Mozilla Webian Shell – concept de browser Full Screen, posibil contracandidat Chrome OS
4 Avansul căpătat de tehnologiile web transformă browserele în unelte ce joacă un rol dominant în experienţa noastră online. În următoarele săptămâni, Google lansează aşteptatele Chromebooks – netbook-uri ce sunt bazate complet pe sisteme de operare în Cloud, în care tradiţionalele desktop-uri au fost înlocuite de web browser. Mozilla lansează un concept similar, denumit Webian Shell.
Webian Shell este un produs Mozilla Labs ce vine ca un înlocuitor al desktopului. Practic, Webian Shell este alcătuit dintr-un browser ce înlocuieşte tradiţionalele ecrane şi în care prioritare sunt aplicaţiile web, în defavoarea celor native. În acest moment Webian Shell nu este altceva decât un full screen cu ceas şi un număr redus de funcţionalităţi.
Webian Shell este un proiect ce are la bază Mozilla Chromeless, proiect care încearcă să înlocuiască tradiţionalele interfeţe ale browserelor cu o platformă flexibilă bazată pe HTML, CSS şi Javascript, şi nu face altceva decât să ruleze deasupra sistemelor de operare Windows, Linux sau MAC OS X.
Deşi există asemănări importante între Webian Shell şi Chrome OS, al doilea are un avantaj clar în faţa noului produs lansat de Mozilla. Cert este că se observă asemănări între cele două. În acest moment Webian Shell este un proiect abia născut, neavând nici măcar control hardware care să permită administrarea volumului, conexiunilor din reţea, indicatorului bateriei şamd.
Rămâne să vedem în ce direcţie vor îndrepta cei la Mozilla noul produs. Mai multe detalii despre acest subiect aici.
Personal, in legatura cu chestia cu cloud, doar partea cu cloud anti-virus mi se pare in regula. Sa iti tii fisierele online, sa ai propriul sistem de operare online etc. mi se pare o porcarie.
@SirGod: Nu e deloc o porcarie in opinia mea.
Mi se pare un mediu de lucru ideal. Ai la dispozitie toate aplicatiile, toate fisierele, oriunde te-ai afla, pe orice statie ai lucra.
Momentan folosesc stocare in cloud ca sa-mi pot accesa unele fisiere de oriunde.
Aplicatiile inca sunt destul de limitate, dar lucrurile evolueaza rapid.
@Alexandru Cucu Ce folosesti pentru sincronizare/criptare si unde iti tii fisierele? 🙂
@Andrei
Momentan folosesc Ubuntu One, Dropbox, Wuala si Google Docs.
Wuala e ok cand vine vorba de securitate, fisierele sunt criptate local, apoi transmise serverului. In plus, politica de confidentialitate Wuala e ok fata de cea de la Dropbox.
Daca e ceva suuuuper confidential folosesc metode suplimentare de criptare. De obicei cu GPG, dar mai merge si cate o arhiva ZIP cu criptare.