ReactOS – o alternativă identică cu Windows XP dar Open Source
12ReactOS este un sistem de operare gratuit, open source avansat, ce oferă o implementare de la zero a unui sistem compatibil cu Windows XP. ReactOS doreşte să aibă compatibilitate completă la nivel binar cu aplicaţiile şi driverele scrise pentru sistemele de operare NT şi XP, folosind o arhitectură similară şi oferind o interfaţă publică, echivalentă.
ReactOS este cel mai funcţional model disponibil al unui sistem de operare asemănător cu Windows. În consecinţă, dezvoltatorii au ocazia de a învăţa o mulţime de lucruri studiind codul sursă ReactOS şi chiar participând în dezvoltarea sa.
ReactOS încorporează şi continuă să încorporeze facilităţi din versiunile noi, uneori chiar definind cele mai noi tehnologii în domeniul sistemelor de operare.
Pe scurt, ReactOS doreşte să ruleze aplicaţiile existente pe hardware-ul existent. Un sistem de operare gratuit pentru toată lumea!
Vă rugăm să ţineţi minte că ReactOS 0.3.13 este încă în stadiu alpha, ceea ce înseamnă că nu este complet funcţional şi nu este recomandat pentru folosirea zilnică.
Sistemul de operare a fost acceptat în cadrul Google Summer of Code 2011, astfel că orice pasionat de îmbunătăţirea unui produs ce are scopuri declarate destul de interesante poate să urmărească şi să participe activ în această competiţie.
L-am instalat pe Virtual PC 2007. Se instaleaza intr-un minut. Dau restart. Imi arata logo. Frumos. Apoi.. dupa cateva secunde.. BSOD!
Am ramas placut impresionat de ReactOS 🙂
Chestie amuzanta, imita bine Windows-ul: http://img402.imageshack.us/img402/9645/reactosrunningvirtualbo.png
BSOD ca la mama lui 😀
@CJ, incearca o solutie de virtualizare serioasa precum VirtualBox sau VMWare Workstation.
Il tastasem acum ceva timp. Parea ok pentru stadiul in care era, insa sunt sceptic ca va iesi o varianta finala stabila prea curand sau vreodata
super bia astept sa fie final . sa anuti cand e final 🙂
La Google Summer of Code pot participa doar studenti. Dar oricine poate ajuta la dezvoltarea ReactOs in afara acelui concurs 😛
Aș cam fi sceptic la un nou sistem de operare, dar e un drum pe care nu îl pot nega. Lumea noastră e concepută în mare pe windows dar se poate schimba. Poate în scurt timp linux și react vor da un ghiont sistemelor de operare și acestea vor deveni mai bune și poate gratuite. Și uite așa vom ajunge să avem siteme de operare bazate pe un kernel solid și rapid.
Stiuam demult de React OS, am pus o postare pe blog-ul meu PC Craiova. Astept cu nerabdare versiunea finala
Pare o varianta buna, dar momentan e in stadiu alfa, deci nu poate fi folosit ptr uzul zilnic( inca), ma tem ca dezvoltarea lui o sa dureze ceva timp si sper sa nu apara probleme legate de sursa, din cate am inteles au fost unele probleme cu folosirea disassembler-ului. O alta alternativa la windows ptr desktop pe care eu o folosesc este PC-BSD, la fel de simplu de utilizat ca windows, foloseste programe cu extensia pbi(push button instaler), dar si porturile FreeBSD. Oricum pana apare varianta finala la ReactOS cred ca merita incercat, mai ales de useri fara xp in lumea unix-like, linux.
Succes React OS TEAM!
ReactOS asta e in stadiu alpha de 15 ani. Probabil va fi gata cand oamneii vor ajunge pe Alpha Centauri.
Nu pe Alpha Centauri, dar oricum nu o sa mai existe XP cand termina. Daca nu renunta intre timp Macar daca reincep acum cu Windows 8…
Proiectul WINE este mult mai capabil si mai stabil, ambele proiecte avand portiuni comune.
ReactOS si WINE sufera din cauza incertitudinilor legate de un posibil proces din partea Micro$oft. Aceste proiecte implementeaza tehnologii brevetate in SUA unde legislatia favorizeaza companiile mari si ideologia „primul venit, primul servit” si putem completa … „cel cu buzunarele mai mari”. Cred ca in final nici Mono nu va scapa de un proces pentru ca nu se mai afla sub umbrela Novell.
Speram ca tehnologiile actuale desktop sa devina irelevante (putin probabil chiar si cu HTML5/WebGL/NativeClient) sau sa apara o platforma care sa poata genera aplicatii pentru fiecare, cum ar fi dorit si Java sa fie dar nu a reusit incercand sa creeze un layer suplimentar si ineficient peste API-ul nativ cum ar fi „PlayN”.
Google a demonstrat ca are resursele necesare pentru a realiza o tehnologie eficienta si multi-platforma cu NativeClient si probabil vom vedea si aplicatii desktop care folosesc aceasta tehnologie pentru a trece de bariera portabilitatii care dezavantajeaza sistemele de operare Open.