Marile distributii de linux colaboreaza pentru unificarea sistemului de instalare al aplicatiilor
3Zilele acestea a avut loc o conferinta de trei zile la care au participat specialisti reprezentanti ai principalelor distributii de linux – Fedora, Ubuntu, Debian, Suse si Mageia. Unul dintre subiectele de interes ale conferintei a fost descoperirea unei cai si dezvoltarea unui API pentru a simplifica procesul de instalare si stergere a aplicatiilor pe aceste distributii.
I’ve kept wondering why all distributions duplicate so much work. Sometimes, there is a good reason, like a radically different technical approach. But sometimes, it looks like we’re going different ways just for the sake of doing something ourselves. We should fix this. Cross-distro collaboration is not the way we usually do things, and I believe we’re wrong most of the time. Cross-distro collaboration is a cultural shift for us. But it’s very well needed., spune Vincent Untz, Team Leader GNOME.
Vincent are dreptate. Intr-o era in care tehnologia tinde spre globalizare, spre unificarea sistemelor si simplificarea proceselor de dezvoltare a aplicatiilor, distributiile o luasera pe o cale gresita, aceea de a lucra separat pentru acelasi scop comun – intretinerea unor sisteme de operare gratuite, promovand dezvoltarea aplicatiilor Open Source.
Una dintre ideile la care sa ajuns a fost ca Ubuntu Software Center ar putea fi folosit ca front end pentru procesele de instalare al aplicatiilor. Richard Huges scrie pe blogul sau cum va functiona Ubuntu Software Center pe PackageKit si cu ce va afecta schimbarea Fedora.
Intre timp puteti vedea un rezumat (dureaza ~50 minute) in format video al prezentarii ce a tratat acest subiect :
Chiar daca acest lucru nu se va intampla e destul de interesant ca cele mai importante distributii s-au reunit si inteleg ca e mai bine sa lucreze impreuna decat separate.
Eram sigur ca va aparea si un articol despre linux 😀
PS: Vezi ca e o problema cu fonturile la taguri
Vor aparea dar toate la timpul lor prietene, momentan sunt surprize pentru urmatoarea perioada.
Despre ce problema e vorba? Nu am sesizat. 🙂
Nu sunt un specialist, dar ce ma atrage la acest blog estefaptul ca articolele sunt scrise si pentru noi, nespecialistii.
Eu sunt un vechi utilizator de Windows (am inceput cu DOS, de fapt, acum multi ani), care de scurt timp foloseste Linux (Ubuntu).
Desi nu „ma misc” la fel de lejer ca la instalarea si dezinstalarea programelor Windows sau la lucrul cu ele, nici cu Ubuntu nu pot sa zic ca am probleme deosebite, toata activitatea legata de computer a firmei mele se bazeaza pe folosirea lui. 😉