Google Wave , o inovatie dar va fi folositor?
8Pentru cei ce nu cunosc acest proiect, Google wave se vrea a fi o aplicatie de colaborare in timp real, avand sansa de a fi metoda ideala pentru a lucra in grupuri organizate. Problema consta in faptul ca nu ne putem da seama cat de utila poate fi in „salbaticia WWW”. Este o aplicatie pe care ai dori sa o folosesti , dar care nu isi gasesti locul in munca ta.
Mai exact, aceasta aplicatie este una care este aproape imposibil de descris celor care nu au folosit-o. Am putea spune ca este o aplicatie ce inglobeaza un numar mare de mashup-uri, sau un sistem de conversatie pe baza de e-mailuri in timp real sau un sistem de mesagerie instanta, nu se poate stabili cu exactitate. Avantajul acestei aplicatii e ca poate lucra cu un continut divers, in timp real si in mod interactiv : Google Maps, Poll-uri interactive, videoclipuri etc. toate acestea putand fi incluse in conversatie(avand denumirea de waves(valuri)).Spre exemplu daca unul din participantii la conversatie include o harta Google, toti participanti vor avea acces la aceasta si vor putea discuta pe ea, vor putea folosi toate functiile de care dispune sistemul Google Maps. Aceste metode noi de colaborare nu pot fi facute de nici o aplicatie deja consacrata. Teoretic, Google Wave poate ajuta grupurile pentru a lucra cu informatii, a lua decizii si hotarari intr-un timp foarte scurt.
Defapt, asta e in teorie. In practica nu ne putem da seama ce se va intampla defapt, deoarece sistemele de e-mail traditionale inca sunt la putere. In acest moment, Google Wave este destul controlat , versiunea actuala permitand doar accesul pe baza de invitatie. Orice s-ar intampla, merita sa fie incercat.
Sa incercam sa trecem la o descriere a acestei aplicatii. Google Wave, in ansamblu, incearca sa pastreze interfata unui sistem de e-mail traditional, pentru a fi usor acomodarea cu noul sistem. Aplicatia este impartita in 3 panouri : contactele si navigarea in partea stanga, o lista de „valuri” in mijloc, si „valul” care este implicat in momentul respectiv.
Pentru a crea un „val”, trebuie sa apasati pe butonul „New Wave” in panoul de mijloc, in partea de sus. Aveti posibilitatea de a invita alte persoane sa participe la acest „val”, scriindu-le numele sau tragandu-le numele din lista de contacte. Dupa care totul devine obsinuit.
Cei care au fost invitati nu trebuie neaparat sa fie autentificati pe Google Wave, acestea vor fi anuntati cand vor reveni in aplicatie.Cei care sunt online, vor fi alertati de noul „val” creat si vor avea posibilitatea sa vada ce scrieti in acesta.Spre deosebire de sistemele de mesagerie instanta, ei vor vedea in timp real cum este creat mesajul , si nu dupa ce acesta a fost terminat si trimis, un lucru ce mi se pare destul de interesant, desi este un feature cu doua taisuri : in general cand scriu un mesaj , revin asupra lui , il citesc si il recitesc, sterg, editez, ma razgandes, renunt la idee etc. Toate aceste lucruri vor putea fi vazute de cei care vorbesc, ceea ce … nu stiu daca e ok tot timpul . Adica, problema e urmatoarea : unele persoane, in procesul de creare a unui mesaj revin intr-un mod mai rapid sau mai lent asupra mesajului , pentru diverse motive(frica de interpretare gresita etc) iar acest lucru nu cred ca i-ar place acestuia.
Restul persoanelor raspund catre un mesaj , printr-un e-mail , avand posibilitatea de a da reply catre intreg grupul sau doar catre o persoana individuala. Modul in care sunt primite mesajele de participantii la conversatie dau denumirea de „wave”.
Exista posibilitatea de formtare a textului, folosind diverse fonturi, culori , formatari , exista posibilitatea de a trimite atasamente sau linkuri si desigur, se pot folosi diverse alte lucruri folosind Google Wave Gadgets cum am spus mai devreme exemplul cu Google Maps.
Gadgeturile si robotii
Daca Google Wave se va face public, gadgeturile vor avea un succes foarte mare, datorita potentialului si simplitatii asupra integrarii lor in Google Wave, folosind alte servicii de pe Web. Spre exemplu, exista un gadget de votare cu trei variante de raspuns : Yes,No,Maybe.De asemenea exista gadgeturi pentru conferinta, discutii video, pentru jocuri , pentru a afla vremea si multe altele.
In acest moment, inca nu exista foarte multe gadgeturi disponibile, iar gasirea si instalarea lor ridica inca probleme.Spre exemplu, inca nu exista o lista cu gadgeturile disponibile, va trebui sa faci rost de ele singur, dupa care sa copii link-ul catre acesta si sa il pui intr-o casuta speciala. Intr-un preview Google Wave, exista o alta metoda de a adauga extensii, exista posiblitatea crearii extensiilor de „third-party developers” , dar din pacate nu exista o metoda de centralizare a acestora, cum exista la Firefox spre exemplu.
