Sistemul de encriptare al telefoanelor prin satelit a fost spart
4 Telefonia prin satelit a fost considerată sigură împotriva celor care încearcă să tragă cu urechea. Câțiva cercetători germani de la GAörtz Institute for IT-Security (HGI) din cadrul Ruhr University Bochum (RUB) au reușit să spargă algoritmul de encriptare creat de Institutul European de Standardizare al Telecomunicațiilor (ETSI), folosit la nivel global pentru telefoanele prin satelit.
În mai puțin de o oră, cu un echipament simplu, au reușit să afle cheia de encriptare ce este necesară pentru interceptarea conversațiilor. Folosind tehnologie open source și bazându-se pe cercetările făcute în trecut au reușit să exploateze vulnerabilitățile. Cam așa sună povestea cercetătorilor germani pe scurt.
În unele regiuni de pe planetă telefoanele mobile standard nu au reușit să fie implementate. De asemenea, în zonele de război, țările subdezvoltate și cele muntoase telefoanele prin satelite sunt utilizate. Telefonul este conectat direct la satelit. Acesta trimite apelul la o stație de pe Pământ iar apoi este introdus în rețeaua de telefonie publică. Până în acest moment algoritmul de encriptare de ETSI, bazat pe A5-GMR-1 și A5-GMR-2 a fost considerat sigur.
Cercetătorii germani au folosit echipament comercial, au ales două telefoane prin satelit aleatorii și au încărcat un update firmware de pe site-urile providerilor, încercând să reconstruiască mecanismul de encriptare. În urma analizelor, au ajuns la concluzia că algoritmul GMR-1 prezintă asemănări cu algoritmul din spatele comunicațiilor GSM, ce era deja spart.
Mai multe detalii aici.
Suna destul de interesant toata treaba asta.. ma intreb daca a mai facut-o cineva in mod ascuns.
@Bobel Iti dai seama ca asta nu vom putea afla niciodata. Daca a facut-o, a fost atent sa nu se dea de gol si sa-si vada de treaba.
Ce inseamna „encriptare”? Acelasi lucru ca si „criptare” (pentru ca seamana cumva) sau e altceva? In Dex Online nu am gasit cuvantul „encriptare” (ceea ce nu inseamna ca nu exista), dar am gasit „criptare”… si „decriptare” (operatiunea inversa). Sigur, stim toti ca in engleza exista „encryption” si „decryption”, dar articolul e in romana, nu?
@Costel Balaita Asta-i singura informatie cu care ai putut contribui? Mi s-a sesizat asta si intr-un mod mai elegant greseala facuta dar nu mi-am gasit timp sa o schimb. Mersi. 🙂