Ultimul Firefox 4 Beta vine cu o grafica 3D impresionanta
5Mozilla a lansat ultima versiune beta a browserului Firefox 4. Aceasta vine cu doua imbunatatiri majore. Prima face referire la simplificarea si imbunatatirea sistemului de sincronizare a browserului, sistem care in opinia mea vine destul de greu, tinand cont ca acest produs exista la Chrome de ceva vreme. Acum sincronizarea se poate face si cu telefoanele mobile. Am testat astazi ultima varianta beta pentru Android iar sincronizarea a decurs foarte lin.
Ce mi-a atras atentia in aceasta lansare a fost demo-ul creat special pentru a demonstra puterea de procesare si randare in timp real a noului browser de la Mozilla. O echipa de cativa oameni au lucrat timp de cateva saptamani folosind cele mai noi si puternice tehnologii implementate in domeniul web – HTML 5, WebGL, WebM, OGG si API-ul Mozilla pentru redare audio, alaturi de engine-ul 3D CubicVR. Fara prea mari cunostinte in domeniu, echipa a reusit sa dezvolte ceea ce vedeti mai jos.
Printre noutatile ultimei versiuni se numara si compatibilitatea cu toate sistemele de operare a Managerului Addonurilor. S-ar parea ca Firefox 4 va concura in sfarsit cel putin de la egal la egal cu browserele moderne, urmand ca dupa lansarea variantei stabile sa apara multe reactii interesante. Din pacate nu apar informatii cu privire la imbunatatirea consumului de memorie, ceea ce ma face sa concluzionez ca echipa din spatele acestui browser a decis sa cedeze acest aspect in favoarea altor calitati. E bine si nu prea.
E drept, mai au de lucrat la capitolul consum de memorie, dar imi pare bine ca au schimbat interfata si vin cu chestii din ce in ce mai interesante. In plus, fata de Beta 7 care la vreo 30 de taburi cam incepea sa scartaie si schimbarea intre taburi avea un lag, in Beta 8 n-am avut nicio problema, merge chiar foarte misto. GJ Mozilla 😉
Impresionant intr-adevar. Am incercat Chrome 9 pe site-ul ala, nu functioneaza.
Firefox 4 beta 8 reda perfect clipul, dar procesorul meu urca la 60-70% si consuma 450 MB RAM 😛
Da, e o tehnologie la inceput de drum. Asta nu inseamna ca intr-o perioada nedefinita de timp nu vom avea parte de jocuri care se vor putea juca in browser la fel de bine ca in PC (poate chiar mai bine). 🙂
A trecut putin timp de cand a fost scris articolul, dar am trecut pe aici si l-am vazut si m-a facut curios sa vad daca intr-adevar nu merge cu Chrome, pentru ca-l folosesc intens.
Functioneaza! Clipul merge cu vreo 10-20 fps destel de fluent desi mai are mici frame-lock-uri din cand in cand. Foloseste cam 50-100 MB de RAMi in plus fata de modul normal de operare si toate cele 4 threaduri (core i3 350 mobile) la o medie de 50%. Sistemul de operare e Ubuntu Maverick Meerkat (10.10).
By the way, Andrei… ca tot ai adus vorba de webgl, interesul pentru tehnologia de fata e din ce in ce mai mare, haha se poate juca varianta webgl a quake2 deja :).
Quake2 se poate juca de ceva vreme. E chiar impresionant mai ales cand realizezi ca esti intr-un browser. 🙂