Ca supliment adus extensiilor, poti adauga si un „robot” care sa participe la „valurile” tale aproape in acelasi mod cum participa oamenii. Adaugi un robot in lista de contacte, dupa care il inviti in acelasi mod ca un participant uman.
Spre exemplu, exista un robot numit „Bloggy”, ce il poti folosi pentru a publica un val pe blogul de pe Blogger. Un alt robot exista cautari automate pe ziarul Guardian si afiseaza rezultatele, incluzand descrierea si linkurile catre articole.Pentru a-l folosi va trebui sa adaugi „grauniady@appspot.com” in lista de contacte, dupa care sa-l inviti la un val. Apoi va trebui sa scrii textul : „termeni de cautare ?guardian” intr-un mesaj in acel „val”(folosind termenii ce doresti sa ii cauti in loc de „termeni de cautare”) , iar acesta va executa o cautare si va returna rezultatele bazate pe acei termeni.
For example, there’s a robot called „Bloggy” that you can use to publish a wave to your Blogger blog. Another robot performs an automatic search of the Guardian newspaper and displays the results it finds, including headlines and links to the articles. To use it, you add grauniady@appspot.com to your contacts, invite it to a wave, and then add the text „Search term ?guardian” to a message in the wave (using the words you want to search for instead of search term), and it will perform the search and display the results.
Public sau privat?
Exista posibilitatea ca valurile sa fie publice sau private. Doar persoanele invitate la un „val privat” pot vedea tot ce are loc in cadrul conferintei respective, pe cand intr-un „val public” oricine poate participa.Din pacate, trebuie sa fiti foarte atenti in timpul versiunii beta, deoarce inca exista probleme de securitate destul de mari in privinta posibilitatii de a schimba starea valului.
De ce l-as folosi?
Cat de folositor poate fi Google Wave in timpul serviciului? Imaginati-va spre exemplu, un grup care este extins din punct de vedere geografic intr-o tara in diverse puncte.Acestea doresc sa stabileasca un punct comun si cat mai acceptabil catre majoritatea participantilor.
Grupul incepe prin a stabili data de intalnirii, locul si orarul intalnirii. O extensie a unui calendar , pentru a putea vedea fiecare dintre participanti planurile celorlati este extrem de utila, deoarece s-ar putea stabili intr-un timp foarte scurt o fereastra libera a tuturor.Persoanele din cadrul conferintei au posibilitatea de a face diferite sedinte de votari pentru a decide aspecte importante din viitoarea intalnire.
Urmeaza sa se faca sugestie asupra locului unde va avea loc intalnirea si se va include extensia pentru Google Maps, unde fiecare va avea posibilitatea de a sugera un loc. Persoanele observa sugestiile celorlalti, dupa care tot grupul este supus la vot asupra locatiei unde ar putea avea loc intalnirea. Aceasta conversatie ar putea fi de ordinul minutelor, pe cand intr-o discutie purtata pe e-mailurile si sistemele de mesagerie clasica ar dura cel putin cateva zile.
Ce lipseste?
Cele mai importante aspecte ce lipsesc in versiunea actuala Google Wave este faptul ca lipseste comunicarea cu exteriorul. Pentru un sistem creat pentru comunicatie, este surprinzator faptul ca lipsesc legaturile cu exteriorul , este mai mult ca o insula, neavand integrat nici macar GMail. Nu exista nici o legatura cu retelele sociale sau cu sistemele de mesagerie instanta, nici macar cu Google Talk.
Spre exemplu, lista de contacte Google Wave este separata complet de lista de contacte din GMail. Mai rau decat asta, cand doresti sa apesi pe Manage Contacts in Google wave, nu exista posibilitatea de a administra contactele.In loc de asta, sunteti trimis catre lista de contacte Google, lista de contacte GMail , ce nu include contactele Google Wave macar.Deoarece Google Contacts este in versiunea Beta iar Google Wave este un preview, nu este clar ce urmaresc cei de la Google sa faca cu acest proiect si tot ce trebuie sa facem este sa asteptam.
Cu alte cuvinte, pentru a fi cu adevarat util, Google Wave , necesita o integrare mult mai buna cu alte servicii. Spre exemplu, ar trebui sa exista posibilitatea pornirii unui val direct din GMail cu alti utilizatori GMail ce au Google Wave.Un alt aspect util ar fi posibilitatea de a porni valuri cu ajutorul utilizatorilor retelelor sociale.
Concluzii?
Nu este nici un dubiu ca Google Wave este o aplicatie inovativa pentru comunicarea in timp real. Petrecand putin timp cu aceasta,va veti obisnui cu aceasta si nu este nici un dubiu ca o veti dori din ce in ce mai mult. Dar asta nu va rezolva cea mai mare problema in comunicarea pe Internet – izolarea fata de restul sistemelor de comunicatie.
