Domeniul serialepenet.ro a fost sechestrat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
17In cursul zilei de ieri a aparut pe Facebook o fotografie in care site-ul serialepenet.ro avea pagina principala modificata si era un mesaj in care scria ca site-ul a fost sechestrat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Update2: Se pare ca adevaratul motiv ar fi spalarea de bani, mai precis jumatate de milion de lei. Via Hotnews/Mediafax.
Update: Mai multe site-uri sunt redirectionate catre acelasi server al Ministerului Justitiei printre care vandsteroizi.ro, top-teleshop.ro, crystalglamour.ro, steroizii.ro. Nu stim insa cate dintre acestea au fost blocate in acelasi caz. (via Liviu Flesar)
Serialepenet.ro este un site ce promoveaza filme si seriale fara a respecta legislatia audiovizualului si fara a avea drepturi de distribuire a continutului pe Internet. Acestia cereau o suma de bani din partea vizitatorilor pentru a le da acces la filmele disponibile si incarcate in mod ilegal.
Mesajul ce intampina utilizatorii arata astfel:
„Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispoziţiile art.249 din Codul de procedură penală.
Prezentul nume de domeniu face obiectul unei cauze penale. ”
Pana la aceasta ora nu am remarcat nici un comunicat de presa cu privire la acest sechestru adus de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Totusi, se poate confirma printr-un simplu Whois faptul ca Rotld, principalul serviciu care pune la dispozitie domenii cu extensia .ro, a blocat optiunile de transfer, modificare si stergere ale domeniului.
De asemenea, NS-urile nu mai pointeaza catre ns1.afraid.org, ns4.afraid.org (asa cum apareau pana pe data de 26 iunie 2015) ci catre ns1.mpublic.ro, domeniul ce apartine de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Acest sechestru vine dupa ce in Noiembrie 2012, ProTV SA impreuna cu CNA a reclamat 42 de site-uri la Politie ce difuzeazau filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis. In lista site-urilor raportate atunci se afla si serialepenet.ro. E interesant de remarcat faptul ca din acele site-uri, peste jumatate acum nu mai functioneaza.
Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Internet din Romania, Mihai Batrineanu, ataca dur initiativa CNA de la acea vreme de a inchide 42 de site-uri.
„Este incredibil ce se intampla astazi. Intr-o lume in care internetul a revolutionat modul in care interactionam, in care Google si Social Media redefinesc accesul la informatie, divertismentul si economia globala, apare in Romania o institutie depasita de vremuri si neavenita, care incearca sa inchida site-uri cu Politia.
Atentie! Nu vorbim de activitati ilegale, frauduloase, este vorba de tineri antreprenori romani, entuziasti care au dezvoltat site-uri si aplicatii prin intermediul carora ofera continut video, asemenea altor mii de site-uri similare din toata lumea.
CNA nu are nici o competenta sau responsabilitate institutionala legata de reglementarea internetului sau a serviciilor online. Aspectele semnalate sunt cele referitoare la drepturile de autor care au cu totul alte organisme si metodologii care sa le reglementeze.
Consideram actiunile CNA fara baza legala, iar in cazul putin probabil al interventiei Politiei vom semnala aceste practici iresponsabile si ilegale organismelor internationale”, a declarat presedintele ANISP.
Ce se intampla?
Personal, il vad ca pe un precedent periculos. Nu retin sa mai fi vazut pana acum site-uri sechestrate dupa modelul american in Romania Exista aproape 10 site-uri din Romania ce au primit sechestrarea domeniului in urma unui dosar – prin blocarea accesului vizitatorilor cu ajutorul modificarii NS-urilor. Au fost situatii cand s-au confiscat servere, cand s-au blocat site-uri insa de cele mai multe ori acestea erau scoase din priza la propriu. Ce urmeaza? Ei bine, inseamna ca exista riscul sa vedem tot mai multe acte de cenzura „oficiale” din partea Guvernului Romaniei.
Nu neg ilegalitatea acestei activitati insa raman in continuare de parere ca Internetul nu ar trebui cenzurat datorita faptului ca anumite industrii nu reusesc sa inteleaga ca modelul lor de a face business a expirat si ca trebuie sa se reorienteze spre metode moderne de a castiga bani.
[…] multe detalii despre cum sa ajuns aici găsiți pe Domeniul serialepenet.ro a fost sechestrat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justi… din care […]
[…] Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a închis site-ul serialepenet.ro, pentru că promoveaza filme si seriale fara a respecta legislatia audiovizualului si fara a avea drepturi de distribuire a continutului pe Internet. Acestia cereau o suma de bani din partea vizitatorilor pentru a le da acces la filmele disponibile si incarcate in mod ilegal, potrivitworlditinfo.info. […]
Cat timp un site este folosit pentru a distribui materiale ilegale (steroizi, seriale piratate, droguri, etc.) mi se pare absolut normal sa fie inchis/sechestrat de autoritati.
