PoS – sistem de operare românesc în nori bazat pe EyeOS
12Primul meu articol de pe WorldIT este o introducere în lumea sistemelor de operare din nori. În acel articol am comparat cele mai renumite astfel de servicii de la acea vreme. Între timp a mai apărut pe piață un nou competitor. Acest serviciu este dezvoltat de o echipă românească și este bazat pe faimosul EyeOS. Echipa inițială este formată din ps-axl, DarkyAngel la care au mai aderat și Wubi, PingLord, shaggi și sql.breaker. Toți aceștia sunt membrii ai comunității RST.
PoS este o platforma web bazata pe sistemul de operare desktop creeat special pentru comunitatea RST (Romanian Security Team) inspirat dintr-un opensource. In multe feluri, este un sistem de operare desktop complet, cu management de fisiere si aplicatii, care functioneaza intr-un mediu draggable cu ferestre redimensionabile, a declarat fondatorul PoS
Cu ce diferă PoS de alte servicii?
PoS este proiectat special pentru anonimitate. Firefox este setat să se conecteze prin intermediul unui proxy de mare viteză, iar serverul nu reține niciun fel de loguri. Pe deasupra, parola este criptată de mai multe ori înainte de a fi reținută în baza de date. Altă facilitate unică PoS este criptarea fișierelor prin trei algoritmi, printre care și AES. Acest serviciu oferă și o mulțime de aplicații, printre care putem aminti: client FTP și SSH, music/video player, radio, calendar, cititor RSS, chat, client de IM și multe altele.
Mini-interviu cu S.C., fondatorul PoS
Bogdan Condurache: Cum ți-a venit ideea de a crea un astfel de serviciu alături de o echipă românească?
S.C: Aveam nevoie de un un mod prin care fișierele mele să fie mereu la îndemână și fără să port stick-ul mereu cu mine. Tema e inspirată de la cpanel-ul meu. Chiar îmi place cum arată și m-am gândit ce bine ar arăta ca tema pentru un sistem de operare.
B.C.: Ne poți prezenta pe scurt membrii echipei?
S.C: Su fost mai multe persoane care au contribuit în felul lor. Inițial am pornit eu și cu DarkyAngel să lucram, după care s-a alăturat și Wubi și sql.breaker. Cel din urmă s-a retras ulterior din lipsa timpului. Dar au contribuit mulți, precum PingLord, Shaggi si alții.
Mai multe detalii aici.
Interesant. Imi place iconita de Windows din coltul stanga jos :))) Din pacate numele nu a fost ales prea bine…. abrevierea este deobicei folosite pentru piece of s**t 😛
Poate ca asta au si vrut sa transmita ca e.
PoS (Personal Online System)
Point-of-Sale
🙂 acum depinde, PoS poate fi acronimul la multe cuvinte noi l-am denumit asa deoarece consideram ca este cel mai potrivit nume pentru ceea ce este, un sistem personal prin modul sau de a oferi anonimitate userilor si siguranta fisierelor intr-un mediu online, de aici Personal Online System sau PoS.
interesant articolul. as vrea sa il incerc in weekend. mi-a luat-o cineva inainte?
„The Anon OS is fake it is wrapped in trojans”
Asa sa fie si cu PoS ?
Absolut nu, platforma este foarte sigura si este scrisa in php si javascript nu este un OS care ruleaza pe calculatorul tau, ci este un os care ruleaza pe un server la fel ca un website.
Nu necesita instalare sau alte lucruri de genul acesta, decat accesezi site-ul, iti faci username si aia e.
si, cel mai important lucru …poti sa navighezi in voie pe unde vrei fara a risca sa-ti infectezi propriul pc 😀
interesant sistem
Aaaand it’s gone 🙂
Momentan avem probleme cu hostul si cu sponsorizarea… dar in curand o sa revina.. cand o sa ne intelegem cu sponsorii 🙂