Ce servicii de email folosesc elevii români?
12 O întrebare destul de interesantă la care Doru Ştefănescu şi Lucian Apostol au oferit un răspuns pe măsură. Conform unui studiu realizat de aceştia în perioada 10-14 aprilie 2011 pe un eşantion de peste 12,500 de adrese de e-mail valide, majoritatea elevilor români (peste 94%) preferă adresele Yahoo! în defavoarea altor servicii de email. Gmail este folosit doar de 3.47% dintre participanţii la studiu, în vreme ce Microsoft nu reuşeşte să atingă nici 0.5% din numărul total de adrese de e-mail folosite.
Rezultatele sunt evidente, perioada în care trăim fiind marcată de unelte de comunicare instantă. În România cel mai bine a prins Yahoo! Messenger, iar acest lucru a forţat utilizatorii să folosească şi adresa de e-mail pusă la dispoziţie de aceştia. Totuşi, e o problemă destul de gravă fiindcă Yahoo! este un serviciu extrem de slab comparativ cu GMail, spre exemplu. Istoria recentă şi prezentă ne spune că problemele de securitate care ar putea duce la compromiterea conturilor Yahoo! într-un timp foarte scurt există în activitatea internautica de zi cu zi.
Sfat – Gândiţi-vă de două ori dacă veţi folosi în continuare ca serviciu de email default Yahoo! pentru că la un moment dat tot voi veţi avea de suferit pe principiul „mi-a fost spartă parola de Yahoo!” şi tot felul de afirmaţii similare.
Si eu folosesc to GMail, dar nu am decat cuvinte de lauda pentru noul Yahoo! Mail. Se misca extrem de rapid si are o interfata mult mai prietenoasa. In rest, nu am stat sa il explorez, tot la GMail am ramas.
Cred ca sunt printre putinii care n-au folosit mailul de la Yahoo!
Mi s-a parut o porcarie de la primul contact. Mailuri bune => spam. Spam => inbox.
Da, nu o duc chiar stralucit la capitolul spam. 🙂
Ce probleme de securitate are Yahoo? In afara de faza ca daca ti se dezactiveaza contul din cauza unei perioade lungi de inactivitate, oricine poate sa il reactiveze. Eu am de vreo 6-7 ani cont pe Yahoo, niciodata nu mi-a fost sparta parola.
Iar din punct de vedere al spamului, sunt multumit de Yahoo. Spamul intra in spam, doar de vreo 2 ori am patit sa primesc in inbox ceva spam. Si ce sa mai zic de faptul ca primesc 20 de emailuri de spam pe luna. Pe cand pe Gmail primesc 40 de spamuri pe zi.
Si interfata noua este destul de rapida si mai comod de utilizat decat cea veche.
De-a lungul timpului : posibilitatea de propagarea a unor viermi foarte usor (am avut cateva experimente care nu au fost puse in functiune decat la scara foarte mica), SQL Injection (anul trecut au fost cateva gasite chiar de romani) si atacuri prin cookie stealling ce sunt populare in ziua de astazi, mai greu accesibile ca in trecut, dar persista. 🙂
E foarte usor sa cazi in plasa unora dintre aceste vulnerabilitati, mai ales daca nu reusesti sa faci diferenta dintre un mesaj fake si unul adevarat sau, de ce nu, incredere prea mare in prietenii de pe Yahoo! Messenger.
Legat de spam. depinde si care adresa de e-mail este mai folosita (mai publica). Nu conteaza numarul mesajelor spam ce le primesti pe zi, ci conteaza unde ajung acestea. 🙂
Adresa mea publica si cea mai folosita, cu care m-am inregistrat pe tot felul de siteuri dubioase este cea de Yahoo. Si tot nu am probleme cu spamul.
Viermi aceia mai functioneaza si acum, de cand Yahoo ofera scanare automata cu Norton a atasamentelor?
Nici nu abuzau de partea de atasamente, era mult mai simplu si mai eficient. Teoretic da, nu am mai verificat de mult la sange serviciul. 🙂
@Andrei daca utilizatorul nu reuseste sa faca diferenta intre un scam si un mesaj oficial, atunci acel utilizator este expus furtului de date, indiferent de serviciul care il foloseste.
In fond si la urma urmei, daca ai parola unui cont, nici un serviciu web din lume nu o sa stie cum ai obtinut respectiva parola si te va lasa sa te autentifici. De acolo totul este cancan.
Cat despre gaurile de securitate, incearca sa realizezi ce presupune intretinerea unui portal cu sute de subdomenii, milioane de pagini si zeci de programatori. Dar incearca sa gandesti problema din punctul de vedere al unui programator. Este imposibil ca la un moment dat sa nu existe o scapare undeva.
Problema serviciului de la Yahoo! e ca scaparile nu sunt rare. O alta problema e ca ei castiga bani de pe urma serviciului asta si ar trebui sa le pese mai mult decat negru sub unghie de problemele de securitate.
Pe langa asta, numarul mare de subdomenii nu e o scuza, ei au avut un start prost – au angajat cel mai probabil mana de lucru ieftina si slab calitativa. Rezultatul? Il vedem cu totii.
Am atat yahoo mail cat si GMail, yahoo e pt… nimicuri as putea spune, si GMail e mai business… si o folosesc din mai multe metode, mai ales ca parola nu poate fi sparta sub nici o forma, bine de fapt nu parola ci accesul la cont, de cand yahoo a activat autentificarea in 2 etape (etapa 1: parola, etapa 2: codul primit via sms pe telefonul tau) (in caz ca pierzi telefonul, trebuie sa treci alt telefon, in caz ca ambele nu sunt bune trebuie sa folosesti o lista de coduri pe care ti le da cand setezi telefoanele). Optiunea este activa doar daca ai limba engleza setata, la limba romana inca nu exista, sau bine, nu exista cand am activat eu setarea… acum vad ca exista. Trebuie sa intrati aici: https://www.google.com/accounts/ManageAccount?hl=ro&service=mail si sa alegeti „autentificare in 2 pasi”.
ps GMail este mai flexibil, si are mult mai multe optiuni folositoare (labs)
off topic: cel mai bun antivirus al unui calculator e insusi utilizatorul.
on topic: azi mi-a dat vreo 2 palme yahoo sa ma trezeasca cu noul yahoo mail. dupa 15 minute de umblat prin el… e ok. departe de ce a fost pana acum. si aproape de gmail. la gmail poate fi si obisnuinta (il folosesc de vreo 8-9 ani, pe cand yahoo doar de vreo 7 si mai mult pentru messenger). la gmail am ajuns la 7,5 GB spatiu alocat. la yahoo cica e nelimitat… o sa intreb la ei la suport de unde au ei hdd-uri nelimitate pe serverele alea. sa iau si eu cateva…