Wolfram CDF – un nou standard al documentelor?
0Wolfram, compania care stă în spatele softului Mathematica şi motorul de căutare Wolfram Alpha „computational knowledge”, a lansat un nou format de document – Computable Document Format (CDF). După cum sugerează şi numele, CDF-ul ţinteşte să aducă interactivitatea în timp real şi puterea de a calcula în documente, prin care să permită includerea unei varietăţi mari de grafice şi formule.
Aceasta face dintr-un CDF ceva diferit de un document normal. Informaţia nu este fixată dar poate fi manipulată de cititor (reader).
Spre deosebire de fişierele statice, CDF-urile sunt:
„As interactive as apps, yet as everyday as documents” , afirmă Wolfram. „Central to the concept are knowledge apps, interactive diagrams, or info apps – the live successors of tradiţional diagrams and infographics.”
Aplicaţiile interactive „Knowledge Apps” versus Graficele Statice
Într-un post pe blog descriind noul format, Conrad Wolfram compară un grafic tradiţional explicând effectul Doppler cu ceea ce numeşte el, o „applicatie de cunoştinţe”, o demonstraţie grafica bazată pe CDF-uri demonstrând acelaşi lucru. Folosind aceasta, cititorii pot ajusta variabilele, locaţia observatorului, frecvenţa sursă, viteza iniţială şi timpul – în scopul de a obţine o mai bună înţelegere a modului cum funcţionează efectul Doppler.
Această idee, de a da cititorului unelte pentru o înţelegere mai bună se înscrie în misiunea companiei Wolfram de a aduce suport educaţiei şi eforturile ştiinţifice. Wolfram, vede CDF-urile ca fiind utile în publicaţiile educaţionale şi ştiinţifice.
Beneficiile acestui format nu sunt destinate în special cititorilor de rând prin interactivitatea publicaţiilor. Wolfram afirmă că CDF-urile sunt dezvoltate şi pentru a face viaţă mai uşoară autorilor şi editorilor pentru a creea şi a incorpora aceste „knowledge apps” în documente, argumentând ca până acum, aceste lucruri erau realizabile doar prin posesia de cunoştinţe în programare. CDF-urile pot fi creeate folosind software-ul Mathematica, şi Wolfram insistă că a construi un „knowledge app” este la fel de uşor ca scrisul unui macro în Excel.
Va fi formatul adoptat de un public larg?
În timp ce CDF-ul deschide multe posibilităţi, acest format se bazează pe tehnologii private. Nu este un standard deschis, şi după cum spune şi O’Reilly Radar’s Andy Oram:
„I assume Wolfram will keep strict control over the format, which draws a lot from the Mathematica language, and I doubt other companies will want to or be able to catch up to Wolfram in the sophistication of the tools they offer.”
Pentru a experimenta noul CDF, puteţi vizita site-ul Wolfram pentru câteva exemple folosite şi în alte cazuri. Toate acestea au nevoie de Playerul CDF de la Wolfram.