Sondaj – Cate cifre din PI cunosti?
19E momentul pentru un nou sondaj, de data aceasta unul mai putin tehnic si fara conotatii cu IT-ul prea mult. In lume exista numeroase persoane cu abilitati speciale, unele ce pot citi o pagina A4 intr-un timp foarte scurt, altele care pot face operatii matematice incredibile iar altii au abilitati speciale de memorare a numerelor. Din pacate (sau din fericire?) eu nu ma incadrez in nici una dintre aceste categorii. Dar voi?
Curiozitatea m-a facut sa creez acest sondaj in care va invit la o dezbatere pe tema cifrelor lui PI. Cate dintre cifrele acestuia stii? Una? Doua? Zece? O suta? Te invit sa raspunzi la sondaj si sa lasi si un comentariu daca vei considera ca ai descoperit niste sabloane de a le retine mai usor. Ca o lectie de istorie, Andriy Slyusarchuk este una din persoanele ce sustine ca a retinut primele 30 de milioane de cifre din PI, ca apoi in octombrie anul trecut sa ajunga la 200 de milioane. Desi acesta nu le-a redat pe toate a fost capabil sa spuna oricare secventa in aceste intervale in mod aleatoriu. Daniel Tammet este europeanul cu cele mai multe cifre retinute (undeva peste 20, 000).
[poll id=9]
pentru cine nu are ce face si vrea sa le invete, le puteti vedea aici: http://www.wolframalpha.com/input/?i=pi+to+10000+digits
Mă gândesc că este o „regulă” pentru cifrele de după virgulă de a reţinut atâtea milioane. Mi-e greu totuşi să cred că e adevărată informaţia. 🙂
Eu ştiu doar primele 3 zecimale, 3,141…
Stii cum se spune, pana la proba contrarie noi trebuie sa credem. :))
Sincer eu nu stiu prea multe, dar in schimb am un coleg si un bun prieten care iti spune vreo 24:))
presupun ca a 101592-a cifra de dupa virgula imi va fi de mare folos candva. astept momentul cu nerabdare. 😀
Te poti astepta sa le stie vreun pasionat de matematica dar si atunci mai rar.Desi Pi are multe implicatii in calcule, chiar si in calcule de zi cu zi, e greu totusi sa poti retine atatea cifre.Ma mandresc ca stiu primele 4 cifre de dupa virgula:)
3.1415926535
Zece zecimale
Acest sondaj l-am facut mai mult din dorinta de a vedea cat e de neobisnuit sa retii acest lucru.
@happyday Poate ai dreptate, dar poate fi la fel de simplu o provocare cum fac eu de exemplu programare (Cu ce iti va fi de folos vreodata un articol de programare?).
@Mihai Nu neaparat. Poate fi o persoana pur si simplu pasionata de cifre care sa le retina (cel putin cazul care il cunosc asa e).
@all Si eu ma mandresc ca stiu 3.14159. 😀
Mai mult de 3,14159 nu mă deranjez să ştiu 🙂
@Andrei
ouch. lovit. cam doare. da’ trece 🙂 .
@Andrei
Eu stiam 4 cifre, acum, datorita voua mai stiu una, deci in total 5 😀
Dar la sondaj pot vota <100 pentru ca 5 e mai mic ca 100 😛
PS: Cam ciudat ca 5 oameni stiu peste 100, in timp ce unul a votat ca stie sub 100, iar 4 nu stiu ce este pi.
@happyday Nu plange ca esti baiat mare. Eu doar am luat apararea persoanelor care pot face asta. 😀
@Bogdan Pana la urma ne rezumam la bunul simt al fiecaruia.
Hai ca sti ca glumeam 🙂
Si Ucraina e tot in Europa. 💡
Corect, doar ca el detine recordul mondial, in vreme ce al doilea pe cel european. 🙂
Pai daca un european detine recordul mondial, el nu detine automat si recordul european? ❓
Conform Wikipedia, nu sau poate am citit eu prost. 🙂
Se pare ca dupa ce o termina cu scoala oamenii uita de PI. Iar programatorii, putini care au nevoie de ceva mate in viata profesionala, folosesc PI-ul inclus in limbajul folosit, deci nu prea vad numarul in sine ci numele variabilei/constantei. Eu imi amintesc, la mai bine de 10 ani de la scoala, 3.141 si ma tem ca, in timp, o sa reduc numarul de zecimale memorate.
Cine stie cateva zecimale din numarul e? (baza logarinmului natural)?
Dar e bine a vedea lucrurile de foarte multe
3 1 4 1 5 9 2 6 5
ori
3
3,141592653