De ce e necesar ca un site să fie optimizat pentru mobil și tabletă?
4Tehnologia evolueaza exponenţial de la an la an, iar mobilitatea a devenit o caracteristică necesară pentru viaţa de zi cu zi, astfel s-a ajuns la crearea de site-uri optimizate special pentru tablete şi telefoane mobile pentru a uşura experienţa utilizatorului.
In 2013 cele mai folosite dispozitive pentru accesarea Internetului au fost telefonul mobil (61,8%), urmat la distanţă de computerele portabile (47,5%) conform Mediafax.
Tabletele au fost la mare căutare în 2013, susţin Alin Niscov de la Visual Fan / Allview și Alexandru Drăgoiu de la E-Boda (reprezentanţi ai firmei producătoare de tablete AllView şi E-Boda din România) care spun că piața s-ar ridica la 550.000 – 600.000 unități, din care 100 – 120.000 s-au comercializat în decembrie 2013.
Având în vedere că piaţa PC-urilor este în continuă scădere iar cea a tabletelor şi smartphone-urilor e în continuă creştere, este tot mai recomandat şi o versiune optimizată pentru smartphone şi tabletă.
În 2014 un site de prezentare trebuie să se încarce rapid, să fie user-friendly (ușor de utilizat de către orice vizitator) și trebuie să prezinte informația într-un format atractiv, indiferent de modul în care vizitatorul intră pe site.
Dacă până acum majoritatea firmelor mici şi mijocii au în prezent un site de prezentare, care le ajută să fie găsite de clienţi cât mai uşor, acesta a ajuns sa fie un chin pentru unii utilizatori care intră pe respectivele site-uri de pe un smartphone sau o tabletă, deoarece dacă aceste site-uri au fost făcute acum 2-3 ani sau chiar mai mult, nu au fost pregătite şi optimizate pentru evoluţia spectaculoasă a telefoanelor mobile şi a tabletelor, cel mai bun mod de a inţelege aceste schimbari e sa intrati pe site-ul dumneavostră de pe un telefon mobil sau tabletă. Nu numai veti remarca că se incarca foarte greu ci veţi remarca şi că gasiti greu informaţia dorită.
O altă exemplificare cât se poate de bună este să faceţi comparaţia cu un site de talie mondială care a îmbrăţişat deja aceste schimbări: www.nytimes.com
Pe PC-desktop vedeţi o interfaţă grafică iar pe mobil şi tablete vedeţi o altă interfaţă optimizată pentru acestea, oferind o navigare uşoara si atractivă, ceea ce face utilizatorul să revină.
Puncte forte
– incarcare mai rapidă.
– experienţă de navigare placută.
– furnizarea informaţiilor intr-o maniera uşor de găsit.
– majoritatea dispozitivelor mobile şi tabletelor nu mai furnizează suport pentru flash, astfel daca aveţi site-ul făcut în flash sau utilizează flash aceste site-uri nu pot fi vizualizate deloc pe aceste dispozitive decât dacă aveţi siteul optimizat pentru acestea.
– deoarece mobilitatea a devenit o necesitate, acum este mult mai simplu sa accesam de oriunde informaţia dorită.
In concluzie
Procentul vizitatorilor care accesează un site românesc de pe tabletă sau smartphone este în continuă creştere. Daca vă verificaţi datele de trafic pentru a vedea procentul vizitatorilor care intră pe site de pe dispozitive mobile vă veţi convinge singuri. Un site optimizat nu numai că aduce informaţia mai uşor la client ci îi şi asigură o experienţă mult mai placută, asta determinându-l să se reîntoarcă cu plăcere pe site-ul dumneavoastră.
Am vazut ca si multe dintre template-urile recente ale CMS-urilor cunoscute (WordPress, Joomla, etc.) sunt responsive (adaptate pentru vizionarea pe mobil), inclusiv cele gratuite.
Cat de bine au reusit sa faca acest lucru, asta este alta poveste. Nu sunt eu cel mai calificat sa spun asta, nu are rost sa-mi dau cu parerea unde nu ma pricep.
Si eu folosesc telefonul de multe ori sa intru pe internet si navigavigarea pe unele website-uri este destul de dificila.
Da, majoritatea CMS-urilor cunoscute implementeaza template-uri responsive. Adevarata provocare e cand vorbim de site-uri complexe cu un design complex nu de un simplu blog cu text, numai zic de optimizarea scripturilor si imaginilor. Multi din webdeveloperi nu prea tin cont de optimizarea incarcarii site-ului sau de optimizarea imaginilor din design si nu numai dar asta e deja o alta discutie care o voi prezenta intr-un alt articol.
Pentru mine optimizarea on-page, este foarte importanta. Foarte multe persoane nu pun accent pe viteza de incarcare in browser si optimizarea pentru dispozitivele mobile. Eu spun ca asta tine de profesionalism. Incerc sa respect Google PageSpeed Insights si sa ridic procentul in WooRank, numai ca la WooRank, sunt cateva detalii care nu tin de optimizarea SEO, on-page.
Revin dupa mai mult de un an aici. Deja Google a luat mult mai in serios optimizarea site-urilor pentru mobil (a lansat mult mediatizatul update de algoritm din aprilie 2015).