Hadrian – un robot ce va putea ridica o casa in doar doua zile
3O compania australiana a dezvoltat un robot ce poate aseza 1,000 de caramizi pe ora si construi structura unei case obisnuite in mai putin de doua zile.
Robotul se afla in stadiul de prototip, dar Fastbrick Robotics spera sa finalizeze o varianta comerciala a masinii in cativa ani.
Hadrian a fost numit dupa imparatul roman Hadrian ce a avut o atentie sporita domeniului constructiilor.
„A construit foarte multe ziduri romanilor. Si noi intentionam sa construim foarte multe ziduri.”, a declarat Mike Pivac, CEO Fastbrick Robotics.
Tehnologia a fost dezvoltata de Mark Pivac, un inginer mecanic si aeronautic. Cu mai mult de 7 milioane de dolari investiti in procesul de research si dezvoltare, Hadrian poate sa ridice mai multe caramizi odata, sa le proceseze si aranjeze fara interventia umana. Un computer 3D se ocupa de taieturile pe care le face robotul, iar locul si pozitia in care trebuie asezate caramizile sunt stabilite cu ajutorul unui telescop de „doar” 28 metri lungime.
Hadrian poate procesa aproape orice dimensiune ale caramizilor existente pe piata in acest moment. El poate lua in considerare si rutele pentru structurile electrice, dar si usi sau geamuri.
Robotul ar putea reduce dramatic durata construirii unei case obisnuite. O casa standard poate avea in jur de 15,000 de caramizi si e necesar un proces ce dureaza 5-6 saptamani, folosind tehnicile obisnuite. Costurile unei constructii ar putea fi reduse puternic.
Totusi, compania va avea in continuare nevoie de zidari, cel putin pentru moment. Pivac spune ca fiecare casa va avea nevoie de un operator robotizat si de un zidar uman la fata locului pentru a se asigura de calitatea constructiei. Totusi, acesta se asteapta ca tehnologia va deveni licentiata si pe alte continente.
Co-fondatorul Hadrian sustine ca nu crede ca va primi rezistenta din partea industriei constructiilor pentru ca procesul pe care il imbunatateste este unul lent si dificil, ce ar putea fi eficentizat.
„Ziditul si ridicarea unei case este un proces laborios si repetitiv, ce nu mai atrage tinerii. Este urmatorul pas in evolutia constructiilor.”, continua Pivac.
Si, spre deosebire de oameni, robotul nu are nevoie de mancare. 🙂
Este remarcabila capabilitatea acestui robot sa aseze atatea caramizi pe ora, ceea ce intr-adevar, face posibila construirea unei case in doua zile. Dar intre caramizi nu trebuie turnat un material adeziv? Sau pentru acest lucru este necesar un zidar uman? Ar face insa acesta fata vitezei robotului?
Vom afla. Nu e foarte clar aspectul asta, diverse surse se contrazic la punctul respectiv. 🙂
Probabil ca si-l va putea permite doar bogatanii 🙂 !