Oamenii folosesc o varietate de sistemele de e-mail, un numar extrem de mare de retele sociale, diverse sisteme de chat si lista continua. Exista prea multe modalitati de a comunica, si nici o modalitate de a le integra pe toate. Defapt, se poate spune ca Google Wave inrautateste aceasta problema adaugand un nou sistem de comunicare , fara a exista posibilitatea de a le integra pe restul.
Unele persoane cred ca tinta finala Google este de a inlocui cu Wave celelalte servicii. Dar, oricat de mare este Google si cat de ambitiosi sunt cei de acolo, milioane de oameni nu vor schimba modalitatile de comunicare ce le folosesc deja.Abandonarea e-mailurile ce le folosesc in aceste momente sau a retelor sociale ar insemna o revolutie pe internet, ceea ce ar fi cam nefiresc.Mai mult de atat, Google Wave nu are nici un feature ce il au retelele sociale cum ar fi Facebook, si nu este creat pentru a le inlocui. In acest moment, Google Wave este doar o aplicatie inovativa, ce are ca tinta proiecte specifice in care comunicarea in echipa in timp real este necesara.
Daca Google va descoperi o modalitate de a integra Google Wave cu sistemele de e-mail si retelele sociale, wave ar putea devine o aplicatie extrem de puternica pe Internet. Pentru moment aceste lucruri nu exista.Probabil daca ati accesat vreodata aplicatia, ati folosit-o doar pentru amuzament sau doar pentru a vedea noua generatie de sisteme de comunicare.Intr-o lume care este supra-incarcata de sisteme de comunicatie, nu este clar locul ce il va avea Google Wave in aceasta si nu este clar daca va fi un sistem de nisa in aceasta arie a sistemelor de comunicatie.
Va multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca tot articolul si astept si pareri sau completari din experienta sau orice alte lucruri despre acest subiect.
Cred ca noua aplicatie le va fi de folos mai mult oamenilor de afaceri, sau persoanelor mai importante. Acum cateva luni intr-o conferinta yahoo voiam sa fac niste lucruri pe care google wave nu numai ca le permite, ci le si „imbunatateste”.
Este doar sub forma „text” sau permite si convorbiri live?
Am precizat in articol de existenta extensiilor(gadgeturilor) pentru conferinte video, deci da, va avea si astfel de optiuni. 😀
absolut va fi folosiotoare.
Sincer cred este o aplicatie un cu un viitor garantat, cred ca ei sau inspirat un putin si de la serverele de SVN si au combinat cu ce mai aveau ei(email instant)+plus cateva futures si uite ca le-a iesit ceva.
Si eu sunt sunt de acord cu tine, adica o sa-l incerc, pentru a vedea de ce este in stare, dar nu cred ca am sa raman pe el, pentru ca in primul rand cu cine o sa vorbesti? Romani nu prea se schimba, adica folosim yahoo messenger, de cativa ani si o sa-l folosim in continuare, pana o sa dispara yahoo, parerea mea. Eu as vrea sa testez(sa-l folosesc cateva sapt.) Google Talk, MSN, dar cu cine ?
Un articol foarte bun, felicitari. Desi studiezi informatica scrii articole la fel de bune, sau mai bune decat unui jurnalisti.
p.s. mai mergea adaugat video-ul de 10 min in care este descris google wave, este un video creat de google
@Dage Multumesc pentru ideea cu acest clip, l-am introdus acum, nici nu imi vine sa cred cum l-am putut omite.Cat tine de articol, ma bucur ca ti-a placut, sper sa aduc articole de acest gen cat mai des, in limita timpului. 😀
Nu stiu ce sa spun , eu m-as schimba pe aplicatia aceasta , dar problema e aceeasi ca si la tine, nu voi avea cu cine sa o folosesc. Desi am fost un fan Yahoo, am renuntat la sistemul de e-mail creat de ei, orientandu-ma spre Google.Defapt foarte multe aplicatii necesare pentru mine au legatura cu aceasta companie.
Sper ca acest proiect sa aiba succesul care merita.
@dr.Parazitu Cei de la Google sunt oameni cu adevarat inventivi si stiu sa foloseasca ce au deja, de asta vor avea plusuri intotdeauna. Stiu sa preia idei si sa le duca la un alt nivel, de asta restul sunt atat de in urma fata de ei. Iar in ultimul timp, numarul aplicatiilor marca Google este din ce in ce mai mare, fiind si singura companie care a iesit cu plus categoric din criza, fiind si singura companie care baga atat de multi bani in proiecte noi aflate pe muchie de cutit(ori succes,ori esec)….
Stiu destul de bine politica celor de la google, odata am avut ocazia la un simpozion sa vorbesc cu un fost angajat de la google si imi spunea omul in ce conditii a lucrat la google, si sincer am intelesc ca muncesc acolo ca niste sclavi, dar surprinzator au rezultate remarcabile.
Wow, interesant, nu stiam de acest lucru, defapt auzisem lucruri cum ca ar avea un program destul de lejer. Pana nu vezi cu ochii tai nu ai de unde sa stii…