Thunderbolt sau transferul de date la viteze de 10 Gbps
7Intel în cooperare cu Apple a lansat un nou standard de interconectare a perifericelor la o viteză de 10 Gbps denumit Thunderbolt. Noul standard cu viteză de transfer de 20 de ori mai mare decât cea teoretică a USB 2.0, de 12 ori mai mare decât FireWire 800 şi dublă faţă de USB 3.0, a fost integrat în ultima generaţie de laptop-uri Apple MacBook Pro.
Thunderbolt poate fi utilizat şi pe cupru şi pe fibră optică la o viteză de transfer bidirecţională de 10 Gbps. Conform INTEL 10 Gbps reprezintă limita superioară a benzii de transfer. Cu noua tehnologie transferul unui disk Blue-ray se poate face în 30 de secunde.
Cablurile de conectare pentru noul standard pot fi până la 3 m în lungime (similar cu USB şi FireWire). Thunderbolt foloseşte conectorul Mini DisplayPort de la Apple. Deoarece fiecare dispozitiv cu standard de transfer Thunderbolt va include un microcontroller produs de Apple, va fi posibilă conectarea acestora în cascadă la un singur port Thunderbolt de pe laptop (un memory stick se conecteză la portul unui dipozitiv Blue-ray care la rândul său se conectează la laptop). Transferul de informaţie va fi posibil
între cele două dispozitive fără intervenţia microprocesorului de pe laptop. Ca şi standardele prezente, porturile Thunderbolt vor furniza tensiune de alimentare de până la 10 W / port.
Thunderbolt suportă standardele DisplayPort and PCI Express astfel încât nu mai este nevoie de instalarea unor drivere pentru a putea fi folosite dispozitive video cu această tehnologie.
Deşi Apple a iniţiat şi a fost implicat în dezvoltarea Thunderbolt, acesta este proprietatea INTEL. Câteva companii precum AJA, Apogee, Avid, Blackmagic, Universal Audio, LaCie, si Western Digital şi-au anunţat intenţia să implementeze standardul Thunderbolt pe produsele lor în această primăvară.
Mareketing la greu au bagat in el sa ajunga la 10Gb. Si chiar daca ar fii numai jumate din banda, tot ar fii alte dispozitive care ar crea incetinire, de exemplu hdd-ul.
@Johane
Apple deaja a renuntat la HDD’uri in favoarea SSD’urilor :]
In articol nu exista cuvantul HDD asa ca nu vad legatura?
/!\ PERIFERICE, de orice tip ar fi ele. Partea interesanta e ca pot folosi mai multe periferice acelasi port.
O placavideo EXTERNA se poate dovedi foarte performanta pe interfata asta.
Cred ca placile video sunt singurele chestii ce pot profita la maxim de atata viteza.
„Ca şi standardele prezente, porturile Thunderbolt vor furniza tensiune de alimentare de până la 10 W / port”
Mai „filtrati” si voi ce copiati… Tensiunea se masoara in Volti (V), puterea in Watti (W).
Scuze. De carcotasi este plina Romania.
O cautare de genul „Thunderbolt 10 W” pe Google afisaza World IT info ca a doua posibilitate.
Nu exista nici un articol in limba romana care sa contina aceasta informatie.
In concluzie poate am studiat specificatiile tehnice sau poate am introdus aceasta greseala sa vedem cine copiaza dupa noi.
Reformulez :
Porturile in tehnologie Thuderbolt furnizeaza tensiune de alimentare cu o putere de pana la 10 W.
Puterea disipata pe o sarcina se calculeaza ca si produsul dintre tensiunea si intensitatea curentului ce strabate acea sarcina.
Oare o fi curent alternativ sau continuu?
Raspuns corect: curent continuu cu tensiunea de 5 V
Sa calculam si curentul maxim
I=P/U=10/5 = 2 A – destul de mult
Sa calculam si sectiunea minima a conductorului de Cu la sarcina maxima sau te lasam pe tine sa ne-o spui?
[…] Noua tehnologie dezvoltată de INTEL şi implementată de Apple pe ultima generaţie Macbook Pro, ridică aceleaşi riscuri de securitate ca şi mai vechiul standard FireWire. Acest lucru se datorează arhitecturii de tip “peer to peer” ce nu necesită intervenţia microprocesorului în transferul de date dintre două dispozitive conectate prin Thunderbolt. […]