Robotzi de la Creative Monkeyz protestează împotriva ACTA
8Realizatorii cunoscutului serial Robotzi de la Creative Monkeyz au publicat zilele acestea un videoclip special prin care încearcă să aducă în atentia publicului riscurile la care este supus în condițiile în care ACTA va trece aceasta vară. Videoclipul este foarte bine realizat și prezintă toate problemele ce ar putea apărea, impinse la extrem, evident. Dacă nu ați auzit până acum de ACTA, vă recomand să citiți rândurile de mai jos, în caz contrar puteți sari direct la videoclip.
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaționale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul a fost negociat la nivel global între mai multe țări europene, SUA, Australia, Coreea de Sud și Nouă Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se referă doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acoperă și comerțul cu produse contrafăcute. Conform unui document întocmit de accessnow.org, ACTA este o amenințare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru că:
• ACTA îi forțează pe furnizorii de Internet să desfășoare activități de supraveghere la nivelul rețelelor proprii si să pună la dispoziția deținătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupușilor făptuitori.
• Extinderea răspunderii intermediarilor îi va determina pe furnizorii de Internet să desfășoare activități de supraveghere la nivelul rețelelor proprii și să implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupușilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scară largă a comunicațiilor prin utilizarea procedurii de „deep packet inspection”, permițând astfel încălcarea gravă a vieții private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea să obțină informații private despre utilizatorii de internet, fără să aibă nevoie de mandate ale judecătorilor.
E interesant, totuși, protestul celor de la Robotzi care au sesizat această oportunitate pentru de a se promova, abuzand de scandul cu privire la libera exprimare pe Internet din ultima perioadă, în contextul în care ei au renunțat la Youtube tocmai datorită faptului că videoclipurile publicate de aceștia erau preluate de alte canale. Dacă trecem peste acest mic aspect, totul e ok. 🙂
Via creativemonkeyz.com.
Trebuie sa tinem cont si de drepturile de autor si drepturile de proprietate intelectuala, trebuie sa le protejam, dar nu prin legi absurde.
Nu vad nimic gresit in ce au facut cei de la Creative Monkeyz cand au cerut Youtube stergerea clipurilor ce nu aveau aprobare.
Pe langa roboti au mai vorbit despre acta si in emisiunea 3lar 🙂
@Alexandru Cucu Intr-un fel sau altul asta face si ACTA acum, incearca sa se asigure ca acestea sunt indeplinite, evident printr-un control ceva mai paranoic si care intra putin mai tare in viata privata a utilizatorilor.
Eu tot timpul am vazut pirateria ca ceva benefic si la care trebuie sa te astepti prin crearea unor modele de business capabile sa lucreze impreuna cu ea. Adica uneori ai nevoie de multi utilizatori pentru a incheia contracte ce toate aplicatiile piratate cumulat ca valoare nu fac 2 bani. Plus ca asa piata e nevoita sa nu stea intr-un loc.
Eu asa vad lucrurile. Normal, nici mie nu mi-ar conveni sa-mi vad produsele piratate, sunt developer si stiu ce inseamna, dar nici nu m-as bate cu capul de pereti pentru asta decat daca abuzul ar fi urias. As prefera in schimb sa-mi imbunatatesc serviciul si sa-l fac mai greu de piratat. Atat! 😀
@Ionut Nu urmaresc nimic de la Creative Monkeyz in mod special, nu sunt familiar cu temele ce le abordeaza in general. Nu-i deloc domeniul meu. :-))
@Andrei: Idea e nu sa iti faci produsul mai greu de piratat, ci sa il faci in asa fel incat sa nu fie nevoie sa fie piratat. Facand produsul mai greu de piratat faci un rau clientilor tai care il cumpara, si care trebuie sa suporte „inspee-mii” de DRM-uri, seriale si protectii.
Uitate la scandalul cu serverele de la ubisoft si ultimele lor jocuri, care merg jucate doar daca ai o conexiune stabila la internet.
So idea de baza e, nu fac produsu greu de piratat. Fa-l in asa fel incat lumea sa vrea sa il cumpere.
@Ciprian Salutare! Long time, no see. Uneori exprimarea imi lasa de dorit, prin ingreunarea procesului de piratare aveam in minte aplicatiil ce nu prea pot fi piratate si fara licenta care poate fi de orice tip nu se poate utiliza produsul. Mersi ca mi-ai atras atentia. 🙂
Problema cu ACTA e ca, prin ceea ce propune, duce la incalcarea unor drepturi fundamentale mult mai importante decat drepturile de autor. Si nu doar pt cazul catorva, suspectati de activitati infractionale de genul mentionat si pusi sub urmarire cu mandat – cum ar fi normal, ci pt toti consumatorii de net, adica pt toata lumea practic.
Asa, pe aceeasi linie a absurdului promovat de ACTA, si ascultarea telefoanelor tuturor persoanelor ar fi la fel de justificate, iar furnizorul sa aiba obligatia sa sesizeze politia in caz de nu stiu ce suspiciuni. Corespondenta scrisa? Fax-urile? – La fel! Ca doar si prin intermediul lor se pot transmite informatii ce intra sub incidenta drepturilor de autor sau informatii cu privire la alte infractiuni, chiar mai grave. Poate si o vizita neanuntata la domiciliu, pentru a se vedea ce mai are omu’ prin casa si scapa supravegherii totale. Sau niscaiva delatiuni din partea vecinilor/amicilor ar fi si ele justificate, ce mi-e furnizorul de net ( firma privata), ce mi-s persoanele fizice!
Si daca mai amintim si nementionarea in prevederile actiunii ACTA a excluderilor de la incalcarea drepturilor de autor, in cazul produselor care fac obiectul circulatiei libere a produselor educative, in scop nonprofit si avand caracter privat (cum era pana acum in legile asemanatoare), avem concretizarea cea mai exacta a filmului Farenheit 451.
Personal consider ACTA o subversiune mai periculoasa decat o grupare paramilitara ce si-ar propune sa atace statul de drept. As impune imediat urmarirea, arestarea si interogarea initiatorilor ACTA.
Si urmarirea sustinatorilor ACTA ar fi la fel de necesara, a intregii lor activitati pe net, a corespondentei, samd.
Am glumit, desigur, cu ultima mentiune, dar e cazul sa lasam naivitatea la o parte si sa bagam de seama cu ce avem de-a face!
Say NO to ACTA:
Foarte bine ca sustineti miscare asta,cu cat suntem mai multi cu atat o sa se teme mai tare de noi.
Aici cateva video referitoare la A.C.T.A,SOPA:
B.A.S & B.M.B – Un indemn la libertate (Stop ACTA)
http://www.youtube.com/watch?v=jtsuRaFxWQA
Comunitatea ON-LINE din Romania spune STOP A.C.T.A.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=link extern
http://www.youtube.com/watch?v=sLRqD9TjBAM&feature=relalink extern
Anti ACTA protests across Europe on 02/11/2012 – Summary
https://www.youtube.com/watch?v=IsLbwkhwk9w
Andrei te rog frumos sa publici acest post doar daca nu am incalcat termeni si conditiile voastre.
Iti multumesc
hmm. sa vedem ce o sa se intample si cu ACTA asta!!!