Exemple asemanatoare:
– Incerci sa treci droguri prin vama cu masina personala, vamesii iti gasesc drogurile si iti confisca masina pentru ca a fost utilizata la o activitate ilegala, nu conteaza ca dreptul la proprietate e garantat de constitutie.
– Esti dealer de droguri pe strada. Dar tu esti doar cel care vorbeste cu clientii banii ii ia altul iar drogurile le livreaza al treilea. Vei fi arestat, cand tu doar utilizai dreptul la libera exprimare?
– Faci evaziune fiscala la marele greu. Fiscul iti va inchide magazinul fizic.
Ce au toate aceste elemente in comun? Fiecare poate fi un site, care poate incalca legea si drepturile altora. Considerand ca au fost inchise si crystalglamour (vindeau fake-uri la drumul mare), vandsteroizi.ro (activitate ilegala din cate stiu), steroizi.ro (banuiesc ca era ca precedentul), serialepenet (distributie ilegala de continut cu drepturi de autor, pentru care cereau bani), etc. cred ca intra foarte bine la exemplele date de mine si nu la incalcarea dreptului la exprimare libera.
Problema fata de exemplele date de tine e ca Legea Audiovizualului nu acopera si partea online. Tu sub ce lege ai pune activitatile facute de serialepenet?
Sincer sa fiu, nu cunosc legile in domeniu. Cred ca ar merge incadrat la incalcarea drepturilor de autor si poate la infractiunea de concurenta neloiala. Nu cred ca e important mediul in care se desfasoara.
Ideea e ca ea poate fi incadrata in mai multe locuri, insa de exemplu, daca e incadrata la drepturi/concurenta neloiala, de ce nu au fost inchise celelalte 1000 de site-uri? Ce aveau mai special.
Pana la urma am inteles ca a fost vorba de spalare de bani. Cel mai probabil asta e motivul adevarat.
http://www.mediafax.ro/cultura-media/site-ul-serialepenet-ro-care-difuza-ilegal-seriale-a-fost-inchis-de-autoritati-14562399
[…] Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a închis site-ul serialepenet.ro, pentru că promoveaza filme si seriale fara a respecta legislatia audiovizualului si fara a avea drepturi de distribuire a continutului pe Internet. Acestia cereau o suma de bani din partea vizitatorilor pentru a le da acces la filmele disponibile si incarcate in mod ilegal, potrivit worlditinfo.info. […]
[…] Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a închis site-ul serialepenet.ro, pentru că promoveaza filme si seriale fara a respecta legislatia audiovizualului si fara a avea drepturi de distribuire a continutului pe Internet. Acestia cereau o suma de bani din partea vizitatorilor pentru a le da acces la filmele disponibile si incarcate in mod ilegal, potrivit worlditinfo.info. […]
[…] Sursa: Worldit.info […]
Imi poti da o referinta in acest sens?
Daca fisierele respective nu erau stocate pe server-ul cu pricina, nu vad unde este problema !
Pai erau sau nu erau stocate? Asta e destul de neclar. Oricum ar fi si distributia nu ar trebui sa fie legala.
Totusi, mie mi se pare ca adevaratul motiv e faptul ca au facut spalare de bani (mai precis jumatate de milion de lei). Vezi Update-ul 2 din articol. 🙂
[…] Unul dintre cele mai cunoscute site-uri de seriale piratate a fost închis, în urma deciziei Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Portalul serialepenet.ro a fost sechestrat alături de alte site-uri, potrivit worldit.info. […]
O prezentare interesanta pe TedX pe aceasta temahttps://m.youtube.com/watch?v=-Zrv7Z2dZFM
Xavier Buck e unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori europeni care discuta despre libertatea de acces la informatie si despre modelul de business depasit al caselor de productie si distributie
chiar exista oameni care au pus botul la gogomania ca au netflix si hulu ca licentiatori?
[…] sursa: worldit.info […]
Aiurea! Personal regret decizia luata! Chiar dacă plăteam un abonament, puteam viziona liniștit o groaza de seriale, la calitate acceptabila. Suntem în România si trebuie sa acceptam! Nu avem CW sau CTV sau care ar mai fi. Voyo, Antena Play sau Seenow sunt niște porcarii. Librăriile lor de filme sunt extrem de limitate. Sunt abonat la 2 dintre cele 3 servicii. Sper sa se poată deschide un site cu aceeași librărie ca a site-ului ” Serialepenet” care sa intre in legalitate.