• Acasă
  • Despre noi
  • Autori
  • Mărturii
  • Arhivă
  • Trimite Articol
  • Contact

WORLDIT

Lumea în 1 și 0.

  • Știri
    • Tehnologie
    • Tehnologie mobilă
    • Securitate
    • Developers
    • Știință
    • Benzi desenate
    • Jocuri
    • Intern
  • Tehnic
    • Browser
    • C#
    • C/C++
    • Challenge
    • HTML/CSS
    • Javascript, Ajax, jQuery
    • Open Source
    • PHP
    • Python
    • Securitate IT
    • Socializare
    • WordPress
    • Altele
  • Recenzii
  • Interviuri
  • Evenimente

Cum sa achizitionezi o licenta Microsoft in rate – interviu cu Ilie Ghiciuc

2
  • Publicat de Andrei Avădănei
  • în Interviuri
  • — 4 iun., 2010 at 10:00 am

Una din problemele grave cu care Romania se confrunta, este numarul urias de oameni care prefera achizitia unui produs piratat in locul unuia cu licente. Evident, pentru actionari si manageri acest lucru inseamna nelinistea si siguranta investitiei in companie. Evident ca o organizatie ce ofera angajatilor aplicatiile de lucru in format licentiat denota pentru acestea respect si incredere, iar pentru clienti inspira seriozitate. Pe de alta parte, pentru departamentul de suport tehnic si administrare IT, un program de licentiere inseamna de multe ori acces rapid la informatii si usurinta in administrarea infrastructurii IT a companiei, ceea ce se traduce prin cresterea eficientei departamentului.
Pentru a intelege mai usor cum putem achiziona o licenta Microsoft in rate sau Sistemul de licentiere Open Value Subscription, am luat un interviu domnului Ilie Ghiciuc, din partea www.windowsculicenta.ro.

Despre Ilie Ghiciuc


Ilie Ghiciuc este manager si partener in cadrul firmei Maxcode din Iasi, specializata in furnizarea de servicii si produse IT pentru sectorul financiar-bancar din Olanda, precum si pentru clienti din alte domenii de activitate. Are peste 6 ani experienta in IT si antreprenoriat si, pana in prezent, are peste 100 de proiecte finalizate in acest domeniu.

Este membru fondator al JCI Iasi, iar in acest an ocupa pozitia de vicepresedinte JCI Romania pentru IT&C, avand ca obiectiv principal introducerea de instrumente informatice ce vor facilita dezvoltarea JCI in urmatorii 5 ani. In anul 2010 cel mai important proiect consta in implementarea unui sistem informatic national de comunicare si colaborare intre toate organizatiile locale JCI din Romania.

Este partener in cadrul Windows cu Licenta din Iasi si absolvent al Facultatii de Informatica din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi.

Buna ziua, hai sa discutam mai intai despre licente in general. Ca tot ne aflam in perioada in care autoritatile se sesizeaza tot mai mult in privinta drepturilor de autor si, deci, a licentelor piratate. Pentru a scapa de amenintarea amenzilor sau a inchisorii (si nu glumesc cu asta !) e bine sa cumparam licente originale. Cate tipuri de licente comercializeaza Microsoft ?:

Ilie Ghiciuc : Da, e bine sa fii prevazator in privinta licentelor. Amenzile nu sunt sume chiar modice, fie ca esti persoana fizica sau juridica. Revin la tipurile de licente.

Pentru calculatorul tau de acasa ai 3 optiuni : poti lucra cu o licenta de tip OEM (acea licenta pe care o primesti, gata instalata, atunci cand achizitionezi un calculator nou), iti poti cumpara separat o licenta retail sau poti achizitiona un kit de legalizare tip Get Genuine Kit (GGK) daca ai un Windows piratat si te-ai hotarat ca vrei sa ai sistemul de operare licentiat legal.

Daca e vorba de firma atunci ai mai multe optiuni. Poti opta pentru varianta OEM (in aceleasi conditii), pentru varianta retail sau, de asemenea, pentru un kit de legalizare Get Genuine Agreement (GGWA). Pentru minimum 5 licente exista contracte de achizitie de volum, de tip Open License (OL) sau posibilitatea de inchiriere de software prin Open Value Subscription. Pentru universitati, scoli sunt recomandate licentele academice, care sunt mult mai ieftine decat versiunile comerciale.

Sistemul Open Value Subscription mi se pare o alternativa foarte accesibila la licenta Microsoft clasica si chiar reprezinta o noutate pentru multi. Practic, ai posibilitatea de a achizitiona licente pentru firma ta la pret mai mic si in rate, nu-i asa ?

IG : Aproape. Ca sa iti dau definitia « ad litteram », Open Value Subscription sau OVS este un tip de licentiere care permite companiilor sa inchirieze software cu ajutorul unui sistem de plati anuale. Deci este practic un sistem de leasing.

Hai sa vedem daca am inteles bine. Sa spunem ca as vrea, pentru firma mea, cateva licente de Windows si cateva de Office. Nu am bani ca sa le cumpar pe toate, nici in varianta GGWA, nici ca Open License. As putea deci sa le inchiriez ?

