Comisia Europeană doreşte să achiziţioneze 36.000 licenţe Windows 7
7Viitoarea achiziţie a stârnit comentarii virulente printre susţinătorii software-ului de tip “open source” care acuză Comisia Europeană de faptul nu promovează competiţia. Jan Wildeboer reprezentant al companiei Red Hat, spune că decizia este una foarte dezamăgitoare şi că această alegere ar fi trebuit să se facă în urma unei licitaţii publice.
Actualele licenţe Windows XP şi Windows 2000 expiră în luna Mai 2011, astfel încât, Comisia Europeană este obligată să ia rapid o decizie privind update-ul sistemelor de operare instalate pe computerele de tip desktop. Un update al sistemelor de operare folosite în prezent la Windows 7, ar scuti Comisia Europeană de probleme pentru următorii 5 ani. Acest contract ar fi o adevărată “lovitură”
pentru Microsoft datorită valorii sale de piaţă de zeci de milioane de euro. De asemenea sute de alte entităţi vor opta pentru trecerea la Windows 7 pentru a putea păstra compatibilitatea cu organismele Uniunii Europene.
În ciuda acestei decizii, Comisia Europeană a dezvoltat în trecut propria platformă de interoperabilitate prin intermediul căreia s-a dorit evitarea unor blocaje impuse de folosirea software-ului monopol.
Personal, cred că este foarte greu să începi să foloseşti un sistem de operare “open source” după ce ai utilizat ani întregi platforma Windows. Costurile pe care le presupun instruirea utilizatorilor şi personalului IT precum şi cele impuse de schimbările din infrastructura hardware, sunt mult mai mari decât cele rezultate dacă s-ar opta pentru utilizarea Windows 7. De asemenea, cred că, beneficiile obţinute prin folosirea unor platforme de tipul “open source” într-o organizaţie de mărimea Comisiei Europene ar fi nesemnificative.
bagi si o „comisie” in titlul ala? sau iti plac misterele ? 😛
Windows 7 cere asta, nu linux 😉
Intersant ar fi sa vedem cati dintre voi administreaza retele pe linux (partea de desktop) si care este media de statii de lucru intr-o retea.
De asemenea ar trebui sa vedem si cate solicitari pe zi pentru acordarea de ajutor aveti din partea utilizatorilor. 😥
De altfel software-urile cu sursă deschisă nu o să se compare niciodată cu cele patentate. Asta cu „punem mână de la mână” și facem ceva mie mi se pare cam porcărie. Așa cum Mozilla și-a arătat limitele, la fel se întâmplă cu Linux.
Plus că e deplasat să ajungem să nu mai plătim pentru nimic. E totuși vorba de munca unor oameni. Ce interes vor avea oamenii să inoveze dacă o să o facă doar ca un hobby.
Ce te face sa crezi ca in spatele proiectelor mari Open Source sta o armata de oameni care nu are nimic de castigat? Si acolo se invart bani, multi. 🙂
De bani aia invatau prostii sa lucreze pe Linux si isi creeau si softurile lor proprii pentru ce au ei nevoie si sunt sigur ca ar fi iesit mult mai ieftin.
„prostii” care lucreaza pe linux nu au nevoie de permisul european de conducere a calculatorului 😉