCoz foloseste serverul de e-mail de la Google. Câteva detalii cu privire la utilizarea acestuia: http://forum.ucoz.ro/forum/5-821-1
Foarte interesant, poate o sa ma mai „joc” putin cu el.
Multumesc pentru informatii.
care sunt primele 10 lucruri pe care trebuie sa le stii/faci ? exista un prof cu care sa lucrezi pas cu pas ?
@ GarryOne – te contrazic la faza cu designu. daca ai putina imaginatie iti poti face un design chiar foarte placut fara acele casute de pe margine . Acum depinde si ce site ai vizitat tu. Uite aci un site lucrat de mine in ucoz:) http://radioflycrazy.ucoz.com/
Mi-ai mai dat inca o davada ca parerea mea e buna :))
SI cred ca 80 % din site-urile ucoz sunt cu radio
Sa sti ca este simplu si aud multa lume ca lucreaza cu uCoz. Merge instalat wordpressu pe el? PS: Scapa de problema lipsei de semnal cu un amplificator gsm .
Pfoaii ce faza tare, cica sa mearga instalat wordpress pe el…
@Garry
Stai calm, e scam 😀