IG : Exact. Uite si un exemplu : o licenta Office (noua !) te-ar costa in jur de 600 de euro. Pentru 5 licente noi ai plati 3000 de euro, da ? Daca le iei insa in regim OVS, platesti doar 730 de euro pe an, timp de 3 ani (durata unui contract standard). La finalul contractului ai posibilitatea sa le achizitionezi. E drept, in final platesti ceva mai multi bani in felul asta, dar daca nu dispui o data de 3000 de euro, e ceva mai usor. Poti sa te gandesti ca OVS-ul functioneaza ca atunci cand achizitionezi o masina in sistem leasing.

In afara de facilitatea financiara, care ar fi avantajele ?

IG : Intr-adevar, un prim avantaj il constituie plata esalonata, care se face o singura data pe an, aspect care ofera o predictibilitate a tuturor cheltuielilor alocate pentru zona IT din firma ta. Daca luam in considerare situatia economica curenta, posibilitatea de a reduce presiunea unor achizitii mari asupra cashflow-ului este ceva de luat in considerare de catre orice manager.

Apoi, pe toata perioada contractului ai acces la cele mai noi tehnologii datorita upgrade-ului de tip Software Assurance inclus in acest tip de licentiere. Cu Software Assurance poti utiliza, fara a plati nimic in plus, ultimele versiuni ale produselor inchiriate. De asemenea, Open Value Subscription prezinta si drept de downgrade.

Contractul OVS trebuie aplicat asupra tuturor calculatoarelor din cadrul organizatiei. Adica, daca firma are 5 statii de lucru, atunci vor trebui achizitionate 5 licente Office. Deoarece nu se pot face achizitii partiale, ai posibilitatea sa standardizezi versiunile de sistem de operare sau aplicatii Office in retea, ceea ce te ajuta tocmai sa eviti problemele de incompatibilitate. In final, acest lucru va duce la o crestere a productivitatii, deoarece toata echipa foloseste aceleasi instrumente si poate colabora mai bine.

Un aspect foarte important si avantajos la OVS este ca preturile raman aceleasi pe intreaga perioada a contractului de leasing ; fireste, exceptand cazul in care introduci noi calculatoare eligibile, la urmatoarea rata de platit luandu-se in calcul si acestea.

Gestiunea utilizarii licentelor (in general este destul de laborios sa te asiguri periodic ca esti inca in legalitate) se poate face foarte simplu prin accesul oferit firmei la un portal denumit MVLS.

Mai precis, ce se intampla atunci cand vreau sa adaug calculatoare noi si sa fie incluse sub acest tip de licentiere ?

IG : Inainte de a efectua plata, clientul trebuie sa anunte modificarile care au aparut privind numarul de calculatoare printr-o declaratie numita True-Up sau True-Down. In functie de aceasta, va fi calculata rata de platit, luandu-se in considerare noile calculatoare eligibile adaugate sau scoase din retea din anul ce tocmai a trecut si eventualele produse aditionale software care au fost instalate.

Site-ul de care vorbeai, MVLS, e un fel de portal de gestiune ?

IG : Exact. O data incheiat contractul, Microsoft te ajuta cu administrarea licentelor. N-ai nevoie decat de un user, de o parola si de numarul de contract si iti poti gestiona licentele foarte usor.

Ce se intampla la finalul celor 3 ani, cand expira contractul ? Mai platesc ceva ?

IG : Ai 3 optiuni : fie prelungesti contractul, fie cumperi soft-ul (la 1.75 X rata ultimului an), fie renunti la contract si atunci iti sunt dezinstalate toate soft-urile prevazute in contract.

Ok, am inteles. Hai sa vorbim putin si despre tipurile de licente pe care le poti achizitiona prin OVS. Ai vorbit de Office…

IG : Da, am vorbit de Office si revin la asta imediat.

De fapt, ce poti tu sa achizitionezi in rate sunt fie sisteme de operare, cum ar fi: Windows Business, doua versiuni de Office: Office Professional Plus sau Office Small Business si licente de acces pentru servere: Core-CAL, SBS-CAL sau EBS-CAL.

Pot fi achizitionate separat si alte produse, cum ar fi licente de Office Project, Visual Studio etc. Ma vad nevoit sa explic exact la ce se refera aceste Core-CAL, SBS-CAL su EBS-CAL.

In primul rand, (CAL inseama Client Access License si este o licenta necesara atunci cand utilizatorii vor sa acceseze in orice forma servicii puse la dispozitie de un server).

Core-CAL ofera drept de acces la serviciile serverelor, precum Windows Server, Exchange Server, SharePoint Portal Server si System Management Server.

SBS-CAL ofera drept de acces la serviciile serverelor incluse in Small Business Server sau SBS : Windows Server, Exchange Server si SQL Server Workgroup Edition.

EBS CAL (Essential Business Client Access License) acopera dreptul de acces la serviciile serverelor incluse in EBS : Windows Server, Exchange Server, System Center Essentials si SQL Server.

Pretul cum se stabileste ?

IG : In primul rand, pentru produsele incluse in platforma OVS exista 2 niveluri de pret, niveluri care sunt date de numarul de calculatoare inscrise in contract : primul nivel, care include pana la 249 de PC-uri si al doilea nivel, cu peste 250 de calculatoare incluse. Tot la pret, exista si doua tipuri de discount, cel de platforma, care ofera 5% reducere fata de pretul componentelor luate separat si discountul Up To Date, aplicat numai la componentele de platforma OVS.

Discountul Up To Date ofera o reducere de 50% din rata primului an daca pentru software-ul achizitionat firma are deja o licenta valida pentru o versiune precedenta. Deci daca ai Office 2003 cu licenta si acum vrei Office 2010 vei plati in primul an o rata cu 50% mai mica deoarece beneficiezi de discountul Up To Date.

Intrebarea principala de la finalul interviului: cum dovedesc ca am un program cu licenta ?
IG : Dovedesti ca ai licente prezentand contractul Open Value Subscription electronic sau tiparit, facturile de achizitie de la reseller si dovezile platilor, acel Agreement Number pe care il primesti in momentul semnarii contractului si sub care poti plasa comenzi suplimentare.

Ce recomandare ai face firmelor, ca sa incheiem discutia ?

IG : Recomand firmelor sa ia in calcul si aceasta posibilitate de inchiriere de software, pentru ca este extrem de avantajoasa ; au software la zi, au posibilitatea de a optimiza mai bine cheltuirea banilor si, bineinteles, scapa de stress-ul pe care il presupune starea de ilegalitate.

Etichete: despre Open Value Subscriptiondespre sistemul de licentiereilie ghiciucinterviulicentaMicrosoft

— Andrei Avădănei a scris 1246 articole

Andrei scrie pe worldit.info din vara lui 2011. Este fondatorul Asociatiei Centrul de Cercetare in Securitate Informatica din Romania - CCSIR si coordoneaza DefCamp, cea mai importanta conferinta de securitate informatica & hacking din Europa Centrala si de Est. Andrei ofera in cadrul Bit Sentinel servicii de securitate informatica, penetration testing, security management, recuperarea de pe urma unui atac cibernetic, training-uri si workshop-uri.

  • Articolul anterior OExchange – protocolul ce incearca standardizarea sharingului
  • Articolul următor Scoala de vara Tim Teen IT

2 Comentarii

  1. George Jipa spune:
    iunie 4, 2010 la 10:26 am

    Daca pana acum, romanii, nu aveau 2 parale in buzunar, dar isi luau iPhone in rate, acum au ocazia sa-si ia „Windoase”. Uber cool!

  2. Mihaela Chelaru spune:
    iunie 22, 2010 la 10:49 am

    Intr-adevar e o solutie de licentiere foarte buna pentru cash-flow-ul unei firme mici care nu isi permite sa achizitioneze software, platind integral pentru acesta.


  • Facebook

    WorldIT.info
  • Ultimele Atacuri Cibernetice din Romania – RO Hacked

    [wp_rss_retriever url="https://rohacked.bit-sentinel.com/feed/" excerpt="none" items="5" read_more="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="0"] RO Hacked este registrul atacurilor cibernetice din România.
  • Caută

  • Articole Recomandate

    • Recent Posts
    • Tags
    • Număr record de participanți la DefCamp 2015, cel mai important eveniment dedicat securității cibernetice din Europe Centrala si de Estdecembrie 2, 2015
    • La DefCamp 2015 vei afla prin ce tehnici pot fi evitate măsurile de securitate ale sistemelor informatice criticeoctombrie 16, 2015
    • Ultima sansa sa rezervi bilete de tip Early Bird la DefCamp 2015septembrie 1, 2015
    • 15 sfaturi despre cum poti deveni un programator bun venite de la specialisti romaniaugust 4, 2015
    • algoritmica Android antivirus Apple Avadanei Andrei benzi desenate BitDefender blog browser C++ Chrome concurs eveniment Facebook Firefox Google google chrome hacking html5 infografic informatica internet Internet Explorer IT javascript linux Microsoft Mozilla Firefox online PHP programare retea sociala review Romania securitate Tehnologie Twitter web Windows Windows 7 Wordpress WorldIT worldit.info Yahoo! YouTube
  • martie 2023
    L Ma Mi J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « dec.    
  • Link-uri Sponsorizate

    • laptop second hand

    • Calculatoare Second Hand

    • cod voucher pc garage

  • Home
  • Interviuri
  • Cum sa achizitionezi o licenta Microsoft in rate – interviu cu Ilie Ghiciuc
  • Important

    • Bit Sentinel
    • Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România
    • DefCamp
  • Prieteni

    • BetiT.ro
    • bijuterii handmade
    • Computerica | Resurse gratuite PC
    • Descopera.org
    • Gadgeturi si IT – Giz.ro
  • Prieteni

    • PC – Config
    • RO Hacked
    • Stiri IT

Copyright © 2009-2014 WORLDIT. Toate drepturile Rezervate.
Termeni și condiții | Contact | Licența Creative Commons